Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ambasadorul George Bologan: "Vizita Papei Francisc este probabil cea mai puternică ofensivă de imagine a României în lume"

 
Ambasadorul George Bologan: "Vizita Papei Francisc este probabil cea mai puternică ofensivă de imagine a României în lume"
  • 31 Mai 2019
  • 6497

Ambasadorul României în Republica Italia, Republica Malta şi Republica San Marino, George Bologan, aflat vineri în comuna natală Sânmartin în trecere către Câmpia Libertăţii de la Blaj, dar şi pentru a participa la lansarea oficială a monografiei localităţii, a declarat că vizita Papei Francisc a atras toate privirile asupra României.

"România respiră o stare a normalităţii"

"Peste 200 de televiziuni şi oameni de presă din întreaga lume mediatizează acest eveniment care este probabil cea mai puternică ofensivă de imagine a României în lume", a declarat Excelenţa Sa.

Potrivit ambasadorului, cu ocazia vizitei Suveranului Pontif, "după zile de ură socială, România respiră o stare a normalităţii", iar "societatea românească se umanizează din nou descoperind psihologia de profunzime a poporului român".

În acest context, vizita Papei Francisc, care va oficia duminică pe câmpia de la Blaj Sfânta Liturghie în cadrul căreia vor fi beatificaţi cei şapte episcopi greco-catolici ucişi în închisorile comuniste, reprezintă o recunoaştere a martiriului acestora.

"Vizita Papei Francisc în România este o recunoaştere valorii martiriului episcopilor greco-catolici şi implicit a unei valori care devine carentă în societatea noastră: coerenţa, coerenţa faţă de un crez, refuzul compromisului ca soluţie, trăirea consecventă a valorilor împărtăşite...", a declarat Bologan.

Întâlnire cu Papa

Ambasadorul României în Italia a mai declarat că se va deplasa la Blaj pentru a participa la slujba religioasă, dar nu are confirmarea unei întâlniri cu Suveranul Pontif, care este în acelaşi timp şi episcop al Romei.

"Cu actualul papă m-am întâlnit o singură dată. În întâlnirea pe care am avut-o, i-am spus că sunt din România şi şi-a adus aminte de bihoreanul Ioan Dan, de monseniorul Ioan Dan refugiat în Argentina şi originar din Vadu Crişului, reînhumat cu onoruri militare cu câţiva ani în urmă la mănăstirea franciscană", a spus George Bologan.

Monseniorul Ioan Dan a fost reînhumat la mănăstirea franciscană Adormirea Maicii Domnului din cartierul Rogerius în vara anului 2004.

Născut în 1917 la Vadu Crişului, Ioan Dan a absolvit liceul Emanuil Gojdu din Oradea şi a studiat dreptul la Roma devenind mai târziu doctor în drept.

Anticomunist neînduplecat şi autor al mai multor lucrări cu caracter istoric şi juridic în problema Bisericii Greco Catolice Unite cu Roma, monseniorul a încetat din viaţă în august 1986 la Buenos Aires.

Bihorean din Haieu

George Bologan este originar din satul Haieu din comuna Sânmartin, unde şi locuiesc părinţii săi. Bihoreanul a studiat la Vatican, a activat ca jurnalist pe lângă Sfântul Scaun, ocazie cu care l-a întâlnit de şase ori pe Papa Ioan Paul al II-lea, iar între anii 2012 – 2016 a ocupat funcţia de consul general la Milano.

În anul 2016, la propunerea preşedintelui Klaus Iohanis, bihoreanul a devenit ambasador al României în Italia, ţară în care trăieşte o comunitate puternică de circa 1,2 milioane de români.

Bihoreanul George Bologan a fost singurul ambasador român care, periclitându-şi postul, a avut curajul să ia atitudine alături de românii din diaspora care nu au putut vota la alegerile europarlamentare şi referendumul naţional pentru justiţie de duminică pe fondul numărului mic de secţii de votare. "Nu voi mai face alte declaraţii pe acest subiect", a spus ambasadorul.

Cartea Sânmartinului

Aflat acasă pentru doar pentru câteva ore, ambasadorul George Bologan a participat vineri la prânz la lansarea oficială a volumului "Monografia comunei Sânmartin".

Primul studiu inter-disciplinar şi inter-metodic al comunei a fost realizat de o echipă coordonată de istoricul Augustin Ţărău şi din care au mai făcut parte specialişti precum Gruia Fazecaş, Doru Marta şi Crăciun Parasca.

"Monografia este despre oameni care şi dumneavoastră, doctori, profesori, ingineri, oameni simpli, de toată isprava, care au făcut ca această comună să dăinuiască de-a lungul veacurilor", a declarat primarul Cristian Laza.

Împărţit pe capitole volumul tratează geografia, istoria, ariile naturale protejate şi cultura populară tradiţională a locurilor. Monografia abundă de informaţii interesante.

"Aici s-a locuit încă din paleolitic, în epoca de piatră. La Betfia, în zona craterului au fost descoperite fragmente de ustensile: topoare, ciocane şi dălţi de piatră", a spus coordonatorul Augustin Ţărău.

Localităţi istorice

Satele aparţinătoare comunei sunt încărcate de istorie. Pentru cei care nu ştiu satul Cihei şi-a luat numele de la colonia de tăbăcari cehi stabiliţi aici iar în Cordău s-au stabilit făurarii de săbii numite în maghiară "kard.

La fel, satul Haieu şi-a luat numele de la maghiarul "hajó" însemnând luntre pentru că aici locuiau constructorii de ambarcaţiuni iar denumirea satului Rontău îşi are rădăcinile în maghiarul "rontó" în sensul de devastat, amintind de distrugerea localităţi de către turci în campania dusă împotriva Oradiei în 1589.

Prefaţa volumului finanţat din bugetul Consiliului Judeţean Bihor poartă semnătura ambasadorului român în Italia.

La evenimentul organizat la Şcoala Floare de Lotus din comună au mai luat parte, printre mulţi alţii, gazda întâlnirii, primarul Ioan Laza, vicepreşedintele Asociaţiei Culturale D’ART, Radu Silaghi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Mang, deputatul Dumitru Gherman, protopopul ortodox Aurel Simion Goga şi mulţi alţii.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic susţinut de corul de copii Floare de Lotus şi o sesiune de autografe.



Sursa:ebihoreanul.ro