Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Slujba Învierii în Catedrala Blajului

 
 FOTO: Slujba Învierii în Catedrala Blajului
  • 28 Apr 2019
  • 2797

 „Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”

Un număr mare de credincioşi greco-catolici au fost prezenţi la slujba de Înviere din acest an, celebrată la Catedrala “Sfânta Treime” din Blaj de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, alături de alți preoţi din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș.

(GALERIE FOTO)

Catedrala Sfânta Treime, este locul în care, din 1997, se află rămăşiţele pământeşti ale ctitorului său, episcopul Inocenţiu Micu Klein.

Centru al Bisericii Române Unite, oraşul a fost ridicat după un plan schiţat de însuşi Micu Klein, considerat întemeietorul Blajului românesc. Înainte de strămutarea la Blaj a reşedinţei episcopiei unite greco-catolice, în 1737, localitatea era doar un sat, numărând aproximativ 20 de familii. Doi ani mai târziu, în 1739, Blajul este declarat târg, oppidum, transformându-se curând într-un adevărat oraş.

Micu Klein a trasat străzile principale, a indicat locul pieţei, al catedralei, al mănăstirii, al reşedinţei episcopale, executate mai târziu, după planurile întocmite de arhitectul Curţii Imperiale, Ioan Martinelli.

Centrul istoric – Piaţa 1848, un parc în care se încrucişează câteva alei – este locul în care au avut loc adunările populare din 3 aprilie şi din 2/14 mai 1848.

În centrul istoric se află şi Catedrala Sfânta Treime, construită între 1741 şi 1748, în stil baroc. Slujirea în biserică a început însă doar în 1765, după finalizarea iconostasului, pictat de sârbul Ştefan Tenetzky. Acesta a realizat şi cupola, sculptată în stil bizantin, dar şi cu elemente locale. În 1836 au fost adăugate cele două turnuri, dobândind aspectul de astăzi.

Nicolae Iorga spunea despre iconostas, lucrat în lemn de tei de către meşterul tâmplar Aldea din Târgu Mureş, între 1749 şi 1765, că este unul dintre cele mai mari şi mai frumoase din ţară.

În această catedrală şi-a rostit Simion Bărnuţiu, în 2 mai 1848, celebrul discurs devenit programul politic al românilor din Transilvania, considerat „cea mai mare operă oratorică din istoria românilor”.

 

CRISTOS A ÎNVIAT!