Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

2018 - Activitatea și misiunea Vizitatorului Apostolic

 
2018 - Activitatea și misiunea Vizitatorului Apostolic
  • 23 Ian 2019
  • 2941

Vizitatorul Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală a fost numit de Sfântul Părinte Papa Francisc pe data de 9 aprilie 2018. Motivația instituirii unui astfel de Vizitator pentru comunitățile din diaspora, este dată de faptul că Arhiepiscopul Major își exercită în mod valid propria jurisdicție exclusiv în limitele teritoriului propriei Biserici Arhiepiscopale Majore (cf. can. 78 § 2 CCEO).

Figura Vizitatorului Apostolic exprimă atenția Sfântului Scaun față de nevoile spirituale ale credincioșilor care locuiesc pe teritoriul canonic al Bisericii de rit latin (cf. Constituția Apostolică Pastor Bonus, nr. 59), în vederea tutelării și sporirii binelui spiritual al acestora. Episcopii diecezani pe teritoriul cărora locuiesc catolici orientali, trebuie să facă tot ce le stă în putință astfel încât acești credincioși să aducă „cult lui Dumnezeu după dispozițiile ritului propriu” (can. 214 CIC), dată fiind grija continuă a Scaunului Apostolic ca toți catolicii orientali „să-și păstreze pretutindeni ritul propriu, să-l cultive și, după puteri, să-l practice” (Decretul Conciliului Vatican al II-lea Orientalium Ecclesiarum nr. 4 și can. 17 CCEO). În plus, Codul comun al Bisericilor Orientale stabilește: „nimeni să nu îndrăznească, într-un fel sau altul, să determine vreun credincios creștin să treacă la o altă Biserică sui iuris (can. 31 CCEO).

Prin faptul că este numit de Pontiful Roman, Vizitatorul Apostolic are competențe diferite față de Vizitatorul trimis de Arhiepiscopul Major cu acordul Sfântului Scaun pentru a „obține informațiile necesare referitoare la credincioșii creștini care locuiesc în afara limitelor teritoriului Bisericii pe care [Arhiepiscopul Major] o prezidează” (Can. 148 §1 CCEO).

Prima comunitate vizitată de Părintele Vizitator Apostolic Cristian Dumitru Crișan, a fost cea din Mainz (Germania), comunitate păstorită de Părintele Dan-Cristian Vișa, între 31 august – 2 septembrie 2018. Cu acest prilej, Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, delegat al Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, împreună cu Părintele Vizitator, i-au întâlnit pe  Episcopul de Mainz, Excelența Sa Peter Kohlgraf și pe Excelența Sa Udo Bentz. Episcop Auxiliar.

Pe data de 18 septembrie 2018, Vizitatorul Apostolic a fost primit în audiență de către Cardinalul Christoph Schönborn, Ordinarius pentru credincioșii catolici orientali din Austria, în prezența Părintelui Vicar General al Ordinariatului, Yuriy Kolasa.

Ca urmare a deciziei Consiliului Permanent Conferinței Episcopale Italiene reunit la Roma în luna septembrie 2018, prin decretul Cardinalului Gualtiero Bassetti, Președintele Conferinței Episcopale Italiene, Vizitatorul Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români a fost numit Coordonator Național pentru pastorația greco-catolicilor români din Italia.

La sfârșitul lunii septembrie 2018, Părintele Cristian Dumitru Crișan a vizitat comunitatea greco-catolică din Padova, cu ocazia instalării noului capelan în persoana Părintelui Alexandru Șuteu, de către responsabilul Biroului Migrantes din Dieceza de Padova, don Elia Ferro. Cu acest prilej, s-a dat citire decretului din partea Episcopului locului, Excelența Sa Claudio Cipolla, prin care a fost numit  noul capelan, ca urmare a scrisorii de recomandare trimisă de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România (cfr. can. 193 §3 CCEO).

Între 1-3 octombrie 2018, Vizitatorul Apostolic a participat la întâlnirea preoților greco-catolici din diaspora organizată la Bruxelles, și care fusese decisă la precedenta întâlnire de la Viena din anul 2015. Au participat preoți din Italia, Germania, Franța, Austria, Irlanda și Belgia. Cardinalul Joseph De Kesel, Arhiepiscopul de Malines-Bruxelles i-a primit în audiență pe preoții participanți. Totodată, între 20-21 octombrie 2018, comunitatea greco-catolică română de la Bruxelles a organizat un moment celebrativ cu ocazia Centenarului Marii Uniri 1918-2018, ocazie cu care Vizitatorul Apostolic a fost prezent în mijlocul acestei comunități păstorită de Părintele Filip Chereși, ajutat fiind de Părintele Olivian Filip.

Între 8-9 noiembrie 2018, Vizitatorul Apostolic a fost prezent în Italia, vizitând comunitatea din Imola păstorită de părintele Tiberiu Sârbu, ocazie cu care l-a întâlnit pe Episcopul locului Excelența Sa Tommaso Ghirelli, precum și comunitatea din Udine păstorită de părintele Ioan Mărginean Cociș. În biserica San Cristoforo din Udine, în prezența Arhiepiscopului Andrea Bruno Mazzocato, a Preasfinției Sale Virgil Bercea, Episcopul Eparhiei de Oradea Mare, a Consulului general al României la Trieste, Cosmin Victor Lotreanu, și a altor invitați, a fost lansată traducerea în limba italiană a volumului de versuri „Cruci de gratii” a IPS Ioan Ploscaru, în contextul celebrării Marii Uniri de la 1 Decembrie 2018.

În luna noiembrie 2018, Vizitatorul Apostolic a fost primit în audiență de către Eminența Sa Cardinalul Carlos Osoro, Ordinarius pentru catolicii orientali din Spania, în prezența Părintelui Andrés Martínez Esteban, Vicar General, iar ulterior s-a deplasat în Germania unde l-a întâlnit pe Episcopul Dominicus Meier OSB, delegat al Conferinței Episcopale Germane pentru catolicii orientali.

Pe data de 4 decembrie 2018, Ordinariatul  pentru credincioșii catolici orientali din Austria cu concursul preoților greco-catolici români, a organizat la Viena un simpozion științific cu ocazia Centenarului Unirii din 1918, sub înaltul patronaj al Eminenței Sale Cardinalul Christoph Schönborn. La acest simpozion și la celebrarea Sfintei Liturghii în Domnul Sfântului Ștefan, Vizitatorul Apostolic l-a însoțit pe Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla și delegat al Preafericitului Părinte Cardinal Lucian. În zilele succesive, au fost vizitate comunitățile din Viena (păstorită de Părintele Vasile Luțai), din Wiener Neustadt (păstorită de Părintele Iulian Hotico), din Kagran (păstorită de Părintele Ovidiu Pintea) și din Krems an der Donau (păstorită de Părintele Traian Tămaș),

Vizitatorul Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală s-a deplasat în Italia în luna decembrie 2018, pentru a vizita comunitatea din Mirandola păstorită de Părintele Ioan Feier, unde l-a întâlnit pe Episcopul de Carpi, Excelența Sa Francesco Cavina. Totodată, a fost organizată o vizită în comunitatea greco-catolică din Crema al cărei păstor este Părintele Viorel Fleștea, la celebrarea Sfintei Liturghii participând și Episcopul de Crema, Excelența Sa Daniele Gianotti.

În luna ianuarie 2019, Părintele Cristian Crișan a fost primit în audiență de Cardinalul Gualtiero Bassetti, Președintele Conferinței Episcopale Italiene, precum și de Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, întâlnindu-l cu acest prilej și pe Directorul General al Fundației Migrantes, Don Giovanni di Robertis.

Dintre autoritățile Statului Român, Vizitatorul Apostolic i-a întâlnit de la începutul mandatului său pe  Președintele României Excelența Sa Klaus Werner Iohannis, pe Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Doamna Natalia Elena Intotero, precum și pe Ambasadorii României în Italia, Austria, Franța și pe lângă Sfântul Scaun.

Rolul Vizitatorilor Apostolici este de a întâlni, de a susține și de a încuraja comunitățile de credincioși aflate în diaspora, și totodată de a facilita dialogul acestora cu Episcopii latini ai locului. O altă îndatorire a Vizitatorilor este de a pregăti un raport către Sfântul Scaun cu situația din teritoriu. În felul acesta, trimiterea de Vizitatori Apostolici este una din modalitățile prin care Sfântul Scaun Apostolic al Romei veghează asupra credincioșilor orientali prezenți în străinătate.

Vizitatorul Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală colaborează cu Biroul Migrantes al Curiei Arhiepiscopiei Majore, organism instituit în anul 2016 de către Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

 

 

Biroul Migrantes

 



Sursa:bisericaromanaunita.ro