Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Trebuie să ne aprofundăm identitatea europeană

 
Trebuie să ne aprofundăm identitatea europeană
  • 30 Oct 2013
  • 3639
„Cred că a sosit momentul potrivit să privim la noi înşine şi să ne gândim cum putem să ne îndeplinim cât mai bine misiunea care ne-a fost încredinţată”, a scris preşedintele Comisiei Episcopatelor din Comunitatea Europeană (COMECE), card. Reinhard Marx, în introducerea raportului anual al comisiei pe care o conduce, după cum ne informează agenţia de presă Sir.

Raportul COMECE observă că în ultimii ani ambientul în care comisia lucrează s-a schimbat, chiar dacă în aceeaşi perioadă rolul, obiectivele, misiunea şi modalitatea prin care COMECE trebuie să lucreze s-a clarificat. Schimbarea cea mai radicală este legată de extinderea geografică a Uniunii Europene care a condus la o definiţie provizorie a cadrului legislativ european. Criza economică, a spus cardinalul, ne face să ne întrebăm dacă „aceste Tratate sunt încă adecvate exigenţelor şi asigură instrumentele necesare instituţiilor” pentru a-şi desfăşura propria misiune sau dacă nu ar trebui să existe o eventuală aprofundare a modului de a înţelege Uniunea Europeană.

De asemenea, schimbările din Europa le cer episcopilor din COMECE, care experimentează o dublă tensiune ca delegaţi ai conferinţelor episcopale locale şi membri ai unui întreg european, „să aprofundeze identitatea noastră europeană şi să dezvolte într-un mod coerent o viziune europeană, printr-o schimbare de perspectivă”. COMECE permite „Conferinţelor Episcopale din Europa să se implice împreună şi într-o manieră coordonată cu instituţiile UE”, într-o relaţionare pozitivă, se citeşte în acelaşi raport.

Misiunea comisiei bisericeşti este aceea de a analiza şi elabora informaţiile asupra politicilor UE „pentru a permite Conferinţelor Episcopale să ia parte în mod activ la procesul de integrare europeană” şi să „ia poziţie în faţa temelor de actualitate din UE”.

În centrul atenţiei raportului COMECE se află provocările sociale şi etice care sunt interpretate în lumina doctrinei sociale a,Bisericii Catolice. În acest sens, în 2012 comisia a promovat o vastă gamă de activităţi: reflecţiile unor grupuri de lucru asupra problemelor sociale, ale migraţiei, bioetice şi legale; dialogul cu instituţiile europene şi alte activităţi şi luări de poziţie în faţa problemelor sociale şi etice din UE.
Sursa:ro.radiovaticana.va