Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Povestea Angelei care nu vrea să avorteze pentru a se „salva”

 
Povestea Angelei care nu vrea să avorteze pentru a se „salva”
  • 25 Oct 2013
  • 8540
I-au dat numele de „Cyberknife” (Cyber-bisturiu). Este un aparat dotat de un sistem de ghidare prin imagini care localizând tumoarea – mai ales în creier şi în coloana vertebrală (dar utilizarea acestuia se folosește şi în cazul tumorilor maligne de la plămâni şi prostată) – prin intermediul unui braţ-robot dotat cu un accelerator linear în miniatură, loveşte „ţinta” cu raze X din 1200 de poziţii diverse. Intervenţia este nedureroasă şi nu necesită spitalizare. Un astfel de aparat există la Vicenza încă din 2003, fiind la acea vreme primul spital din Europa care-l folosea, a trata mai bine de 2000 de pacienţi.

La Bari, tot în Italia, utilizarea robotului nu este posibilă pentru că de mai bine de 2 ani aşteaptă aprobările necesare care s-au împotmolit în birocraţie.

Situaţia a devenit alarmantă acum câteva săptămâni cânt o femei din Casal Velino, Angela, de 26 de ani a avut o hemoragie cerebrală în luna august. Chiar dacă a supravieţuit, a fost diagnosticată cu o tumoare la creier. Pentru a o opera i s-a cerut însă să avorteze, dar ea nu doreşte acest lucru: „Prefer să mor, decât să nu se nască Francesca Pia! Unei mame nu-i poţi cere să se salveze ucigându-şi fetiţa!”

În acele zile dureroase i-a scris un e-mail chiar şi Papei Francisc pentru a-i spune că are nevoie de ajutor. Plină de curaj şi determinare caută pe internet un oraş în care să poată ajunge cu maşina (o călătorie cu avionul ar fi fost mult prea periculoasă şi ar fi putut cauza o nouă hemoragie cerebrală) unde să existe aparatura care să o poată salva fără să-şi „sacrifice” fetiţa. La Bari găseşte condiţiile ideale pentru a fi tratată, chiar dacă robotul a fost folosit în ultimii 2 ani doar pentru „intervenţii din compasiune”, după cum au spus medicii de acolo.

Acum însă începe calvarul Angelei. Proprietarii robotului-minune cer o autorizaţie specială oficialităţilor, iar acestea le cer „un raport tehnic prin care să se definească procedurile medicale care trebuie întreprinse şi asistenţa necesară”, precum şi „consimţământul din partea femeii”, pentru a da undă verde intervenţiei, întrucât „este vorba de un aparat care emite radiaţii potenţial periculoase pentru pacientă şi pentru făt, aparatul nefiind încă testat şi autorizat”. Este numită o comisie de experţi pentru a începe investigaţia, aşa  cum se întâmplă deseori în Italia. Nu ştim dacă aceşti experţi ştiu de tratamentele efectuate la spitalul din Vicenza cu robotul care este folosit de ei de aproape 10 ani.

Comisia a cerut însă două condiţii pentru a autoriza intervenţia: semnătura Angelei autentificată la notar – deja semnat de pacientă – şi un nou raport tehnic care să arate că robotul „este dotat cu structurile şi tehnologiile necesare” pentru protecţia împotriva incendiilor şi a seismelor, împreună cu „documentaţia referitoare la testarea aparaturii”. Noua comisie de experţi s-a reunit şi ea pentru a lua o decizie.

Între timp Angela a părăsit spitalul nedorind să aştept la infinit ca birocraţia să-i ofere posibilitatea de a se salva de la moarte împreună cu fiica ei. Sperăm ca Angela va găsi în cele din urmă un spital în care aparatul funcţionează în ciuda birocraţiei sufocante, mai ales că spitalul din Napoli, care dispune de robotul-minune, s-a oferit să o primească şi să o trateze în mod gratuit.


Traducere: Andrei Hrişman


Sursa:www.lanuovabq.it