Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesajul Adunării Generale CRSM-CSMR 2018

 
Mesajul Adunării Generale CRSM-CSMR 2018
  • 26 Oct 2018
  • 2558

La Centrul "Manresa" din Cluj-Napoca, în perioada 22-26 octombrie 2018, a avut loc Adunarea Generală şi întâlnirea formativă a CRSM-CSMR (Conferinţa Română a Superioarelor Majore şi Conferinţa Superiorilor Majori ai institutelor călugăreşti şi ai societăţilor de viaţă apostolică din România) cu tema "Profeţia", care se încadrează într-un trieniu tematic cu titlul: "Tinereţe fără bătrâneţe spirituală şi viaţă fără de moarte: de la vis la alegere întrupată".

Însufleţiţi de prezentarea sorei Francesca Pratillo FSP, ne-am întrebat dacă mai este profetică viaţa consacrată astăzi. Profeţia este capacitatea de a îngloba moartea, falimentul, sărăcia, insuccesul, dispreţul, trădarea, nereuşita, marginalizarea. Această profeţie ne sperie şi cu siguranţă nu este dorită, însă aceasta a fost profeţia lui Isus din Nazaret. Profeţia lui Isus este profeţia crucii. Radicalitatea evanghelică aparţine oricărui ucenic, dar noi avem misiunea de a deveni profeţi. Aşa cum crucea este la periferie şi noi suntem chemaţi să ieşim din zona noastră de confort spre periferiile timpurilor noastre. Astfel, idealismul este măsurat de realitatea vieţii cotidiene şi ne interpelează. Dorim să ne lăsăm atinşi şi să atingem abisurile vieţii omeneşti.

Profeţia a însemnat mereu un număr mic. Să nu ne lăsăm intimidaţi de realitatea statistică a persoanelor consacrate. Să avem curajul de a face schimbările necesare ca să nu devenim relicve sau muzee. Să avem curajul de a ne întreba: Sunt structurile noastre în slujba vieţii şi a misiunii sau viaţa este în slujba structurii? Timpul de azi ne cere să căutăm noi forme de prezenţă, să construim structuri mici, dar cu inimi mari, disponibile, atente.

Valoarea profetică a vieţii noastre constă în irevocabilitatea voturilor. Autenticitatea noastră este dată de timpul petrecut în ascultarea Cuvântului şi în întâlnirile concrete şi profunde cu oamenii. Viaţa consacrată s-a născut din ascultarea Cuvântului, de aceea să ne întrebăm: cât spaţiu dăm pentru aceasta?

Dorim să ne consacrăm timpul pentru a putea extrage gândul lui Dumnezeu din ascultarea Cuvântului şi de a-l oferi lumii. Casele noastre dorim să devină "laboratoare" vocaţionale în care tinerii şi laicii găsesc deschidere şi disponibilitate.

Frumuseţea acestor zile a fost dată şi de vizitarea unor comunităţi religioase care îşi desfăşoară activităţile pastorale în Cluj-Napoca, dar şi a cunoaşterii realităţii în care trăiesc comunităţile de rromi din periferia Clujului (Pata Rât). Ca de fiecare dată, cunoaşterea acestor realităţi îmbogăţesc viaţa noastră, dar ne şi responsabilizează asupra unor urgenţe sociale şi spirituale care sunt de multe ori ignorate de către societate.

Printr-o coincidenţă semnificativă, am putut încununa ziua întâlnirilor cu realitatea din Cluj printr-o rugăciune pentru şi împreună cu studenţii care frecventează Centrul "Manresa". A fost un mod concret de a însoţi lucrările Sinodului, dar şi de a trăi momente de comuniune în credinţă.

Am dat spaţiu întâlnirii separate a celor două conferinţe pentru ca dialogul asupra proiectelor specifice să fie discutate şi analizate cât mai concret.

În cadrul Adunării Generale CRSM a fost aleasă noua conducere compusă de:

  • preşedinte: sr. Patricia Rediu CJ
  • vicepreşedinte: sr. Teodorina Birtoc CMD
  • consiliere: sr. Viviana Radu SP, sr. Marcela Runcan OSBM, sr. Regina Horvat SCMP
  • Secretara generală sr. Ildiko Homa, SSS şi econoama generală sr. Varvara Acatrinei, CJ au fost menţinute în funcţiile lor.

În cadrul Adunării Generale CSMR a fost aleasă noua conducere compusă de:

  • preşedinte: fr. Lucian Dumea OFMCap
  • vicepreşedinte: pr. Marius Taloş SJ
  • consilieri: pr. Mihai Augustin Folner OC, pr. Antonio Prestipino OCD

Timpurile de azi cer colaborarea dintre noi, persoane consacrate având carisme diferite. Dorim să avem o viaţă împărtăşită cât mai mult în simplitate, şi nu în concurenţă, trăind cu convingere logica dăruirii.

Ne-am bucurat să fim împreună şi încurajăm toate congregaţiile să participe cu pasiune la forumul de dialog şi comuniune reprezentat de Conferinţele Superioarelor Majore şi Superiorilor Majori din România.

Sr. Ildiko Homa, SSS

 

 Sursa:ercis.ro