Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Tema Zilei comunicațiilor sociale 2019: De la ”community” la comunități

 
Tema Zilei comunicațiilor sociale 2019: De la ”community” la comunități
  • 29 Sep 2018
  • 2205

”«Suntem mădulare unii altora» (Ef 4,25). De la community la comunități” este tema aleasă de papa Francisc pentru Ziua mondială a comunicațiilor sociale 2019, marcată prin tradiție în duminica precedentă solemnității Coborârii Spiritului Sfânt.

Preluând cuvintele Sfântului Paul din Scrisoarea către Efeseni, pentru a spune că în realitate cu toții formăm un singur trup și de aceea ”suntem mădulare unii altora” (4,25), tema aleasă de papa Francisc pentru Ziua comunicațiilor sociale de anul viitor atrage atenția asupra riscurilor de izolare și excluziune pe care le reprezintă grupurile de prietenie – așa numitele ”community” - de pe platformele digitale.

În același timp, se subliniază într-o notă de presă a Departamentului de comunicare, tema subliniază importanța de a restitui comunicării o perspectivă mai amplă, întemeiată pe persoana umană, și pune accentul pe valoarea interacțiunii, înțeleasă întotdeauna ca dialog și oportunitate de întâlnire cu celălalt.

Se solicită, astfel, o reflecție despre starea actuală și despre natura relațiilor în Internet pentru a porni din nou de la ideea de comunitate ca rețea de legătură între persoane ținând cont de întreaga realitate a vieții. Unele tendințe dominante în așa numitul ”social web” ridică o întrebare fundamentală: până unde se poate vorbi de o adevărată comunitate în fața modului de gândire care caracterizează unele ”community” în social ”network”? Metafora rețelei Internet drept comunitate solidară cere construcția unui ”noi”, fondat pe capacitatea de a-l asculta pe celălalt, pe dialog și, pe cale de consecință, pe folosirea responsabilă a limbajului.

De altfel, papa Francisc, încă de la primul său Mesaj pentru Ziua mondială a comunicațiilor sociale, în 2014, a făcut un apel pentru ca Internetul să fie ”spațiu de umanitate, nu o rețea de cabluri ci de persoane umane”.

Alegerea temei pentru Mesajul din 2019 confirmă, așadar, atenția papei Francisc față de noile ambiente comunicative și, în special, față de rețelele sociale unde pontiful este prezent prin contul @Pontifex pe Twitter și @Franciscus pe Instagram.

 Sursa:vaticannews.va/ro