Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Punct de vedere al Bisericii Catolice din România în legătură cu proiectul Roşia Montană

 
Punct de vedere al Bisericii Catolice din România în legătură cu proiectul Roşia Montană
  • 04 Oct 2013
  • 4439
Biserica Catolică de ambele rituri din România şi-a exprimat public punctul de vedere în legătură cu proiectul Roşia Montană, în cadrul dezbaterilor găzduite la Palatul Parlamentului vineri, 4 octombrie 2013. Episcopii catolici se pronunţă împotriva proiectului Roşia Montană, dat fiind că nu există garanţii certe şi sigure privind protecţia mediului, sănătatea cetăţenilor şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii în România.

Punctul de vedere al episcopilor catolici, semnat de Înaltpreasfinţitul Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti şi preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER), a fost prezentat vineri, 4 octombrie 2013, în Parlament, de preotul greco-catolic Andrei Mărcuş.

Pr. Eduard Mihai Coşa,
secretar general al CER

* * *

Redăm textul integral al documentului

Conferinţa Episcopilor din România
Str. Diligenţei nr. 24, sector 3, 031555-Bucureşti
Tel. / fax 031/4361250
E-mail: secretariat@episcopat.ro
Bucureşti, 4 octombrie 2013

Punct de vedere
al Bisericilor Romano-Catolică şi Greco-Catolică din România
în legătură cu proiectul Roşia Montană

Biserica Catolică de ambele rituri din România nu este împotriva dezvoltării economice a ţării şi nici împotriva investitorilor străini, dar nu poate rămâne indiferentă atunci când viitorul societăţii şi binele comun al poporului român sunt puse în pericol.

De aceea, atâta timp cât nu există garanţii certe şi sigure privind protecţia mediului, sănătatea cetăţenilor şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii în România, Biserica Romano-Catolică şi Biserica Greco-Catolică din România nu pot fi de acord cu proiectul Roşia Montană.

S-au tăiat fără noimă pădurile României, aurul verde al ţării, dar cel puţin poporul nostru a trăit mai bine? Ştim bine că nu. Ne-au năpădit viiturile distrugând vieţi şi bunuri.

S-a dat subsolul ţării, petrolul, aurul negru al României şi ce putem spune? Poporul trăieşte mai bine? Ştim bine că nu. Plătim la fel de scump sau mai scump benzina decât ţările care nu au pic de petrol în subsolul lor.

Se încearcă să se dea mai pe nimic aurul galben al României; şi pe lângă faptul că poporul român nu pare că va trăi mai bine, vom lăsa moştenire un lac de cianuri generaţiilor următoare şi un noian de pericole pentru sănătatea şi bunăstarea lor.

Biserica Romano-Catolică şi Biserica Greco-Catolică nu vor să fie părtaşe la un asemenea păcat grav împotriva binelui comun al întregii ţări şi de aceea se pronunţă împotriva proiectului Roşia Montană, fiind astfel alături de toţi cei care vor binele generaţiilor de azi şi de mâine ale poporului nostru.

Ar fi necesare comisii şi dezbateri publice care să studieze cum să nu mai plece tinerii din ţară; cum să fie trataţi bolnavii în spitale conform demnităţii umane; cum să fie ocrotiţi copiii şi bătrânii. Căci azi şi mâine şi mereu oamenii sunt adevăratul aur al poporului nostru.

Până nu vom avea garanţiile de mai sus, propunem Guvernului retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană şi facem apel la întreaga clasă politică din România să guverneze în mod responsabil, căutând binele comun al tuturor cetăţenilor ţării şi nu interesele proprii.

În numele episcopilor catolici din România,

Ioan Robu
arhiepiscop mitropolit de Bucureşti,
preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România


Sursa:ercis.ro