Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Botezul nu este o magie, ci un dar al Spiritului Sfânt

 
Botezul nu este o magie, ci un dar al Spiritului Sfânt
  • 26 Apr 2018
  • 3289

”Nu suntem singuri. Maica Biserică se roagă pentru ca fiii săi, renăscuți prin Botez, să nu cadă în fața amenințărilor Celui rău, ci să le învingă prin puterea Învierii lui Cristos”. Continuând noua serie de cateheze despre sacramentul Botezului, papa Francisc a vorbit la audiența generală de miercuri, 25 aprilie 2018, despre pregătirea candidaților la Botez, rugăciunea și însoțirea Bisericii, precum și despre exorcismele de eliberare de sub puterea Celui rău.

”Educați de ascultarea față de Isus, de învățătura și de faptele sale, catehumenii retrăiesc experiența femeii samaritene însetată de apă vie, a orbului din naștere care deschide ochii la credință, a lui Lazăr care iese din mormânt. Evanghelia poartă în sine puterea de transformare a celui care o primește cu credință, smulgându-l din stăpânirea Celui rău ca să învețe să-l slujească pe Domnul cu bucurie și cu noutatea vieții. De aceea, a adăugat pontiful, Botezul ”nu este o formulă magică”, ci darul Spiritului Sfânt.

La izvorul baptismal, apoi, nimeni nu merge singur, pentru că este însoțit de rugăciunea întregii Biserici. Litania tuturor sfinților, inclusă în ritualul Botezului, este semnul grăitor al însoțirii de mamă din partea întregii Biserici.

Papa Francisc: «Biserica se roagă și se roagă pentru toți, pentru noi toți! Noi, Biserică, ne rugăm pentru ceilalți. Este un lucru frumos să ne rugăm pentru alții. De câte ori nu avem nicio necesitate urgentă și nu ne rugăm. Nu uitați: rugăciunea Bisericii este mereu în desfășurare. Dar noi trebuie să intrăm în această rugăciune și să ne rugăm pentru întregul popor al lui Dumnezeu și pentru cei care au nevoie de rugăciuni».

Nu întâmplător, a reluat Sfântul Părinte, parcursul de pregătire la Botez a catehumenilor adulți ”este marcat de repetate exorcisme rostite de preot (cf. Catehismul Bisericii Catolice, 1237), sau altfel spus, de rugăciuni care invocă eliberarea de tot ceea ce separă de Cristos și împiedică intima uniune cu El”. Chiar și pentru copii, a subliniat pontiful, se cere de la Dumnezeu să-i elibereze de păcatul originar și să-i consacre ca ”locuință a Spiritului Sfânt”. De aici, îndemnul general al papei de a face rugăciuni pentru copii, pentru ”sănătatea lor spirituală și trupească”. Este o modalitate ”de ocrotire a copiilor prin rugăciune”.

”Botezul nu este o formulă magică, ci un dar al Spiritului Sfânt care îi dă capacitatea celui care îl primește să se lupte cu duhul răului, crezând că Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul său ca să distrugă puterea satanei și să-l transfere pe om din întuneric în împărăția sa de lumină necuprinsă”.

Papa Francisc: «Știm din experiență că viața creștină este întotdeauna supusă ispitei, mai ales ispitei de a se separa de Dumnezeu, de voința sa, de comuniunea cu el, pentru a cădea din nou în ademenirile mundane. Iar Botezul ne pregătește, ne dă putere pentru această luptă cotidiană, chiar și pentru lupta împotriva diavolului care, după cum spune Sf. Petru, ca un leu umblă căutând să ne devoreze, să ne distrugă».

În afară de rugăciunea de eliberare de rău, ritualul Botezului cuprinde și ungerea pe piept cu uleiul catehumenilor pentru ca aceștia să primească tăria de a renunța la satana și la păcat, mai înainte de a se apropia de izvorul baptismal ca să se renască la o viață nouă. ”Prin caracteristica uleiului de a pătrunde în țesuturile trupului aducându-i beneficii”, a explicat mai departe Sfântul Părinte, ”luptătorii din antichitate obișnuiau să se ungă cu ulei pentru a tonifica mușchii și a scăpa mai ușor de prinderile adversarului. În lumina acestui simbolism, creștinii din primele veacuri au adoptat obiceiul de a unge trupul candidaților la Botez cu uleiul binecuvântat de episcop cu scopul de a semnifica, prin intermediul acestui semn de mântuire că puterea lui Cristos Mântuitorul îi întărește ca să lupte împotriva răului și să-l învingă”.

Papa Francisc: «E greu să combatem împotriva răului, să scăpăm de capcanele lui, să ne refacem puterile după o luptă epuizantă, dar trebuie să știm că toată viața creștină este o luptă. Mai trebuie să știm, însă, că nu suntem singuri, că Maica Biserică se roagă pentru ca fiii săi, renăscuți prin Botez, să nu cadă în fața amenințărilor Celui rău, ci să le învingă prin puterea Învierii lui Cristos. Întăriți de Domnul cel înviat, care a învins principele acestei lumi (cf. In 12,31), și noi putem repeta cu credința Sfântului Paul: ”Toate le pot în acela care mă întărește” (Fil 4,13). Toți putem învinge, putem să le învingem pe toate, dar cu tăria care ne vine de la Isus».

După apelul de susținere pentru apropiatul summit inter-coreean și saluturile adresate pelerinilor din diferite țări, Sfântul Părinte a încheiat cu nelipsitul îndemn adresat tinerilor, celor bolnavi și soților recent căsătoriți:

Papa Francisc: «Astăzi celebrăm sărbătoarea sfântului evanghelist Marcu. Mijlocirea sa să vă susțină pe drumul credinței pentru ca, după exemplul său, să deveniți auditori și vestitori ai Evangheliei lui Cristos, dând mărturie pentru El prin viața voastră».

Primiți și Binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc după cântarea rugăciunii ”Tatăl Nostru”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 

(rv – A. Dancă)

 



Sursa:ro.radiovaticana.va