Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Anchetă asupra activității lui Bergoglio pe vremea dictaturii generalilor

 
Anchetă asupra activității lui Bergoglio pe vremea dictaturii generalilor
  • 01 Oct 2013
  • 3440
Joi, 3 octombrie va ieşi în librăriile din Italia „Lista lui Bergoglio. Cei salvaţi de Papa Francisc”. Nello Scavo, autorul cărții, este jurnalist la cotidianul "Avvenire". Acesta a făcut o anchetă jurnalistică despre activitatea lui Jorge Mario Bergoglio, superior provincial al iezuiţilor din Argentina, pe vremea dictaturii generalilor. A descoperit astfel urmele unui mare număr de supraviețuitori ai perioadei respective. Confruntând mărturiile acestora a aflat că Bergoglio a avut o rețea clandestină care a reușit să salveze zeci, dacă nu sute, de oameni aflați în pericol de moarte.

În saloanele Casei Rosada, generalul Videla elabora planurile sale sângeroase. La câțiva metri distanță, pe o străduță, ce duce spre cartierul Monserrat, se găsea biserica Sfântul Ignațiu de Loyola, iar lângă ea reședința iezuiților și o școală. În acest loc provincialul iezuiților dădea întâlnire persoanelor căutate de regim pentru a le da ultimele sale instrucțiuni înainte de a le îmbarca la bordul navelor ce transportau fructe și bunuri de la Buenos Aires la Montevideo, în Uruguay, la o oră distanță. Soldații generalului Videla nu și-ar fi imaginat niciodată că acest preot sfidându-i dirija o astfel de rețea chiar la doi pași de ei.

Succesul fiecărei operațiuni depindea de secretul  păstrat atât de cei care se ocupau de acest lucru cât și de cei care beneficiau. Persoanele care intrau în acea rețea de protecție organizată de Bergoglio nu știau de existența altor oameni care se aflau în aceeași situație. Bărbați și femei veneau la Colegiul San Miguel cu diverse pretexte, unii pentru studii, alții pentru reculegeri sau pentru a discerne asupra vocației lor. În realitate, toți erau oameni căutați de autoritățile regimului dictatorial. Prin această rețea se urmărea transferarea lor în Brazilia unde exista o structură de primire, organizată de iezuiții de acolo. Dar Bergoglio este cel care, singur, a atras toate sforile.

”Lista lui Bergoglio” este o colecție de istorisiri foarte diferite unele de altele, ceea ce face ca lectura să fie pasionantă, însă au în comun faptul că toate aceste istorisiri se termină cu bine, mulțumită celui care astăzi este papă.

Traducere: ACC




Sursa:lesalonbeige.blogs.com