Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

121 de ani de la moartea preotului Grigore Silași, academician, vice-rector al Seminarului “Sfânta Barbara" din Viena

 
121 de ani de la moartea preotului Grigore Silași, academician, vice-rector al Seminarului “Sfânta Barbara" din Viena
  • 17 Ian 2018
  • 4148

Se împlinesc 121 de ani de la trecerea la cele veșnice a preotului profesor Grigore Silași, născut la 27 ianuarie 1836, în Beclean, Bistrița-Năsăud, în familie protopopului greco-catolic Vasile Silași. A fost preot greco-catolic, vice-rector al Seminarului “Sfânta  Barbara" din Viena, profesor la Universitatea din Cluj, membru de onoare al Academiei Române.

A învățat la Năsăud şi Cluj.  Teologia a făcut-o la Blaj, doctoratul în Teologie l-a susținut în cadrul Universității din Viena (1862).  În perioada 1862-1872 a fost Vice-rector al Seminarului “Sfânta  Barbara" din Viena. Este întemeietorul şi redactorul ziarului “Sionul Românesc" - foaie bisericească, literară şi şcolară din Viena (1865-1967 şi 1871-872). Între anii 1872-1886 a fost profesor de Limba şi literatura română la Universitatea din Cluj, decan al Facultăţii de Filosofie (1883-1894). A primit titlul de “doctor honoris causa" în Filosofie al Universităţii din Cluj, devine membru onorar al Academiei Române în 1877. A rămas preşedinte pe viaţă al “despărţământului" Cluj al Astrei. A jucat rolul de îndrumător al Societăţii studenţeşti “Iulia" din Cluj și de  preşedinte al “Reuniunii meseriaşilor români din Cluj".

Preotul greco-catolic Grigore Silași a publicat și o serie de studii de lingvistică şi filologie, asupra folclorului românesc.  Este adeptul unui purism moderat acceptând preluarea treptată a neologismelor, adaptate formei şi structurii limbii române. În mai multe studii evidenţiază originea latină, unitatea şi continuitatea poporului şi a limbii române.

A decedat la Năsăud, în casa surorii sale, la 17 ianuarie 1897.  


ACC