Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

La apusul vieții vom fi judecați după iubirea noastră față de cei slabi și suferinzi

 
La apusul vieții vom fi judecați după iubirea noastră față de cei slabi și suferinzi
  • 26 Noi 2017
  • 3738

”La apusul vieții noastre vom fi judecați după iubire, după efortul nostru concret de a-l iubi și a-l sluji pe Isus în frații noștri mai mici și nevoiași”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, recitată duminică, 26 noiembrie 2017, împreună cu credincioșii din Piața Sfântul Petru. Pontiful a făcut un comentariu la evanghelia duminicii, cu parabola judecății finale (Mt 25). După binecuvântarea apostolică, papa Francisc a salutat romanii și pelerinii prezenți și a menționat beatificarea, sâmbătă în Argentina, a călugăriței Cătălina a Mariei Rodriguez (1823-1896), pe care a numit-o ”femeie cu o mare pasiune pentru Inima lui Isus și pentru omenire”. De asemenea, a condamnat atentatul de vinerea trecută de la o moschee din Sinai, în Egipt, cerând ca ”Dumnezeu să ne elibereze de această tragedie și să sprijine eforturile tuturor celor care lucrează pentru pace”. În fine, a cerut sprijinul rugăciunilor pentru iminenta sa călătorie apostolică de șase zile în Myanmar și Bangladesh, pe care o începe în această seară.

Comentând evanghelia proclamată în ultima duminică a anului liturgic, după calendarul roman sau latin, Sfântul Părinte a scos în evidență regalitatea și judecata lui Cristos din ziua de pe urmă. Cei care l-au slujit prin faptele de milostivire trupească, sunt surprinși de cuvintele judecătorului care spune: ”Veniți, binecuvântații Tatălui meu, moșteniți împărăția pregătită pentru voi încă de la crearea lumii” căci ”tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut” (v. 34.40).

Papa Francisc: «Aceste cuvinte nu încetează să ne impresioneze pentru că ne arată până la ce punct ajunge iubirea lui Dumnezeu: până acolo încât se identifică cu noi, dar nu când ne simțim bine, când suntem sănătoși și fericiți, ci când suntem la necaz. El se lasă întâlnit pe nevăzute, ne întinde mâna ca cerșetor. În acest fel, Isus arată criteriul decisiv al judecății sale, iubirea concretă față de aproapele în dificultate».

Parabola judecății continuă cu cei care în timpul vieții nu s-au gândit la necesitățile fraților, pentru a spune că ”la sfârșitul vieții noastre vom judecați după iubire, după efortul nostru concret de a-l iubi și a-l sluji pe Isus în frații noștri mai mici și nevoiași. Cerșetorul acela, nevoiașul acela care stă cu mâna întinsă este Isus; bolnavul acela pe care trebuie să-l vizitez este Isus; deținutul acela este Isus; cel flămând este Isus. Să ne gândim la acest lucru. Isus va veni la sfârșitul timpurilor ca să judece toate popoarele, dar vine la noi în fiecare zi, în atâtea feluri, și ne cere să-l primim. Fecioara Maria să ne ajute să-l întâlnim și să-l primim în Cuvântul său și în Euharistie, dar în același timp în frații și surorile care suferă de foame, boală, asuprire, nedreptate. Fie ca inimile noastre să-l primească în prezentul vieții noastre pentru ca să fim primiți de El în veșnicia Împărăției sale de lumină și de pace”.

La saluturile finale, papa Francisc a subliniat în mod particular prezența comunității ucrainene, care amintește tragedia Holodomorului, moartea prin înfometare provocată de regimul stalinist cu milioane de victime. ”Mă rog pentru Ucraina”, a spus papa, ”pentru ca tăria credinței să contribuie la vindecarea rănilor trecutului și să promoveze parcursuri de pace”.

Sfântul Părinte a anunțat, de asemenea, începerea călătoriei sale apostolice în două țări asiatice:

Papa Francisc: «În această seară voi începe o călătorie apostolică în Myanmar și Bangladesh. Vă cer să mă însoțiți cu rugăciunea voastră, pentru ca prezența mea să fie pentru aceste popoare un semn de apropiere și speranță». Pontiful pleacă din Roma duminică la ora 21.40 cu direcția Yangoon, în Myanmar, unde ajunge luni la ora locală 13.30. Joi, 30 noiembrie, papa merge în Bangladesh unde rămâne până sâmbătă, 2 decembrie a.c.

În fine, papa Francisc și-a exprimat tristețea și rugăciunea pentru victimele terorismului din Egipt:

Papa Francisc: «Dragi frați și surori, ne-a adus o mare durere vinerea trecută știrea despre măcelul care a avut loc la o moschee din nordul Peninsulei Sinai, în Egipt. Continui să mă rog pentru numeroasele victime, pentru cei răniți și pentru întreaga comunitate, lovită atât de greu. Dumnezeu să ne elibereze de această tragedie și să sprijine eforturile tuturor celor care lucrează pentru pace, concordie și coexistență. Oamenii aceia se rugau în acel moment. Să ne rugăm și noi, în tăcere, pentru ei». Potrivit autorităților, 27 de copii se află printre cei 305 morți de la moscheea di Rawdah, unde și-au găsit refugiu o parte din credincioșii tradiției islamice sufi.

Primiți la finale și Binecuvântarea apostolică invocată de Sfântul Părinte la rugăciunea ”Îngerul Domnului”.

 

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va