Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ce înseamnă monograma IHS?

 
Ce înseamnă monograma IHS?
  • 21 Noi 2017
  • 4771

Intrând într-o Biserică Catolică, de multe ori vedem pe un crucifix sau pe un vitraliu gravate literele IHS. Ce înseamnă?

Contrar convingerii populare, monograma nu înseamnă „Iesus Hominum Salvator” sau „In Hoc Signo”. IHS este definit mai degrabă ca fiind o „cristogramă”, și este un mod antic, datând din secolul al III-lea, de a scrie „Isus Cristos”.

Creștinii prescurtau numele lui Isus, scriind doar primele trei litere grecești ΙΗΣ (din numele complet ΙΗΣΟΥΣ). Litera grecească Σ (Sigma), în alfabetul latin se scrie „S”, iar de aici monograma este de obicei reprezentată prin IHS.

În primele secole ale Bisericii, acesta era un simbol secret, de multe ori gravat pe mormintele creștinilor. Apoi, în secolul al XV-lea, Sfântul Bernardino din Siena, a organizat o campanie de predicare, pentru a promova reverența la Sfântul Nume al lui Isus, încurajându-i pe creștini să pună literele IHS pe ușile caselor lor. Un secol mai târziu, în anul 1541, Sf. Ignațiu de Loyola a aadoptat monograma pentru a reprezenta ordinul tocmai fondat, Societatea lui Isus (Iezuiții). Astăzi, simbolul pătrunde arta creștină în întreaga lume.

 

Traducere: Liviu Ursu

 Sursa:it.aleteia.org