Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Scrisoarea papei Francisc cu prilejul ultimului omagiu adus cardinalului ucrainean Lubomyr Husar

 
Scrisoarea papei Francisc cu prilejul ultimului omagiu adus cardinalului ucrainean Lubomyr Husar
  • 06 Iun 2017
  • 2607

Cardinalul Lubomyr Husar, arhiepiscop major emerit de Kiev-Halici, a fost "părinte și călăuză spirituală" pentru întreaga Biserică Greco-Catolică din Uncraina, "pe care a reunit-o din ereditatea lăsată de catacombele la care a fost constrânsă de persecuție": scrie papa Francisc într-o Scrisoare adresată arhiepiscopului major de Kiev-Halici, Sviatoslav Shevchuk, luni, 5 iunie, în ziua ultimului omagiu adus cardinalului care a trecut la Casa Tatălui în data de 31 mai, la vârsta de 84 de ani. Cardinalul Husar a fost înmormântat luni, în Catedrala Învierii din Kiev.

Amintind "extraordinarul flux de persoane care au adus un ultim omagiu rămășițelor trupești ale cardinalului", pontiful a observat că acest gest este "un semn elocvent a ceea ce el a reprezentat: una dintre cele mai înalte și mai respectate autorități morale de către poporul ucrainean în ultimele decenii".  El nu doar a redat Bisericii Catolice din țară structurile ecleziastice, dar a redat mai ales bucuria propriei istorii, fondată pe credința prin și dincolo de orice suferință".

"Odată cu vârsta înaintată și cu boala, prezența sa în mijlocul poporului și-a schimbat stilul însă a fost, pe cât posibil, și mai intensă și mai bogată", evidențiază papa Francisc în Scrisoare, subliniind modul cardinalului Husar de a interveni în viața țării, "ca un maestru de înțelepciune: modul său de a vorbi era simplu, adresându-se celor suferinzi și tuturor acelora care erau în căutarea demnității". "Îndemnurile sale erau pline de bunătate dar și foarte exigente la adresa tuturor", scrie de asemenea pontiful, amintind modul în care se ruga neîncetat pentru toți, simțind că aceasta era noua sa datorie. "Erau numeroși cei care se simțeau reprezentați, interpelați și consolați de el, credincioși și persoane fără credință", se spune în continuarea Scrisorii papei Francisc, în care cardinalul Husar este definit "un ucrainean pasionat de identitatea sa, mereu plin de speranță, deschis viitorului care vine de la Dumnezeu."

"Avea o vorbă bună pentru fiecare, 'percepea' persoanele prin căldura imensei sale umanități și a deosebitei sale amabilități. Îi plăcea mai ales să dialogheze cu tinerii, față de care manifesta o extraordinară capacitate de a comunica, fiind înconjurat de numeroși dintre ei."

"Recunoscător pentru această prezență unică în Ucraina, din punct de vedere religios și social", papa îi îndeamnă pe credincioși să se lase călăuziți de învățătura divină, abandonându-se Providenței."

RV/AM

 Sursa:ro.radiovaticana.va