Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Rusalii. Sfânta Liturghie și ”Regina Coeli” cu Papa Francisc

 
Rusalii. Sfânta Liturghie și ”Regina Coeli” cu Papa Francisc
  • 05 Iun 2017
  • 3352

 

Două noutăți care trebuie primite, un popor nou și o inimă nouă, și două ispite de evitat: unitatea fără diversitate și diversitatea fără unitate. Duminică, 4 iunie 2017, solemnitatea Coborârii Spiritului Sfânt, papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie pe esplanada bazilicii Sfântul Petru și a vorbit la predică despre lucrarea Spiritului Sfânt, ”darul pascal prin excelență”, în viața concretă a Bisericii. Două noutăți ne sunt arătate în lecturile biblice ale Sfintei Liturghii, în prima dintre acestea arătându-se modul în care Spiritul Sfânt face din discipoli un popor nou:

Papa Francisc: «Un popor nou. În ziua Rusaliilor Spiritul a coborât din cer în formă de ”limbi ca de foc împărțindu-se și așezându-se asupra fiecăruia dintre ei […] și toți au fost umpluți de Spiritul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi” (Fap 2,3-4). Fiecăruia îi dă un dar și pe toți îi adună în unitate. Altfel spus, același Spirit Sfânt creează diversitatea și unitatea, iar în acest fel formează un popor nou, variat și unit: Biserica universală».

Dar pentru a face acest lucru e bine să ne ajutăm în evitarea a două ispite frecvente: căutarea diversității fără unitate, când ”se alegea partea, nu întregul”, și căutarea unității fără diversitate, când se impune ”obligația de a face totul împreună și totul la fel, de a gândi cu toții mereu în același fel”. În rugăciunea noastră la Spiritul Sfânt, a continuat papa Francisc, să-i cerem ”harul de a primi unitatea sa, o privire care îmbrățișează și iubește, dincolo de preferințele personale, Biserica sa, Biserica noastră”, invocând în același timp darul ”unei inimi care să simtă Biserica drept mama noastră și casa noastră: casă primitoare și deschisă, în care se împărtășește bucuria cea de multe feluri a Sfântului Spirit”.

Papa Francisc: «Ajungem la cea de-a doua noutate, o inimă nouă. Isus înviat, apărând pentru prima dată celor care erau ai săi spune: ”Primiți pe Spiritul Sfânt. Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate” (In 20, 22-23). Isus nu-i condamnă pe ai săi, care îl abandonaseră și renegaseră în timpul Patimii, ci le dăruiește Spiritul iertării. Spiritul este primul dar al Celui înviat și este dăruit mai întâi de toate spre iertarea păcatelor. Iată începutul Bisericii, iată liantul care ne ține împreună, cimentul care unește cărămizile casei: iertarea. Pentru că iertarea înseamnă darul la puterea infinită, este iubirea mai mare, ceea ce ține uniți în pofida a toate, care împiedică să se prăbușească, care întărește și susține. Iertarea eliberează inima și permite împăcarea: iertarea dă speranță, fără iertare nu se edifică Biserica».

”Să cerem harul”, a încheiat papa Francisc predica Sfintei Liturghii, ”de a face tot mai frumos chipul maicii noastre Biserici, reînnoindu-ne prin iertare și îndreptându-ne noi înșine: numai atunci vom putea să-i îndreptăm pe ceilalți în caritate. Să-i cerem Spiritul Sfânt, foc de iubire care arde în Biserică și în noi, chiar dacă deseori îl acoperim cu cenușa vinovățiilor noastre: «Spirit al lui Dumnezeu, Domn care ești prezent în inima mea și în inima Bisericii, tu care duci mai departe Biserica, formând-o în diversitate, vino! Ca să trăim, avem nevoie de tine ca de apă: coboară din nou asupra noastră și învață-ne unitatea, reînnoiește inimile noastre și învață-ne să iubim cum Tu ne iubești, să iertăm cum Tu ne ierți. Amin».

|Regina Coeli|: rugăciunea papei Francisc pentru victimele atentatului de la Londra

La rugăciunea antifonului marian pascal ”Regina coeli”, recitată pentru ultima dată în acest an din moment ce Rusaliile marchează încheierea timpului pascal, papa Francisc și-a exprimat apropierea față de victimele atentatului din această noapte de la Londra și a menționat o importantă tradiție în magisteriul Bisericii: în solemnitatea Coborârii Spiritului Sfânt este publicat Mesajul pentru următoarea Zi mondială misionară, care se celebrează anual în ultima duminică din luna octombrie. Anul acesta Ziua mondială misionară cade pe 22 octombrie iar mesajul are ca temă ”Misiunea, la inima credinței creștine”.

Papa Francisc: ”Spiritul Sfânt să susțină misiunea Bisericii în lumea întreagă și să dea putere tuturor misionarilor și misionarelor Evangheliei. Spiritul să dăruiască pace lumii întregi, să vindece rănile războiului și ale terorismului, care și în această noapte, la Londra, a lovit în civili nevinovați: să ne rugăm pentru victime și pentru rudele lor”.

Adresându-se pelerinilor prezenți, provenind din Italia și din multe alte țări, pontiful a adresat un cuvânt de mulțumire față de grupurile catolice din mișcarea ”Reînnoirea carismatică”, ce sărbătoresc 50 de ani de la înființare, precum și față de ”frații și surorile din celelalte confesiuni creștine care se unesc la rugăciunea noastră”. Un cuvânt particular de gratitudine, papa Francisc a transmis corului și orchestrei copiilor din Carpi (Italia), care au interpretat câteva cântece în timpul Sfintei Liturghii de pe esplanada bazilicii vaticane împreună cu corul Capelei Sixtine. În fine, Sfântul Părinte a invocat ”mijlocirea de mamă” a Fecioarei Maria ca să dobândească ”harul de a fi însuflețiți puternic de Spiritul Sfânt pentru a-l mărturisi pe Cristos cu îndrăzneală evanghelică”.

Primiți la final și Binecuvântarea Apostolică a Sfântului Părinte, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va