Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Biserica întreagă celebrează solemnitatea Adormirii Maicii Domnului

 
Biserica întreagă celebrează solemnitatea Adormirii Maicii Domnului
  • 14 Aug 2013
  • 4300
Biserica întreagă, din Răsărit şi din Apus, celebrează joi, 15 august, solemnitatea Adormirii Maicii Domnului. Sanctuarele dedicate Maicii Domnului din lumea întreagă îşi deschid larg uşile pentru a-i îmbrăţişa pe toţi cei care caută credinţă, lumină şi sănătate în pelerinajul vieţii. Şi în România, credincioşii  o cinstesc în aceste zile cu deosebită afecţiune pe Sfânta Fecioara Maria – la Carbunari, în inima Transilvaniei sau la Cacica, în nordul Moldovei – lăsând pentru câteva ceasuri casa şi grijile de fiecare zi pentru a zăbovi cu încredere în preajma Mamei Cereşti, cerând prin mijlocirea ei speranţă, iubire şi iertarea păcatelor la tronul milostivirii lui Dumnezeu.

La Roma, după cum a fost anunţat, Papa Francisc merge în această zi în orăşelul Castel Gandolfo. La ora 9.00, plecarea cu automobilul de la Casa Sf. Marta din Vatican. Prima etapă, vizita la Mănăstirea călugăriţelor clarise. La 10, 30, Sf. Liturghie în Piaţa Libertăţii, în faţa Palatului Apostolic, urmată de rugăciunea „Angelus”. După prânz, Papa vizitează în formă privată parohia Sf. Toma de Villanova, pentru ca mai târziu să revină în Cetatea Vaticanului.

O zi, aşadar, dedicată în mod special umilei Fecioare de la Nazaret. Imediat după alegerea sa Papa Francisc a încredinţat slujirea sa Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, mergând la bazilica Sfânta Maria cea Mare din Roma în zorii primei dimineţi a pontificatului său. Altfel spus, prima ieşire din Vatican a Papei Francisc, în urmă cu exact cinci luni, a fost un pelerinaj la icoana Sfintei Fecioare Maria, venerată în Cetatea Eternă cu titlul de „Salus Populi Romani” – „Salvarea Poporului Roman”.

„Domnul ne lasă în mâinile de iubire şi blândeţe ale Mamei”, spunea Papa Francisc, „ca să simţim sprijinul ei în înfruntarea şi depăşirea greutăţilor de pe drumul nostru uman şi creştin”. Credinţa Mariei este lumină şi pentru credinţa noastră: „Maria, cea mai umilă dintre făpturi, graţie lui Cristos a ajuns la ţelul pelerinajului pământesc. Ea este deja în gloria Preasfintei Treimi. De aceea, Maria, Maica noastră, străluceşte pentru noi ca semn de speranţă sigură. Este Maica speranţei: pe drumul nostru, pe calea noastră, Ea este Maica speranţei. Ea este şi Mama care ne mângâie, Maica mângâierii, cea care ne însoţeşte pe cale” (Angelus, 26 mai 2013).

Viaţa Fecioarei de la Nazaret, notează Papa Francisc, poate fi cuprinsă în trei cuvinte: ascultare, hotărâre şi acţiune. Mai întâi de toate, ascultare. Domnul bate la uşa noastră în mii de forme şi deseori nici nu ne dăm seama. Maria în schimb, ştie să asculte glasul lui Dumnezeu. În al doilea rând, decizie, hotărâre. După ce a ascultat glasul lui Dumnezeu, Maria se hotărăşte, spune „da”, face alegeri concrete care îi vor schimba viaţa: „În viaţă e greu să iei decizii, avem deseori tendinţa de a le amâna, de a lăsa ca alţii să hotărască în locul nostru. De multe ori preferăm să ne lăsăm târâţi de evenimente, să urmăm moda momentului. Alteori, ştim ceea ce trebuie să facem, dar nu avem curajul sau ni se pare prea greu, pentru că ar însemna să mergem împotriva curentului. Maria - la Bunavestire, la Vizita Sfintei Elisabeta sau la nunta din Cana - merge împotriva curentului. Ascultă de Dumnezeu, se gândeşte şi caută să înţeleagă realitatea, iar apoi se hotărăşte să se încredinţeze total lui Dumnezeu” (Încheierea Lunii mariane, 31 mai 2013).

În fine, Maria este şi femeia faptei. Ea nu duce o viaţă grabită, meditează în inima sa ceea ce nu înţelege, dar după ascultare şi decizie, acţionează. Noi, în schimb, observă Pontiful, preferăm să ne oprim la momentul în care auzim cuvântul lui Dumnezeu, fără a mai trece la acţiune: „În rugăciune, înaintea lui Dumnezeu care vorbeşte, când se gândeşte şi meditează la evenimentele din viaţa ei, Maria nu se grăbeşte, nu se lasă luată de moment, nu se lasă târâtă de evenimente. Dar când îi devine clar ce anume cere Dumnezeu de la ea, ce anume trebuie să facă, nu mai stă pe gânduri, nu întârzie, dar – cum notează evanghelistul - merge «în grabă». Iar Sf. Ambroziu comentează: «harul Duhului Sfânt nu comportă încetineală»” (Încheierea Lunii mariane, 31 mai 2013)

Maria ne arată astfel şi misiunea femeii în Biserică, o misiune care încă mai are nevoie de aprofundare. Dar Papa Francisc e sigur că „întreaga existenţă a Mariei este un imn adus vieţii, un imn de iubire adus vieţii. Cu mână sigură, Maria ne conduce la Fiul ei Isus, Calea, Adevărul şi Viaţa”.



Sursa:ro.radiovaticana.va