Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Consiliul cardinalilor (C9): formarea personală și raportul Curiei Romane cu episcopii locali

 
Consiliul cardinalilor (C9): formarea personală și raportul Curiei Romane cu episcopii locali
  • 28 Apr 2017
  • 3140

A avut loc, de la 24 la 26 aprilie 2017, în Vatican, cea de a XIX-a reuniune a Consiliului celor Nouă Cardinali (C9), instituit de papa Francisc în septembrie 2013, cu misiunea de a-l ajuta la conducerea Bisericii Universale și în proiectul de reformă a Curiei Romane. În cadrul lucrărilor sesiunii, desfășurate atât dimineața cât și după-amiază, cu participarea Sfântului Părinte, s-a discutat în mod particular despre Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor (Propaganda Fide) și despre Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări.

De asemenea, au fost examinate anumite teste ce urmează a fi prezentate Suveranului Pontif cu privire la Consiliul Pontifical pentru Dialog Interreligios, Consiliul Pontifical pentru Textele Legislative și cele trei tribunale: Administrația Apostolică a Penitenței (Penitenzieria Apostolica), Tribunalul Suprem al Signaturii Apostolice și Tribunalul Rotei Romana. Directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Greg Burke, a explicat că aceste revizuiri nu vor duce la mari schimbări, ci doar la actualizări. Un alt aspect asupra căruia s-a discutat a fost cel al formării personalului care activează în cadrul Sfântului Scaun, atât clerici cât și laici. Tot cu această ocazie, card. George Pell, prefectul Secretariatului pentru Economie, a prezentat un raport privind activitatea acestui dicaster.

O altă temă importantă discutată de cei nouă cardinali a fost descentralizarea raportului dintre Curia Romană și Conferințele episcopale locale. În acest sens a fost evidențiat modul în care s-au schimbat vizitele „ad limina”, Sfântul Părinte vorbind în mod liber cu episcopii pentru o mai mare eficacitate. De asemenea, Greg Burke a subliniat că se studiază posibilitatea ca anumite competențe să poată trece, în anumite situații, de la Curia Romană la episcopii locali.

În fine, s-a stabilit ca următoarea reuniune a Consiliului celor Nouă Cardinali (C9) să aibă loc între 12-14 iunie 2017.

(rv – I. Ursuleac)Sursa:ro.radiovaticana.va