Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

”Ultimele convorbiri” cu papa Benedict al XVI-lea, în română

 
”Ultimele convorbiri” cu papa Benedict al XVI-lea, în română
  • 08 Apr 2017
  • 4431

Cu câteva zile înainte de cea de-a 90-a aniversare a zilei sale de naștere, cartea-interviu a papei emerit Benedict al XVI-lea, ”Ultimele convorbiri” cu Peter Seewald, a apărut recent și în limba română: informează site-ul Arhiepiscopiei Romano-catolice de București, angelus.com.ro. Volumul apare la editura Arhiepiscopiei, ARCB, fiind tradus din limba germană de Francisca Băltăceanu şi Monica Broşteanu.

Cartea-interviu este a patra dintr-o serie de conversații pe diferite teme pe care jurnalistul german le-a avut în ultimele decenii cu un interlocutor de excepție, cardinalul Joseph Ratzinger, care în 19 aprilie 2005 a devenit papă cu numele de Benedict al XVI-lea și a surprins întreaga planetă prin retragerea sa de la conducerea Bisericii în 11 februarie 2013. Apariția în limba română a cărții ”Ultimele convorbiri” are loc, așa cum s-a spus, în contextul apropiatei aniversări a zilei de naștere a pontifului german, născut în 16 aprilie 1927 și botezat în aceeași zi cu numele Joseph Aloisius.

Printre subiectele abordate în ”Ultimele convorbiri” se numără numeroase chestiuni incomode, începând cu surprinzătorul gest final al pontificatului său: de ce demisia, situația din Cetatea Vaticanului, ”afacerea” Vatileaks, presupusa existență a unui lobby gay în cercurile Bisericii. Jurnalistul atinge și unele subiecte care dezvăluie noi și savuroase aspecte din personalitatea umană, formativă, teologică și pastorală a celui intervievat.

Articolul de prezentare a traducerii în limba română, semnat de Liana Gehl și publicat pe site-ul amintit, se încheie cu o interesantă observație despre ziaristul Peter Seewald, cel care s-a apropiat în repetate rânduri de papa emerit: ”Născut într-o familie catolică, dar atras apoi de mediile de stânga, Peter Seewald va reveni în sânul Bisericii după încheierea primului său interviu cu cardinalul Ratzinger. Va bate apoi drumul către Vatican de nenumărate ori, fascinat de gândirea unui om aparent timid, dar în realitate profund, extrem de coerent şi captivant”. Cu alte cuvinte, cine intră în dialog, chiar și numai pe calea literelor, cu Benedict al XVI-lea, nu poate să rămână așa cum era înainte: are loc o schimbare profundă. Cu o forță blândă pe care numai spiritele cu adevărat mari o posedă și o emană, papa emerit, la cei 90 de ani ai săi, continuă să fascineze și să atragă lumea la Cristos, fără de care întreaga sa viață și ”Ultimele convorbiri” ar fi de neînțeles.

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va