Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Comunitățile creștine persecutate sunt forța Bisericii de azi

 
Comunitățile creștine persecutate sunt forța Bisericii de azi
  • 30 Ian 2017
  • 3418

În prezent, forța cea mai mare a Bisericii se află în micile Biserici persecutate, a subliniat papa Francisc în omilia Sfintei Liturghii celebrată luni dimineață ( 30 ianuarie), în capela Casei Sfânta Marta din Vatican.

Referindu-se la martirii creștini, pontiful a spus că în zilele noastre sunt mai numeroși decât în primele secole, această realitate nefiind prezentată de mass-media pentru că astfel de știri nu măresc audiența. Sfântul Părinte ne îndeamnă să-i avem mereu prezenți în memorie pe cei care suferă martiriul pentru numele lui Cristos, căci fără memorie nu există speranță.

Inspirându-se din prima lectură a liturgiei zilei, luată din Scrisoarea către Evrei, capitolul 11, în care se îndeamnă la aducerea aminte a întregii istorii a poporului Domnului, evidențiind mai ales docilitatea atâtor oameni, începând cu Avraam care, ascultător față de Dumnezeu, a ieșit din țara sa fără să știe încotro avea să meargă, Sfântul Părinte a reliefat valoarea martiriului pentru Biserica din zilele noastre.

Azi, martirii sunt mai numeroși decât în primele secole, însă mass-media îi trec cu vederea pentru că nu fac audiență

"Martirii sunt cei care duc mai departe Biserica, cei care au susținut Biserica și continuă să o susțină, în zilele noastre martirii fiind mai numeroși decât în primele secole. Mass-media nu informează despre ei pentru că martirii nu fac audiență, însă mulți creștini din lumea de azi sunt deja Fericiți pentru că suferă persecuții, sunt insultați și întemnițați. Există mulți creștini în închisori doar pentru "vina" de a purta la gât o cruciuliță sau pentru că-l mărturisesc pe Cristos. În aceasta constă slava și sprijinul Bisericii, dar și rușinarea noastră, pentru că noi, care avem totul, care trăim într-un context în care totul pare să fie mai simplu, ne plângem imediat atunci când ne lipsește ceva. Însă, să ne gândim la acești frați și la aceste surori care azi, în număr mai mare decât în primele secole, suferă martiriul", a spus papa Francisc amintind de mărturia dată de un preot și de o călugăriță în catedrala din Tirana, în Albania, cu ocazia vizitei apostolice pe care a făcut-o în această țară, la 21 septembrie 2014.

Comunitățile creștine persecutate dau forța cea mai mare Bisericii de azi

Amintind că, în prezent, forța Bisericii este dată de comunitățile creștine persecutate, pontiful a spus că, deși ne simțim încântați când ne aflăm în fața unor manifestări ecleziale importante, totuși forța Bisericii este dată azi de micile comunități creștine, alcătuite din puține persoane, ai căror episcopi sunt întemnițați.

"Aș îndrăzni să spun că o Biserică fără martiri este o Biserică fără Isus", a spus papa Francisc în încheierea omiliei, îndemnându-ne să ne rugăm pentru martirii noștri care suferă atât de mult și pentru acele comunități creștine care nu sunt libere să se exprime și care sunt pentru noi dătătoare de speranță:

Papa Francisc: "Aceste Biserici, cu martirii lor, cu mărturia lor de credință, cu suferința și chiar cu sacrificiul vieții din partea credincioșilor seamănă creștini pentru viitor și în Bisericile noastre. Oferim această Sfântă Liturghie pentru martirii noștri, pentru cei care suferă în prezent, pentru Bisericile care suferă și care nu beneficiază de libertate. Și să-i mulțumim Domnului care este prezent, cu forța Spiritului Său, în acești frați și în aceste surori care-L mărturisesc în zilele noastre." 

RV/AMSursa:ro.radiovaticana.va