Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: 2.000 de credincioși greco-catolici în pelerinaj la Cărbunari

 
FOTO/VIDEO: 2.000 de credincioși greco-catolici în pelerinaj la Cărbunari
  • 29 Mai 2016
  • 8166

Duminică, 29 mai, sute de pelerini greco-catolici au pornit în procesiune spre Capela Sfintei Fecioare a Săracilor de la Cărbunari, din apropierea Blajului. Pelerinajul din luna mai, închinat Maicii Domnului începând cu 1939, a avut anul acesta o însemnătate aparte. Alături de elevi au mers profesori, alături de laici, călugări și călugărițe, alături de preoți, seminariști, alături de operatori sociali și medicali, persoane cu dizabilități și oameni fără adăpost. Cu toții au răspuns apelului Papei Francisc de a celebra Anul Jubiliar al Milostivirii Divine și de a face vizibilă milostivirea Tatălui ceresc.

GALERIE FOTO 1 (Sursa foto: Claudiu Nicușan)

GALERIE FOTO 2 (Sursa foto: Codrea/Orza)

Pentru Angela Moșneag, directoarea Liceului Teologic Greco-Catolic din Blaj, e important să împartă bucuria acestui moment cu elevii ei, dintre care unii vin pentru prima oară.
"Sunt împreună cu elevi de la Liceul Teologic Greco-Catolic Sfântul Vasile din Blaj. Mă bucur că generațiile acestea sunt pentru prima dată. Și intenția pelerinajului este de a cere lui Isus să ne facă acești copii oameni."

Părintele Nicolae Anușcă, directorul Caritas Blaj, vede în pelerinaj importanța interiorizării și a rugăciunii, pentru cei activi în programele sociale ale Bisericii.
"Pelerinajul Milostivirii este o ocazie deosebită pentru Caritas, pentru angajați, pentru voluntari de a interioriza viața lor, de a interioriza ceea ce săvârșesc în numele Domnului în mijlocul atâtot săraci și atâtor bolnavi zi de zi și de a conștinetiza că înainte de a fi noi milostivi cu ceilalți, Dumnezeu a fost milostiv cu fiecare dintre noi."

Aproximativ 400 de operatorii sociali și medicali dar și voluntari ai organizațiilor Caritas din Blaj, Oradea, Cluj, Baia Mare și Lugoj, au fost la pelerinaj însoțind peste o sută dintre beneficiarii lor. Prin programe de asistență socială și acțiuni caritabile, Caritas îi sprijină pe cei săraci și marginalizați sociali să recâștige un loc demn în societate.

După aproape două ore de mers pe jos, pelerinii au ajuns în poiana de la Cărbunari, unde se află capela, construită după modelul celei de la Banneux din Belgia. Acolo, în 1932, Sfânta Fecioară i-a apărut unei fetițe, cerându-i să fie ridicată o capelă unde să fie celebrată zilnic Sfânta Liturghie. În timpul perioadei de restriște, credincioși greco-catolici veneau mai departe aici să se roage. Doamna Oțoiu, soția protopopului de București, Liviu Oțoiu, își amintește cu tulburare.
"În timpul liceului, veneam aici împreună cu colegii pe 15 mai. Săteam în față. Era închisă biserica. În 1978, părintele Liviu Oțoiu a fost sfințit preot. A venit și am celebrat Sfânta Liturghie aici, în fața capelei. Nu era nimeni, era pustiu tot. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru zilele astea superbe."


La 5 iunie 1938, capela de lângă Blaj a fost sfințită de Mitropolitul Alexandru Nicolescu. Pelerinajele de primăvară s-au ținut din 1939 până în 1948, când Biserica Română Unită cu Roma a fost scoasă în afara legii. Au fost reluate în 1990, tot de un călugăr asumpționist, părintele Bernard.

Cărbunari (Blaj) 1938-2016. (Sursa foto: A. Petărlecean)Cărbunari (Blaj) 1938-2016 (Sursa foto: A. Petărlecean)

La Sfânta Liturghie celebrată la Cărbunari a participat un sobor de peste 50 de preoți și 4 episcopi, PS Claudiu Pop, PS Virgil Bercea, PS Mihai Frățilă și PS Vasile Bizău.

 

Biroul de presă al Mitropoliei BRU
Anca Boariu Berlogea