Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

"Te salut, mică Romă!" - Noul Nunțiu Apostolic la Blaj

 
"Te salut, mică Romă!" - Noul Nunțiu Apostolic la Blaj
  • 14 Ian 2016
  • 4064

Noul Nunțiu apostolic în România, Miguel Maury Buendia își începe misiunea oficială cu o vizită la Blaj, unde  se va întâlni cu Preafericitul Cardinal Lucian Mureșan, întâistătătorul Bisericii Romane Unite cu Roma. Prin această călătorie, nunțiul apostolic intră în contact direct cu una dintre cele mai importante Biserici Orientale unite cu Roma, în spațiul ei propriu, în orașul gândit și creat de episcopul Inocențiu Micu Klein ca centru mitropolitan și totodată va avea ocazia de a aduce un omagiu celui mai mare poet român. Vizita, ce are loc în 15 Ianuarie 2016, coincide în mod fericit cu sărbătorirea nașterii lui Mihai Eminescu și se desfășoară la exact 150 de ani după ce acesta a venit la Blaj pentru a-și încheia studiile gimnaziale. Denumit de Eminescu în mod poetic “Mica Romă”, Blajul este nu numai centrul spiritual al Bisericii Române Unite, dar și un important focar al culturii românești. Aici, mitropolitul Petru Pavel Aron a deschis prima școală publică cu predare în limba română din Ardeal, aici a fost tipărită prima carte cu litere latine și de aici s-a răspândit un curent literar ce a redat culturii române legatura ei cu originile latine, cunoscuta Școală Ardeleană.

La orele 12.00 Nunțiul va depune o coroană de flori la statuia lui Mihai Eminescu din Piața 1848 în cadrul evenimentului cultural „Porni Luceafărul…” ce marchează în acest an, la Blaj, Ziua Culturii Naţionale, organizată în fiecare an în ziua în care s-a născut poetul naţional Mihai Eminescu, 15 ianuarie. Vor avea loc depuneri de coroane şi jerbe de flori, iar elevii Şcolilor Gimnaziale din Blaj vor susţine un moment poetic. Excelența Sa Nunțiul Apostolic se va reculege apoi în Catedrala “Sfânta Treime” la mormântul episcopului Ioan Inocențiu Micu Klein și al cardinalului Alexandru Todea.

Numit de Papa Francisc în funcția de ambasador al Sfântului Scaun la data de 5 decembrie 2015, Excelența sa, Mons. Miguel Maury Buendia a venit în țară duminică 10 ianuarie și a fost primit luni de ministrul de externe. Postul de ambasador al Sfântului Scaun a fost vacant din iulie 2015, după plecarea fostului Nunțiu apostolic în România, Monseniorul Francisco-Javier Lozano.