Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sacralitatea ființei omenești impune respect și demnitate

 
Sacralitatea ființei omenești impune respect și demnitate
  • 10 Noi 2015
  • 3517

"Îi încurajez pe toți, mai ales pe tineri, să nu se lase niciodată pradă pesimismului și resemnării": cu acest îndemn și-a încheiat Papa Francisc primul discurs rostit în cadrul vizitei pastorale de marți, 10 noiembrie, în orașele italiene Prato și Florența.

Prima întâlnire a Pontifului la Prato a fost cu persoanele care alcătuiesc lumea muncii. "Am venit ca pelerin, în trecere prin acest oraș; pentru foarte scurt timp, dar cu dorința de a fi prezent în acest loc plin de istorie și de frumusețe care, de-a lungul secolelor, și-a meritat dobândirea numelui de 'oraș al Mariei'. Sunteți norocoși pentru că sunteți în mâini bune! Sunt brațe materne care protejează și sunt mereu deschise pentru a primi. Sunteți privilegiați și pentru păstrarea, în orașul vostru, a relicvei 'Centurii Sfinte' a Maicii Domnului pe care tocmai am venerat-o", a spus Pontiful, precizând că aspectele menționate l-au inspirat în formularea câtorva reflecții.

Făcând referire la fragmentul conținând indicațiile Domnului privind Sărbătorirea Paștelui, din capitolul 12 al Cărții Exodului, în care li se cere izraeliților să fie, în timpul cinei, 'cu coapsele încinse, cu sandalele-n picioare și cu toiagul în mână', Pontiful a explicat semnificația gestului încingerii: "Încingerea veșmintelor înseamnă să fim gata, pregătiți să pornim la drum, să ieșim pe cale". La aceasta ne îndeamnă Domnul și în prezent, azi mai mult ca oricând: [ne cere] să nu rămânem închiși în indiferență, ci să ne deschidem; să ne simțim cu toții chemați și gata să lăsăm ceva în urma noastră pentru a merge în întâmpinarea cuiva, pentru a împărtăși cu el bucuria de a-l fi întâlnit pe Domnul și oboseala parcursului de drum. A ieși [n.n. din propriile certitudini] înseamnă desigur a risca, însă nu există credință fără risc. O credință care se concentrează asupra ei înseși și rămâne închisă în propriul spațiu nu este fidelă îndemnului Domnului, care le cere discipolilor să aibă inițiativă și să se implice fără teamă. În fața transformărilor deseori agitate din ultimii ani, există pericolul de a suferi de pe urma evenimentelor tulburi, pierzând curajul căutării justei traiectorii. Și atunci, se preferă refugierea în vreun port sigur și se renunță la ieșirea în larg și la ascultarea Cuvântului lui Isus. Însă Domnul, care vrea ca noi să mergem la cei care încă nu-l iubesc, ne îmboldește să facem acest lucru. Domnul vrea ca în noi să se ivească un reînnoit avânt misionar și ne încredințează o mare responsabilitate. Îi cere Bisericii, mireasa Sa, să nu evite străzile neasfaltate din zilele noastre, ci să-i însoțească pe cei care au rătăcit calea; să ridice corturi de speranță în care să fie primiți cei răniți, care nu mai așteaptă nimic de la viață. Aceasta ne cere Domnul".

În primul discurs, rostit la Prato și adresat persoanelor care alcătuiesc lumea muncii din acest oraș, Pontiful a propus și o altă sugestie inspirată de imaginea "Centurii Sfinte" a Mariei, și anume necesitatea 'de a ne încinge cu adevărul și de a ne îmbrăca cu platoșa dreptății' (cfr Ef 6, 14). "Nu se poate ridica nimic bun pe țeserea minciunii și pe lipsa de transparență", a spus Papa Francisc, amintind că "sacralitatea fiecărei ființe omenești necesită respect, acceptare și un loc de muncă demn pentru fiecare".

Referindu-se la demnitatea muncii, Pontiful a amintit tragedia petrecută în urmă cu doi ani, la Prato:
"Îmi permit aici să-i amintesc pe cei cinci bărbați și pe cele două femei de cetățenie chineză care au murit în urmă cu doi ani din cauza unui incendiu în zona industrială a orașului Prato. Trăiau și dormeau în aceeași structură industrială în care lucrau: într-un spațiu au amenajat un mic dormitor din carton și rigips, cu paturi suprapuse pentru a utiliza la maximum spațiul. Este o tragedie cauzată de exploatare și de condiții inumane de viață. Aceasta nu reprezintă o muncă demnă! Viața fiecărei comunități necesită combaterea în profunzime a cancerului corupției, cancerul exploatării umane și a muncii și a otrăvii ilegalității. În interiorul nostru și împreună cu alții să luptăm neobosit pentru adevăr și dreptate".



Sursa:ro.radiovaticana.va