Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Pr. Matei Boilă s-a mutat în casa Tatălui Ceresc

 
Pr. Matei Boilă s-a mutat în casa Tatălui Ceresc
  • 28 Aug 2015
  • 4519

Cu tristeţe, dar cu nădejdea Învierii în suflete, Ierarhul, preoţii, persoanele consacrate şi credincioşii Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla îşi iau rămas bun de la Pr. Matei Zaharia BOILĂ, Mărturisitor al credinţei, îndrumător şi luminător al sufletelor spre mântuire, care a fost chemat la Casa Tatălui Ceresc la orele 4 ale dimineţii, joi, 27 august 2015, la 89 de ani de viaţă şi 38 de ani de preoţie.

Pr. Matei Zaharia BOILĂ s-a născut la 17 aprilie 1926, în Blaj, fiul profesorului Zaharia Boilă şi al Clarei Pop (fiica surorii lui Iuliu Maniu). A absolvit Seminarul Pedagogic din Cluj-Napoca şi Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.

 Din 1945 a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi secretar al organizaţiei Cluj a Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc. A fost arestat de mai multe ori şi condamnat pentru activitate politică naţional-ţărănistă. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din Cluj, în 1951.

În 1952 a fost arestat în lotul foştilor demnitari, luptători anti-comunişti din partidele politice istorice şi trimis la Canal. A petrecut zece ani de detenţie în închisorile comuniste.

S-a căsătorit, în 1965, cu Maria Fărcaş şi au avut patru copii. A fost hirotonit diacon la 1 ianuarie 1977, de către PS Iuliu Hirţea şi preot, la 15 august 1977, în localitatea Reghin, de către IPS Alexandru Todea.

A îndrumat tinerele generaţii ca şi profesor emerit de teologie şi este autor al mai multor cărţi.

În semn de recunoaştere a meritelor vieţii sale de credinţă, în anul 2003, a primit, de la Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, titlul pontifical de Prelat Onorar, iar în decembrie 2013, i s-a decernat Distincţia "Sfintei Cruci pentru Biserică şi Pontif" din partea Sfântului Părinte Francisc.

Slujba de înmormântare va avea loc duminiă, 30 august 2015, la ora 13.00, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

 „Îndrăzniţi, eu am biruit lumea” este titlul unei colecţii de meditaţii asupra Evangheliei, scrisă de preotul greco-catolic Matei Boilă – este şi îndemnul pe care-l ni-l adresează, prin modelul vieţii sale oferită cu totul lui Isus Hristos.

Dumnezeu, Părintele îndurărilor şi Izvorul Vieţii, să-l aşeze în bucuria Împărăţiei Sale, împreună cu cetele aleşilor săi.

Odihna cea veşnică dă-i-o lui, Doamne şi lumina cea fără de sfârşit să îi strălucească lui! Să se odihnească în pace!

Biroul de presă al

Episcopiei de Cluj-Gherla