Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

O vară de muncă în Vatican

 
O vară de muncă în Vatican
  • 22 Iul 2015
  • 3285

Va fi iarăşi o vară de muncă în Vatican, a treia ca pontif, pentru papa Francisc, care pentru luna august are în program să lucreze la pregătirea importantelor activităţi care îl aşteaptă din septembrie încolo. Dacă de aici la plecarea în Cuba, Bergoglio are de fapt o agendă mult uşurată de activităţile publice (fără audienţe generale în iulie, nici liturghii cu credincioşii în "Sfânta Marta" până la începutul lui septembrie), ceea ce se pregăteşte pentru el la sfârşitul verii este o adevărată toamnă caldă: de la 19 la 28 septembrie este călătoria în Cuba şi în Statele Unite, misiune internaţională printre cele mai angajante pentru Francisc; de la 4 la 25 octombrie întâlnirea crucială a Sinodului despre Familie, destinat să producă decizii care vor marca în profunzime direcţia spre care va merge Biserica lui Bergoglio; apoi, după Întâlnirea eclezială din Firenze şi călătoria în Africa din noiembrie, începerea Anului Sfânt extraordinar dedicat milostivirii, voit de papa pentru a lansa cu mai multă forţă inima centrală a mesajului pontificatului său.

Astfel, Francisc, deja destul de alergic la ideea de a face concediu, va petrece şi anul acesta vara la "Sfânta Marta" concentrat asupra muncii dar cu ritmuri mai puţin stresante faţă de cele de acum doi ani când s-a dedicat redactării lui Evangelium vitae şi de cele de anul trecut, când în schimb a început să lucreze asupra enciclicei despre mediu şi a dus la capăt şi călătoria în Coreea de Sud.

În acest moment prioritate pentru el sunt pregătirea discursurilor pe care le va rosti în Cuba, care va fi poarta sa de intrare spre Statele Unite cu care, graţie şi medierii vaticane, insula a început o istorică fază de dezgheţare, la ONU din New York şi a Congresul SUA la Washington, unde Papa va duce instanţele enciclicei sale "verzi", şi la Ziua Mondială a Familiilor la Philadelphia care căzând la puţine zile de la Sinod, va fi deschizătoare de drum pentru marea adunare din octombrie.

"Trebuie să încep să studiez - a anunţat de altfel însuşi Francisc în zborul de întoarcere din călătoria în America Latină -, până acum am studiat aceste ţări foarte frumoase în acare am fost (Ecuador, Bolivia şi Paraguay), acum trebuie să încep să studiez pentru Cuba şi Statele Unite", adăugând că trebuie "să studieze şi criticile" aduse lui de unele medii americane pentru denunţările sale faţă de un sistem economic care întăreşte inegalităţile şi dezechilibrele mondiale conţinute atât în Evangelii gaudium cât şi în recenta enciclică Laudato si'.

Anul acesta vor rămâne dezamăgiţi încă o dată credincioşii din Castel Gandolfo, destinaţi după cât se pare să nu-l vadă deloc pe Francisc. Pentru moment, cu excepţia schimbărilor de program în ultima oră, nu este prevăzut ca Papa să meargă acolo, nici pentru vreo rugăciune Angelus duminicală, aşa cum nu sunt prevăzute alte activităţi publice. Bergoglio în aceste zile îşi desfăşoară munca sa normală la "Sfânta Marta", primind vizite şi citind corespondenţa. Ritmurile încetinite, suspendarea audienţelor generale (care vor fi reluate în august) precum şi a liturghiilor de dimineaţă cu credincioşii la "Sfânta Marta" sunt "deja un fel de vacanţă pentru el", a comentat pe de altă parte în zilele trecute directorul Sălii de Presă vaticane, părintele Federico Lombardi.

Şi ritmuri diferite vor fi şi cele care vor caracteriza noul an al Papei. De fapt, cu începerea Jubileului, Francisc, anunţă surse vaticane, a decis să suspende tot anul vizitele ad limina ale episcopilor în aşa fel încât să fie mai liber să participe la evenimentele legate de Anul sfânt extraordinar. Aşa cum a decis, din acelaşi motiv, şi că în 2016 va călători mai puţin. Actualmente în agendă pentru 2016 sunt călătoria în Chile, Argentina şi Uruguay (dar încă nu este indicată o dată), cea la Cracovia în iulie pentru Ziua Mondială a Tineretului, şi probabil Franţa pe care Francisc ar fi trebuit s-o viziteze deja anul acesta.

(După Vatican Insider, 20 iulie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 Sursa:ercis.ro