Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Bucuria vestirii, tema călătoriei papei în America Latină

 
Bucuria vestirii, tema călătoriei papei în America Latină
  • 01 Iul 2015
  • 3516

Apropiata călătorie în America Latină va fi a noua călătorie internaţională pentru papa. De la 5 la 13 iulie 2015, Francisc va fi în Ecuador, Bolivia şi Paraguay, trei ţări vizitate deja de sfântul Ioan Paul al II-lea. Patruzeci şi opt de ore şi două etape în fiecare naţiune, cu 22 de discursuri prevăzute în spaniolă. Este un "program angajant", a explicat directorul Sălii de Presă vaticane, părintele Federico Lombardi, şi va avea mereu privirea îndreptată spre periferii şi cu o temă unitară: bucuria vestirii evanghelice.

O călătorie angajantă care îl va face pe papa să se întoarcă în continentul său şi să vorbească limba sa, spaniola. Pentru prima dată vizita va fi în trei ţări şi nu cele mai mari nici cele dintâi în geopolitica internaţională, în linie cu logica periferiilor îndrăgită de pontif. Istoria acestor ţări, formată şi din conflicte şi dictaturi, va fi un fundal important, a spus părintele Federico Lombardi, şi pentru a înţelege mesajele pe care papa vrea să le lase acolo:

"Este bine că această istorie a regimurilor autoritare, militare, în aceste ţări este prezentă un pic ca fundal şi încurajarea pe care papa intenţionează s-o dea şi pe care popoarele o aşteaptă pentru o reînnoire a vieţii lor sociale, politice în general, în sensul păcii, al dezvoltării participative şi democratice".

De notat vastitatea şi varietatea geografică a acestei călătorii, inclusiv printre Anzi, Oceanul Atlantic şi Rio della Plata: se vor schimba altitudini şi temperaturi în numai 7 zile, afirmă părintele Lombardi, trecând de la cei 4.000 de metri altitudine din Bolivia la nivelul mării în Paraguay. Şi va fi variat cadrul etnic-cultural şi acest lucru va avea mare spaţiu în întâlniri şi celebrări, precum şi tema sărăciei:

"Ceea ce am observat în pregătirea evenimentelor, în notele pe care le-am primit de la organizatori, este că ei încearcă să propună şi intervenţia persoanelor care au participări active, mărturii de dat, în lecturile care trebuie făcute, în cântecele care trebuie cântate şi aşa mai departe. Exprim cu multă atenţie compoziţia variată a acestor popoare şi a acestor ţări, venind din diferitele localităţi caracterizate şi etnic într-un mod diferit, din diferite ţări. Deci, va trebui să fim atenţi la această caracteristică etnică şi culturală a călătoriei".

Patruzeci şi opt de ore circa şi două etape în fiecare ţară: nicio problemă de siguranţă, a spus directorul Sălii de Presă vaticane, şi transferări ample pe papa în papamobile create acolo. Documente de care trebuie ţinut cont despre tematicile ecleziale vor fi cel de la Aparecida şi, pentru tema călătoriei, Evangelii gaudium, exprimată şi în logourile şi în motourile din fiecare ţară:

"Tema călătoriei este o temă unitară: bucuria vestirii Evangheliei. Ecuadorul are ca moto A evangheliza cu bucurie, Bolivia Cu Francisc vestim bucuria evangheliei şi Paraguay Mesager al bucuriei şi al păcii. Deci, Evangelii gaudium. Fundalul motourilor, al logourilor, al spiritului călătoriei este desigur: Evangelii gaudium, bucuria de a vesti Evanghelia".

În program, în afară de întâlnirile instituţionale cu episcopatele - care vor fi în această ocazie informale toate, cu autorităţile civile şi cu societatea civilă în toate chipurile sale - părintele Lombardi a evidenţiat câteva etape semnificative. Prima îmbrăţişare cu mulţimea va fi la Guayaquil în Ecuador, unde sunt aşteptate, ca în alte evenimente mari ale călătoriei, circa un milion şi jumătate de persoane, cu Liturghia dedicată familiei. Două vizite importante la sanctuarele mariane, cel al Milostivirii Divine la Guayaquil şi al Neprihănitei la Caacupé, în Paraguay, faţă de care şi Papa este atât de evlavios. Ceea ce va semna călătoria Papei vor fi diferite întâlniri cu păturile mai dezavantajate: bătrânii în Ecuador, puşcăriaşii la Palmasol în Bolivia şi copiii bolnavi la spitalul pediatric Asuncion în Paraguay. Dar şi vizita la cartierul sărac şi mlăştinos din Asuncion, Banado Norte, şi participarea la a II-a întâlnire mondială a mişcărilor populare la Santa Cruz în Bolivia:

"Realităţi populare de bază, care se nasc de jos, cărora papa vrea să le ofere un sprijin, o încurajare pentru o angajare de construire a societăţii, care să nu cadă de sus ci să se nască de jos. Asta se leagă apoi şi de modul său de a planifica activitatea pastorală şi socială la Buenos Aires şi în Argentina şi care acum asumă şi o rază de semnificaţie mondială mai amplă".

Întâlnirea conclusivă a călătoriei va fi aceea cu tinerii la Costanera de-la lungul fluviului, duminică 12 iulie în Paraguay, în ajunul plecării la Roma. Tot părintele Lombardi afirmă:

"Se prevăd circa 200 de mii de persoane, din nou un eveniment destul de mare. Şi va fi aşa cum sunt aceste întâlniri cu tinerii, se aduce Crucea, apoi sunt reprezentaţii alegorice sau coreografice, mărturii şi aşa mai departe. Papa venerează Crucea peregrică şi o încredinţează tinerilor trimiţându-i înainte de binecuvântarea finală".

(După Radio Vaticana, 30 iunie 2015)

Traducere de pr. Mihai PătraşcuSursa:ercis.ro