Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Un an de la ocuparea Mosulului: campania "A rămâne creștini în Irak"

 
Un an de la ocuparea Mosulului: campania "A rămâne creștini în Irak"
  • 10 Iun 2015
  • 3247

10 iunie 2015. S-a împlinit un an de la luarea cu asalt a orașului Mosul, al doilea ca mărime din Irak, de către autointitulatul Stat Islamic, momentul fiind marcat de fundația de drept pontifical Ajutor Bisericii care Suferă, printr-un bilanț pe care vi-l propunem în emisiunea zilei.

Din momentul ocupației și până în prezent, Ajutor Bisericii care Suferă a donat creștinilor irakieni un ajutor de peste 7 milioane și 200 de mii de euro. Eforturile în vederea sprijinirii populației continuă din partea binecunoscutei fundații. Secția italiană a fundației a lansat în acest scop campania "A rămâne creștini în Irak".

La un an de la ocuparea orașului Mosul, suferința populației, în special în rândul creștinilor, crește tot mai mult, se spune la începutul bilanțului redactat de Ajutor Bisericii care Suferă. În noaptea dintre 9 și 10 iunie 2014 zeci de mii de creștini au abandonat orașul, cu speranța aproape de certitudine că nu după mult timp ar fi revenit în propriile locuințe. Însă nu a fost așa. A trecut un an de atunci, Mosulul continuând să fie în mâinile membrilor Statului Islamic.

"Odată cu trecerea lunilor, speranțele noastre de a reveni în propriile case au scăzut tot mai mult", a declarat părintele Georges Jahoula, preot în cadrul diecezei siro-catolice din Mosul. (Mulți creștini se văd nevoiți să-și caute salvarea dincolo de granițele Irakului",  a mai spus părintele Jahoula explicând că astfel de alegeri radicale din partea creștinilor apar obligatorii în contextul dezrădăcinării lor cu forța din ținuturile natale.

Bilanțul fundației de drept pontifical care vine în ajutorul comunităților creștine aflate în suferință menționează și alte abuzuri împotriva creștinilor, precum transformarea în moschee a bisericii siro-catolice Sfântul Efrem, gest săvârșit de membrii Isis pentru a sărbători un an de la ocuparea orașului Mosul.

"Episoade precum acesta reprezintă un triumf pentru fundamentaliști în dauna creștinilor ", se mai spune în bilanțul dat publicității de fundația Ajutor Bisericii care Suferă. În document se atrage atenția asupra plăgii martiriului suferit de creștini, la care se adaugă umilința de a-și vedea lăcașurile de cult desacralizate.

Amintim că fundația "Ajutor Bisericii care Suferă" a fost instituită în 1947 de părintele Werenfried von Straaten, cu scopul de a organiza și realiza proiecte pentru susținerea pastorației Bisericii acolo unde aceasta este persecutată și lipsită de mijloace pentru a-și împlini misiunea. În 2014, Ajutor Bisericii care Suferă a strâns peste 105 milioane de euro, în 21 de țări în care este prezentă cu sedii naționale, realizând 5.614 proiecte în 145 de națiuni. Sursa:ro.radiovaticana.va