Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Noul Vicar General al Eparhiei de Oradea

 
Noul Vicar General al Eparhiei de Oradea
  • 30 Mai 2015
  • 4592

În cadrul Adunării Eparhiale din data de 12 mai 2015, a fost anunţat noul Vicar General al Episcopiei de Oradea, în persoana părintelui Olimpiu Todorean.


Părintele Olimpiu Grigorescu Todorean s-a născut la Târgu Lăpuş, în Maramureş, acum 45 de ani. A absolvit Institutul Teologic Greco-Catolic din Oradea, la specialitatea ”Teologie morală”. Şi-a continuat studiile la Verona, în Italia, în cadrul Studio Teologico San Zeno, affiliato alla Pontificia Universita Lateranense. Este căsătorit şi are doi copii, studenţi.


A activat ca administrator parohial la Parohia Voievozi, capelan la Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Oradea, preot paroh la Parohia Sf. Gheorghe Oradea, este redactor coordonator al revistei ”Vestitorul” a Eparhiei Greco-Catolice de Oradea şi preşedinte, din 2004, al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea.


A contribuit la amenajarea şi construirea unor capele, biserici şi centre sociale, a înfiinţat o staţie de radio cu circuit închis, ”Radio Pace”, în Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Oradea, a înfiinţat Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, editează revistele ”Calea Desăvârşirii” şi ”Vestitorul”.


După ce a condus cu pricepere şi dăruire, timp de mai bine de un deceniu, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, reuşind să o impună ca un actant important în peisajul social al oraşului, pr. Olimpiu Todorean a acceptat o nouă provocare, aceea de a prelua funcţia de vicar general al Eparhiei Greco Catolice Oradea. Iată care sunt obiectivele sale, pentru următorii trei ani.


O importanţă aparte o ocupă cele de realizat pe termen scurt, şi anume stabilirea unui set de proceduri şi standarde interne, la nivel de Curie, urmate de evaluarea personalului care lucrează în Curie şi a fişelor de post, propunerea unui vicar responsabil cu persoanele laice, ad experimentum, stabilirea unui set de proceduri şi standarde pentru parohii, în vederea pregătirii vizitelor canonice, cunoaşterea realităţilor eparhiei la nivel de parohie, prin prezenţa noului vicar general la Sfânta Liturghie, mai întâi în parohiile din Oradea şi din împrejurimi, iar apoi din întreaga eparhie.


Obiective pe termen scurt sunt formarea unei echipe de lucru din care vor face parte: economul eparhial, expertul contabil, juristul, vicarul responsabil cu preoţii, vicarul responsabil cu laicii, întâlniri operative cu echipa şi cu responsabilii de departamente sau proiecte, o dată pe săptămână, realizarea unui plan de venituri şi cheltuieli iniţial, inventarierea proprietăţilor şi a bunurilor episcopiei, planificarea bugetului, finalizarea Planului Integrat de Dezvoltare (PID), inventarierea proiectelor de infrastructură, la nivelul eparhial, aflate în desfăşurare şi rezolvarea chestiunilor curente de natură administrativă.


Preluarea acestui post implică şi o privire înainte pe mai mulţi ani – astfel, pr. Olimpiu Todorean, noul vicar general al Eparhiei, a conturat, ca obiective pe termen mediu şi lung, următoarele: inventarierea bunurilor protopopiatelor şi a parohiilor, sporirea transparenţei decizionale, pregătirea vizitelor canonice în fiecare parohie, pe care episcopul le va face cel puţin o dată la 5 ani, potrivit Codului Canoanelor Bisericilor Orientale şi a Conciliilor Provinciale, formarea unei echipe de consilieri laici din domeniile: cultură, administraţie, sănătate şi legislaţie, organizarea cursurilor de vară pentru toţi preoţii, organizarea exerciţiilor spirituale pentru preoţi.


Părintele vicar general se declară deschis la sugestii şi subliniază că regulile după care lucrează, şi care sunt şi cerinţe pentru colaboratori, sunt deschiderea, sinceritatea şi responsabilitatea, asigurându-i, cu ocazia acceptării acestei noi încercări, că tot ceea ce va întreprinde va fi spre binele Eparhiei Greco-Catolice de Oradea. De asemenea, pentru a-şi îndeplini misiunea, va aprecia deschiderea, susţinerea şi rugăciunile tuturor.


Biroul de presă al Eparhiei de OradeaSursa:egco.ro