Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Jamal, musulmanul care a ales să moară împreună cu creștinii

 
Jamal, musulmanul care a ales să moară împreună cu creștinii
  • 29 Apr 2015
  • 4057

De Lucandrea Massaro

Încep să iasă la lumină istorisiri despre creștinii etiopieni uciși în ultimul video difuzat de către ISIS. Între acestea o povestire neașteptată relatată de Giorgio Bernardelli în MissionLine. Între cei 28 care în film sunt prezentați ca fiind ”creștini etiopieni” era în realitate și un musulman. Se chema Jamaal Rahman și era ca ceilalți din Etiopia. Doar că familia lui era islamică. Cum așa? Se pare că el însuși a decis să rămână alături de prietenii lui creștini care, ca și el, făceau această călătorie a speranței. Confirmarea acestei știri  „a venit de la  o sursă care nu poate să fie suspectată: un soldat de la Shabab, fundamentaliști islamici din Somalia”.

În momentul de față circulă două versiuni. Prima, după cum notează un cotidian on line  a explicat ”ciudățenia” susținând că „s-a convertit la creștinism în timpul călătoriei”. Există și o altă versiune, mult mai veridică,  povestită în spațiul jihadist: musulmanul Jamal ”nesăbuit” s-a oferit voluntar jihadiștilor ca prizonier, din solidaritate cu prietenul creștin împreună cu care călătorea. Probabil se gândea că prezența unui musulman în grup ar fi salvat viața altor persoane. Dar nu a fost așa:  a fost ucis și el, tratat ca un apostat. Pare o altă istorie a unui ”Drept al islamului” care a ales să se opună deschis grupării Isis, știind bine ce risca.

Povestea și alegerea lui Jamal Rahman reaminteștea istoria similară a lui Mahmoud Al Asali, profesorul universitar musulman care vara trecută la Mosul „s-a manifestat public contra persecuției împotriva creștinilor din oraș”. Și el a plătit cu moartea.

Traducere: AMRSursa:www.aleteia.org