Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Hirotesire de ipodiaconi în catedrala Blajului

 
Hirotesire de ipodiaconi în catedrala Blajului
  • 29 Mar 2015
  • 5512

Iată că la câteva zile de la sărbătorirea hramului Seminarului Arhieparhial “Buna Vestire” din Blaj, astăzi 29 martie a.c., o nouă sărbătoare marchează viaţa şi itinerarul formativ al celor care se pregătesc pentru Sfânta Taină a Preoţiei.

Am avut bucuria ca în cadrul Sfintei Liturghii din catedrala greco-catolică „Sfânta Treime” din Blaj, să fie prezent și Prea Sfințitul Alexandru Mesian, episcop al Eparhiei de Lugoj, care împreună cu Preasfinţitul Claudiu Lucian Pop, episcopul Curiei Arhieparhiei Majore din Blaj, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureşan, prin impunerea mâinilor au hirotesit 9 ipodiaconi, și totodată au acordat tunsoarea și treapta lectoratului altor 6 teologi.

Neo-hirotesiţii au primit treptele ca pregătire, pe drumul spre preoţie, treapta lectoratului însemnând abilitarea citirii lecturilor din Sfânta Scriptură sau a textelor liturgice, iar treapta ipodiaconatului conferind demnitatea de a fi de ajutor episcopului şi preoţilor în pregătirea celebrărilor liturgice.

În cuvântul său de învățătură, Preasfinţitul Claudiu a scos în evidență că fiecare dintre noi avem o vocație, o misiune, o slujire spre mărirea lui Dumnezeu: „...Orice slujbă pe care Biserica o face, orice taină, este o ocazie și pentru noi de a înțelege mai mult din vocația si misiunea noastră în planul pe care Dumnezeu îl are cu noi. Aceste hirotesiri sunt o astfel de ocazie. În Biserică există o multitudine de chemări, toți suntem chemați. Chiar dacă sunt vocații diferite ne leagă un fir roșu pe toți, deoarece suntem legați de o slujire în fața lui Dumnezeu”Fecioara Maria se prezintă ca slujitoare a lui Dumnezeu:„iata roaba Domnului”.Fecioara Maria învinge astfel tentația inceputa cu Lucifer care spune: "non serviam!". Ingerul de lumina, care era intru inceput cel mai apropiat de Dumnzeu, văzând planul de mânturie al oamenilor se umple de mânie: cum poate fi o femeie mai înaltă decât el? Si atunci îi spune lui Dumnezeu "non serviam"! Pe urmele lui, foarte mulți, începând cu Adam și Eva, spun acelasi "non serviam”. Impreuna cu Maica Sfanta noi să spunem "da" slujirii lui Dumnezeu pentru că El este cel care revarsă din belșug asupra noastră darurile Sale. Să ne deschidem inimile pentru a lăsa iubirea lui Dumnezeu să intre în viețile noastre."

Text: Petrișor – Adrian Gherghel

Foto: Alexandru Codrea