Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Aniversarea a 94 de ani de la înființarea Congregației Surorilor Maicii Domnului

 
Aniversarea a 94 de ani de la înființarea Congregației Surorilor Maicii Domnului
  • 03 Feb 2015
  • 4087

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost aleasă de Preasfințitul Mitropolit Vasile Suciu, de pie memorie, ca dată a înființării Congregației Surorilor Maicii Domnului.

În decretul 506/1921, prin care declara înfiinţată prima Congregaţie feminină din Biserica Română Unită cu Roma greco-catolică, Mitropolitul arată că viața consacrată lui Dumnezeu, bazată pe credință, nădejde și dragoste, pe rugăciune intensă și munca pusă în serviciul celor mai sfinte idealuri, au fost dintotdeauna socotite ca unelte neprețuite și folositoare pentru întărirea așezămintelor Bisericii.

Înființând această Congregație de surori la Blaj, el a pus o „sămânță binecuvântată” în pământul Bisericii Române Unite, pentru ca „prin ajutorul darului preaputernicului Dumnezeu, „să aducă roadele cele mai bogate”. Nu întâmplător, în încheierea documentului, Fondatorul pune „această Congregaţie română sub scutul Preasfintei de Dumnezeu Născătoare şi Pururea Fecioare Maria”, exprimându-şi credinţa şi speranţa că „dragostea primelor membre ale Congregaţiei îi va şti da tot ce se cere pentru dezvoltarea şi înflorirea ei”.

De fapt, menirea acestei Congregaţii religioase de surori era să contribuie la întărirea Bisericii române, să colaboreze „în cea mai largă măsură la rezolvarea problemei mari şi ardente de a apropia Neamul nostru cât mai mult de Domnul prin credinţă vie”. Aşadar, scopul principal al Congregaţiei  era „educaţia copilelor înainte de toate”, iar membrele ei să se dedice „cu suflet şi inimă nevoilor şi necesităţilor acestei Biserici”.

De-a lungul celor 94 de ani care au trecut de la acest moment de har, multe tinere și-au consacrat viața lui Dumnezeu în această Congregație, în spiritul carismei Fondatorului, dăruind energia, capacitățile, cunoștințele și puterile lor pentru a împlini cât mai fidel „visul” Părintelui Fondator.

Astăzi, la Blaj surorile CMD mai tinere caută să fie atente la nevoile Bisericii, și se dedică instruirii și formării tinerilor și a copiilor de diferite vârste în spirit creștin, în timp ce surorile vârstnice, care au atins aproape vârsta Congregației, le suțin pe cele tinere cu rugăciunea lor.