Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Familia și educația tinerilor în atenția episcopilor catolici din România

 
Familia și educația tinerilor în atenția episcopilor catolici din România
  • 04 Sep 2014
  • 4618
CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenţei nr. 24, sector 3, 031555 - Bucureşti
Tel. / fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro


COMUNICAT

Familia și educația tinerilor în atenția episcopilor catolici din România

București, Nr. 75/ 4.09.2014

S-a încheiat Sesiunea de toamnă a Conferinţei Episcopilor din România (CER), desfăşurată la Timișoara în perioada 2-4 septembrie 2014.

Lucrările s-au deschis oficial marţi 2 septembrie prin Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în Catedrala Romano-Catolică ”Sf. Gheorghe” din Timișoara.

La lucrări, alături de cei 14 episcopi romano-catolici şi greco-catolici, a participat ÎPS Francisco-Javier Lozano, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova şi PS Anton Coşa, episcop de Chişinău (Republica Moldova).

În plenul lucrărilor, episcopii au discutat pe marginea documentului Instrumentum Laboris pregătit în vederea Adunării Generale Extraordinare a Sinodului Episcopilor de la Roma, ce va avea loc în perioada 6-19 octombrie 2014. La acest eveniment va participa ÎPS Ioan Robu și PS Mihai Frățilă.

S-au stabilit unele evenimente din calendarul noului an pastoral, cum ar fi activitățile Bisericii Catolice din România dedicate Anului Vieții Consacrate, stabilirea etapelor pregătitoare pentru Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici de la Cluj din 2015 și a Zilei Mondiale a Tinerilor de la Cracovia din anul 2016.

A fost analizată și publicația Secretariatului de Stat pentru Culte, „Statul și Cultele religioase“. Au fost abordate și diverse teme din sfera educației catolice, subliniindu-se importanța Olimpiadelor de religie și în general a dezvoltării și sprijinirii unui învățământ catolic în România, în toate formele sale. În același timp au fost dezbătute și teme cu caracter liturgic, social și administrativ, printre care s-a numărat și Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, în vigoare de la 09.10.2014, act normativ pe care CER îl contestă. Din acest motiv episcopii au dispus înaintarea unei scrisori adresate Guvernului României, cerând amânarea aplicării acestei legi până la adoptarea unor modificări și completări, de rigoare.

În ziua de miercuri, 3 septembrie, episcopii au făcut o vizită la Sanctuarul Maria Radna unde s-au rugat pentru Biserică şi pentru ţară precum și pentru pacea în Ucraina, Irak și Siria,. În sensul acesta episcopii au semnat o scrisoare adresată PF Sale Sviatoslav Shevchuk, arhiepiscop major de Kiew-Halyc și comunităților creștine din Irak.

Următoarea întrunire a Conferinței Episcopilor se va desfășura în perioada 6-8 mai 2015, la Satu-Mare, în cadrul Episcopiei romano-catolice.

Pr. Eduard Mihai COȘA
Secretar general