Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sfântul Scaun propune atenției guvernelor solicitudinea Papei în favoarea păcii

 
Sfântul Scaun propune atenției guvernelor solicitudinea Papei în favoarea păcii
  • 31 Iul 2014
  • 3998
Secretariatul de Stat a trimis ambasadelor acreditate pe lângă Sfântul Scaun o "Notă verbală" pentru a reaminti recentele apeluri referitoare la Orientul Mijlociu, rostite de Pontif în ultimele duminici, după tradiționala rugăciune Angelus, din Piața Sfântul Petru.

Intervievat de Radio Vatican, arhiepiscopul Dominique Mamberti, secretar pentru Raporturile cu Statele, a vorbit despre atenția și preocuparea cu care Sfântul Scaun urmărește situația comunităților creștine din Orientul Mijlociu.

Arhiepiscopul Mamberti: "Desigur, Secretariatul de Stat urmărește situația comunităților creștine din Orientul Mijlociu cu mare preocupare. Comunitățile creștine suferă pe nedrept, trăiesc cu frică și mulți creștini au fost constrânși să emigreze. Dacă luăm ca exemplu doar orașul irakian Mosul, avem 30 de biserici și mănăstiri ocupate și distruse de extremiști, care au îndepărtat crucea din aceste locuri. Pentru prima oară, într-un lung șir de ani, nu s-a putut celebra Sfânta Liturghie duminica. Trebuie amintit că în Irak, ca și în alte țări din Orientul Mijlociu, creștinii sunt prezenți de la începutul istoriei Bisericii și au avut un rol semnificativ în dezvoltarea societății, dorind să poată continua să existe și să fie prezenți ca făuritori ai păcii și reconcilierii."

Întrebat ce face Sfântul Scaun pentru a încerca să remedieze situația, secretarul pentru Raporturile cu Statele a spus:

Arhiepiscopul Mamberti:"Sfântul Scaun acționează la diferite niveluri. În primul rând, Sfântul Părinte însuși a exprimat în diferite ocazii și cu intensitate sufletească apropierea față de comunitățile creștine, în special față de familiile din Mosul, îndemnându-i pe toți să se roage pentru ei. Și-a exprimat personal apropierea și prin intermediul unora dintre responsabilii religioși, printre care Patriarhul de Babilon al caldeenilor și Patriarhul siro-catolic al Antiohiei, încurajându-i pe păstori și pe credincioși să fie tari în speranță. A trimis de asemenea un ajutor economic familiilor, prin Consiliul Pontifical "Cor Unum", pentru a veni în întâmpinarea necesităților umanitare.

În ceea ce ne privește, Secretariatul de Stat continuă, prin propriile canale diplomatice, să stimuleze atenția autorităților internaționale și a guvernelor față de soarta acestor frați ai noștri, prin trimiterea unei "Note verbale" tuturor ambasadelor acreditate pe lângă Sfântul Scaun cu textul ultimelor apeluri ale Sfântului Părinte privitoare la situația din Orientul Mijlociu, cu cererea de a face cunoscut mesajul respectivelor guverne.

Ne exprimăm speranța asumării, de către comunitatea internațională, a gestionării situației, dat fiind că sunt în joc principii fundamentale pentru demnitatea omului, a respectării drepturilor fiecărei persoane, pentru o conviețuire pacifică și armonioasă a persoanelor și a popoarelor. Irakul și alte țări din Orientul Mijlociu sunt îndemnate să fie un model de conviețuire, altfel ar fi o mare pierdere și o rea prevestire pentru lumea întreagă."Sursa:ro.radiovaticana.va