Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Rezistenţa creştinilor în China

 
Rezistenţa creştinilor în China
  • 02 Iul 2014
  • 3871
Oraşul Wenzhou, situat în partea de sud-orientală a provinciei Zhejiang (China), este cunoscut sub numele de “Ierusalimul Oriental”, datorită numărului mare de creştini care îl populează. Cu pretextul de a elimina toate clădirile construite prin violarea planificărilor urbane, de la începutul anului 2014, la Wenzhou şi în oraşele vecine administrate de către acesta, a început o vastă operaţiune de demolare a bisericilor, a structurilor creştine şi a crucilor prea “arătoase”. Potrivit Asociaţiei China Aid, o organizaţie care luptă pentru libertatea religioasă în China, din luna ianuarie şi până în prezent, aproximativ 360 de biserici şi lăcaşuri de cult, au fost costrânse să elimine crucile vizibile din exterior, să acopere simbolurile religioase şi să elimine indicatoarele cu ajutorul cărora se putea ajunge la biserici.

De asemenea, au fost demolate şi închise parţial sau complet biserici şi edificii parohiale, deşi au fost construite în conformitate cu permisiunea autorităţilor guvernamentale. Un exemplu elocvent în acest caz îl constituie marea biserică din Sanjiang, a cărei construcţie a costat aproximativ 5 milioane de dolari. Apoi, Sanctuarul catolic din Longgang, unde multe statui ale Căii Crucii au fost distruse, creştinii fiind constrânşi să ascundă ce a mai rămas într-un depozit pentru a le salva. Wenzhou este oraşul în care până în prezent au fost demolate cele mai multe biserici.

Pentru a confirma intenţiile reale ale autorităţilor, unele biserici, cum ar fi biserica Betania din Wenhzou, au primit ordine care interzic reuniunile religioase.

Creştinii nu au stau cu mâinele în sân. Încercând să apere simbolurile şi locurile de cult, uneori, determinarea lor descurajează şi forţele de ordine. În satul Gangtou, de exemplu, credincioşii, după ce au primit o înştiinţare prin care crucea de pe biserică va fi eliminată în curând, au organizat tururi de gardă, păzind biserica 24 de ore din 24, în aşteptarea ofiţerilor însărcinaţi cu eliminarea crucii. În zorii zilei de 11 iunie, aproximativ 100 de persoane, în afară de cei însărcinaţi cu eliminarea crucii, au ajuns la biserică. Dar aceştia erau aşteptaţi de santinelele de serviciu, care i-au alertat pe credincioşi. În câteva minute s-au strâns peste 200 de creştini. În timp ce unii tăiau firele de electricitate, pentru a împiedica folosirea ferăstraielor electrice, alţii s-au interpus între biserică şi forţele de ordine, rezistând atacului agenţilor, care în cele din urmă au decis să renunţe, conştientizând că pentru a ajunge la cruce este nevoie să treacă peste trupurile credincioşilor.

În zilele următoare, 12 biserici din diferite localităţi ale provinciei Zhejiang au primit aviz de demolare. Urmând exemplul Guangtou, creştinii mai multor biserici au decis să lupte până la capăt pentru a preveni suprimarea.

Puterea lor stă în credinţă, nu în edificii. Acordând un interviu agenţiei AsiaNews şi făcând o distincţie între biserică ca şi comunitate, în chineză “jiaohui”, şi biserică ca şi edificiu “jiaotang”, pastorul Yang a explicat: “se poate suprima un edificiu “jiaotang”, dar nu o comunitate “jiaohui”. Creştinii nu trebuie să fie trişti...Acum, când edicifiul este distrus, trebuie să ne concentrăm forţele şi să construim comunitatea”.

Acum 10 ani, între 2003 şi 2004, în provincia Zhejiang au fost demolate sute de biserici. Cu toate acestea, comunităţile creştine s-au înmulţit şi astăzi Wenzhou se mândreşte cu cea mai mare concentraţie de creştini din ţară: aproximativ 15% din populaţie. Per ansamblu, numărul creştinilor în China este de 70 de milioane, 5% din populaţia ţării. Estimări recente sugerează faptul că numărul acestora s-ar putea dubla în următorii ani. Potrivit profesorului Yang Yanggang, profesor de sociologie la Universitatea Purdue din Indiana (SUA), în 2025 numărul creştinilor în China va fi de aproximativ 165 de milioane, aceasta devenind ţara cu cel mai mare număr de creştini din lume.

Traducere: Liviu UrsuSursa:www.lanuovabq.it