Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Dragi tineri, nu vă îmbătați cu iluzii, fiți concreți!

 
Dragi tineri, nu vă îmbătați cu iluzii, fiți concreți!
  • 26 Noi 2024
  • 316

”Dragi tineri și tinere, fiți atenți să nu vă îmbătați cu iluzii. Vă rog să fiți concreți. Realitatea este concretă. Feriți-vă de iluzii” a spus papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii celebrată duminică, 24 noiembrie 2024, în bazilica Sfântul Petru, cu participarea a mii de tineri din diferite țări, dar mai ales din Portugalia și Coreea de Sud. În ultima duminică a anului liturgic, după calendarul roman sau latin, Biserica celebrează solemnitatea ”Cristos, regele universului” și marchează Ziua mondială a tinerilor la nivel local. A fost și momentul în care tinerii portughezi, care au găzduit ultima manifestare internațională a acestei Zile pastorale, au înmânat tinerilor coreeni Crucea și Icoana Zilei mondiale a tineretului, pe care le vor duce la Seul pentru următoarea manifestare internațională a acestei Zile, programată în 2027.

În această ultimă duminică a timpului liturgic de peste an, a amintit papa la omilia Sfintei Liturghii, Biserica celebrează  solemnitatea Domnului Nostru Isus Cristos, regele universului. Ea ”ne îndeamnă să privim la El, să privim la Domnul, originea și împlinirea a toate (cf. Col 1,16-17), a cărui domnie nu va fi distrusă (Dn 7,14)”. 
Papa Francisc: ”E o contemplare care înalță și entuziasmează. Dar dacă, apoi, ne uităm în jur, ceea ce vedem apare altfel, iar în noi pot apărea întrebări tulburătoare. Ce să spunem despre războaie, violențe și dezastrele ecologice? Și ce să credem despre problemele pe care și voi, dragi tineri, trebuie să le înfruntați privind la viitor: precaritatea locului de muncă, incertitudinea economică și nu doar aceasta, dezbinările și disparitățile care polarizează societatea? De ce se întâmplă toate acestea? Și ce putem face pentru a nu fi striviți de acestea? E adevărat, întrebările acestea sunt grele, dar sunt importante”.

În duminica în care se marchează Ziua mondială a tineretului, papa a propus, în special tinerilor, ca, în lumina Cuvântului lui Dumnezeu, să mediteze la trei aspecte care ”ne pot ajuta să mergem mai departe cu curaj pe drumul nostru în mijlocul provocărilor pe care le întâlnim: acuzațiile, consensul și adevărul.

Evanghelia duminicii, a reluat papa, ”îl prezintă pe Isus în postura acuzatului (cf. Ioan 18:33-37). El este - cum se spune - în boxa acuzaților, la tribunal. Cel care îl interoghează este Pilat, reprezentantul Imperiului Roman, în care putem vedea reprezentate toate puterile care în decursul istoriei asupresc popoarele prin forța armelor. Pilat nu este interesat de Iisus. Dar el știe că oamenii îl urmează, crezând că este o călăuză, un învățător, Mesia, iar procuratorul nu poate permite nimănui să creeze haos și tulburări în pacea militarizată a districtului său. Așa că le face pe plac dușmanilor puternici ai acestui profet lipsit de apărare: îl supune unui proces și amenință că îl va condamna la moarte. Iar el, care nu a predicat niciodată decât dreptatea, mila și iertarea, nu se teme, nu se lasă intimidat și nici nu se revoltă: Isus rămâne credincios adevărului pe care l-a proclamat, credincios până la sacrificiul vieții sale”.
Papa Francisc: ”Dragi tineri, poate că uneori vi se poate întâmpla și vouă să fiți acuzați de faptul că îl urmați pe Isus. La școală, printre prieteni, în cercurile pe care le frecventați, poate că sunt unii care vor să vă facă să vă simțiți în neregulă pentru că sunteți fideli Evangheliei și valorilor sale, pentru că nu vă conformați, nu vă pliați să faceți ca toți ceilalți. Voi, însă, să nu vă temeți de condamnări, să nu vă faceți griji: mai devreme sau mai târziu, criticile și acuzațiile false cad, iar valorile superficiale care le susțin se dovedesc drept ceea ce sunt, iluzii. Dragi tineri și tinere, fiți atenți să nu vă îmbătați cu iluzii. Vă rog să fiți concreți. Realitatea este concretă. Feriți-vă de iluzii!”

La finalul celebrării euharistice a avut loc momentul emoționant în care tinerii portughezi, care au găzduit în 2023 la Lisabona ultima ZMT la nivel internațional, au înmânat Crucea și Icoana acestei manifestări pastorale tinerilor coreeni, care  vor găzdui următoarea ZMT, programată la Seul în 2027. Salutând tinerii prezenți, dar și tinerii din lumea întreagă, papa Francisc a subliniat că cele două simboluri – Crucea ZMT și icoana Fecioarei Maria ”Salus Populi Romani” – au fost încredințate tinerilor de Sfântul Ioan Paul al II-lea ca ei să le ducă în lumea întreagă. ”Acum”, a spus papa Francisc, ”vă revine vouă, dragi tineri coreeni. Ducând Crucea în Asia, voi veți vesti tuturor iubirea lui Cristos. Să fiți curajoși! Să aveți curajul de a da mărturie pentru speranța de care avem nevoie astăzi mai mult ca niciodată. Fie ca acolo pe unde vor trece aceste simboluri să crească certitudinea iubirii invincibile a lui Dumnezeu și fraternitatea între popoare. Iar pentru toți tinerii care sunt victime ale conflictelor și războaielor, Crucea Domnului și icoana Preasfintei Maria să fie sprijin și consolare”.

 

 



Sursa:vaticannews.va.ro