Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesajul PF Lucian la 270 de ani de la fondarea Școlilor Blajului

 
Mesajul PF Lucian la 270 de ani de la fondarea Școlilor Blajului
  • 14 Noi 2024
  • 314

Excelența voastră Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova,

Preasfințiile Voastre,
Preacucernici frați Preoți, Cuvioase Maici,
Domnilor profesori,
Stimați invitați,
Dragi elevi și studenți blăjeni,
Onorată asistență,

Iubiți credincioși,

Psalmistul David spune că „înaintea lui Dumnezeu o mie de ani sunt ca ziua de ieri, care a trecut” (Ps. 89,4). Timpul pe care îl trăim este o pregustare a veșniciei pentru care ne pregătim, și unde ne vom regăsi cu toții în fața Domnului, în Împărăția Sa.

Fiecare zi, fiecare clipă a vieții noastre, este un dar pe care se cuvine să îl trăim cu bucuria celui care știe că biruința este a Lui, a Mielului Neprihănit, urmând exemplul luminos al înaintașilor noștri care au știut să aștepte și să spere în ciuda oricăror dificultăți și încercări. Acest adevăr este ilustrat profetic de Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, care, atunci când parcurgea drumul martiriului și se afla cu domiciliu forțat, a evocat arestarea și întemnițarea sa și a celorlalți episcopi greco-catolici, spunând: „Istoria nu s-a terminat aici!”. Și istoria i-a dat dreptate!

Suntem împreună în această seară pentru a-i mulțumi Domnului pentru contribuția istorică a Blajului la dezvoltarea culturii și a educației românești, aici în locul în care, în urmă cu 270 de ani, episcopul Petru Pavel Aron întemeia Școlile Blajului, numite, pe bună dreptate, „fântâni ale darurilor”. „De aici a răsărit soarele românilor” avea să proclame Ion Heliade Rădulescu! Aici s-au perindat „caravanele Ardealului”, venind „să-și ia lumină” și apoi să se întoarcă în toate colțurile Transilvaniei și chiar mai departe, purtând făclia emancipării spirituale și culturale, care, după afirmația lui Mircea Eliade, „aprinsă odată la Blaj în 1754, n-a mai putut fi stinsă”. Cu adevărat, ne putem întreba ce ar fi fost România fără Blaj?  Ce ar fi fost România fără Biserica Unită?

În aceste momente solemne, mă adresez cu bucurie și dragoste elevilor și studenților noștri, cărora doresc să le transmit un mesaj de susținere și de speranță. Dragii mei prieteni tineri, prezentul nu există fără trecut, după cum nici viitorul nu poate uita de prezent. Astăzi, acum și aici, voi sunteți reprezentanții acelor multe generații de școlari, care în băncile și amfiteatrele Blajului, au dobândit și au răspândit lumină, cunoaștere, învățătură și libertate. În 11 octombrie 1754, Ierarhul Petru Pavel Aron a avut o intuiție genială prin deschiderea de școli pentru pruncii acelor vremuri. Iar noi, astăzi, trebuie să înțelegem că este o investiție mereu câștigătoare aceea de a crede în tinerele generații și de a dezvolta învățământul. Și iată, astăzi putem să vorbim cu folos despre „spiritul Blajului” care s-a răspândit în toată țara, ca o consecință a acestor eforturi și a dăruirii oamenilor care au crezut în binecuvântarea adusă prin Sfânta Unire cu Biserica Romei pe pământul românesc. Deschidera Școlilor din Blaj, la o jumătate de veac de la Unire, sădea aici, în inima Transilvaniei, o metodă, o speranță și prin aceasta un spirit autentic catolic de deschidere și de cunoaștere, ale căror roade sunt vizibile până astăzi. Este misiunea voastră astăzi, dragi tineri, de a veghea pentru ca flacăra aprinsă acum 270 de ani, aici la Blaj, să nu se stingă!

Nu pot să închei înainte de a mă adresa tuturor celor implicați în procesul de formare a tinerelor generații la Liceele din Blaj, în mod deosebit Directorilor Școlilor din Blaj, cu îndemnul de a vă aduce propria contribuție la un nou avânt al vieții spirituale, culturale și sociale aici în Mica Romă.

Ne sunt model și călăuză Episcopii noștri martiri, toți șapte fiind alumni ai Școlilor din Blaj! Să păstrăm în inimile noastre, cu adâncă emoție și recunoștință, cuvintele rostite în cadrul rugăciunii Regina Coeli, pe 2 iunie 2019, de însuși Sfântul Părinte Papa Francisc: „Aici la Blaj, pământ de martiriu, de libertate și milostivire, vă aduc omagiul meu vouă, fii ai Bisericii Greco-Catolice care, de trei secole, dați mărturie cu ardoare apostolică despre credința voastră”. Omagiul Sfântului Părinte Papa Francisc este, în egală măsură, o recunoaștere a frumuseții și a rodniciei vocației educative a Bisericii Greco-Catolice!

 

Vă mulțumesc!

 

 

+ Cardinal Lucian
Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică



Sursa:bisericaromanaunita.ro