Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Toate se schimbă după ce-L întâlnești pe Isus

 
Toate se schimbă după ce-L întâlnești pe Isus
  • 16 Sep 2024
  • 229

”Duminică, 15 septembrie 2024, papa Francisc a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului” de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic. În ampla sa alocuțiune despre Evanghelia duminicii, în care apostolul Petru îl mărturisește pe Cristos și apoi primește o aspră dojană, papa a remarcat că întâlnirea cu Isus trebuie să ne schimbe viața și gândirea. Pontiful a făcut apoi un stăruitor apel la încetarea conflictelor și la eliberarea ostaticilor.

Toate se schimbă după ce-L întâlnești pe Isus”. Cu o amplă meditație despre Evanghelia zilei (Mc 8, 27-35), papa Francisc a condus duminică rugăciunea ”Îngerul Domnului” de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic. Este prima rugăciune ”Angelus” după recenta și lunga sa călătorie apostolică în Asia și Oceania, pe care a încheiat-o în seara de vineri, 13 septembrie 2024. Au luat parte duminică, în Piața Sfântul Petru, cel puțin 15 mii de romani și pelerini de pe diferite continente.

Evanghelia proclamată la Sfânta Liturghie a acestei duminici, a remarcat papa în alocuțiunea sa, ne relatează că Isus, după ce i-a întrebat pe ucenici ce crede lumea despre El, îi întreabă direct: „Dar voi cine spuneți că sunt Eu?” (Mc 8, 29). Petru răspunde în numele întregului grup spunând: „Tu ești Cristosul” (v. 30). Cu toate acestea, când Isus începe să vorbească despre suferința și moartea care îl așteaptă, același Petru se împotrivește, iar Isus îl dojenește cu asprime: „Mergi în urma mea, Satană, căci tu nu te gândești la cele ale lui Dumnezeu, ci la cele ale oamenilor” (v. 33). Privind la atitudinea apostolului Petru, ne putem întreba și noi - a îndemnat pontiful - ce înseamnă cu adevărat a-L cunoaște pe Isus.

Pe de o parte, Petru a răspuns impecabil, spunându-i lui Isus că El este Cristosul. Cu toate acestea, în spatele acestor cuvinte corecte există încă un mod de gândire „după oameni”, o mentalitate care își imaginează un Mesia puternic și victorios, care nu poate suferi și muri. Așadar, cuvintele cu care răspunde Petru sunt „corecte”, dar modul său de gândire nu s-a schimbat. El încă trebuie să își schimbe mentalitatea, încă trebuie să se convertească.

Acesta este un mesaj important și pentru noi. Într-adevăr, a reluat Sfântul Părinte, și noi am învățat ceva despre Dumnezeu, cunoaștem doctrina, spunem corect rugăciunile și, poate, la întrebarea „cine este Isus pentru tine?” răspundem bine, cu vreo formulă învățată la catehism. Dar suntem siguri că acest lucru înseamnă a-l cunoaște cu adevărat pe Isus? În realitate, pentru a-l cunoaște pe Domnul nu este suficient să știm ceva despre El, ci este necesar să-L urmăm, să ne lăsăm atinși și schimbați de Evanghelia Sa. Este vorba de a avea o relație cu El, o întâlnire care îți schimbă viața: îți schimbă felul de a fi, de a gândi, relațiile pe care le ai cu frații și surorile tale, disponibilitatea ta de a accepta și de a ierta, alegerile pe care le faci în viață. Totul se schimbă dacă ai ajuns cu adevărat să îl cunoști pe Isus!

Papa a preluat ceea ce scria teologul și pastorul luteran Bonhoeffer, o victimă a nazismului, care scria: „Problema care nu mă lasă niciodată liniștit este aceea de a ști ce este cu adevărat creștinismul pentru noi astăzi, sau chiar cine este Cristos” (Resistenza e resa, Cinisello Balsamo 1996, p. 348). Din păcate, a remarcat papa Francisc, mulți nu-și mai pun această întrebare și rămân „liniștiți”, chiar departe de Dumnezeu. Este important, în schimb, să ne întrebăm: mă las eu deranjat, mă întreb cine este Isus pentru mine și ce loc ocupă el în viața mea? Asupra acestei întrebări, a încheiat papa, să ne ajute Preasfânta Fecioară Maria, care îl cunoștea bine pe Isus.

La saluturile finale, papa Francisc a făcut mai multe referințe la situația internațională, începând de la vastele inundații din Vietnam și Myanmar, și continuând cu un stăruitor apel la încetarea conflictelor și la eliberarea ostaticilor.

Papa a menționat, de asemenea, beatificarea – sâmbătă, în bazilica Sfintei Fecioare Maria de la Guadalupe, de lângă Ciudad de Mexico – a venerabilului Slujitor al lui Dumnezeu Moise Lira Serafin (1893-1950), preot călugăr din congregația ”Misionarii Spiritului Sfânt”, fondator al congregației ”Misionarii Carității Mariei Neprihănite”.

La încheierea rugăciunii ”Angelus”, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro