Duminică, 7 iulie 2024, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a vizitat Parohia Greco-Catolică Cojocna, Protopopiatul Someș, parohie păstorită de pr. Marius Cîmpean. A fost o zi de har și de reînnoire pentru această parohie, care a primit opt noi membri – copilașii care au făcut Prima Sfântă Împărtășanie solemnă.
Întreaga comunitate a localității Cojocna, nu doar greco-catolică, ci și reprezentată de păstorii și membri ai cultelor conlocuitoare, s-a reunit în această zi însorită la biserica greco-catolică, purtând hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, unde s-a celebrat Sfânta Liturghie arhierească.
Preasfinția Sa Claudiu a fost întâmpinat cu pâine și sare în fața bisericii, fiind salutat cu bucurie de pr. vicar general și de ceilalți preoți de față, persoane consacrate - surori din Congregația Maicii Domnului, cu Maica Superioară generală CMD, surori Baziliene -, de autorități locale, de credincioși, iar copiii i-au oferit trandafiri albi fiindcă venea în numele Domnului, reprezentându-L în virtutea misiunii episcopale pe Blândul Păstor, Domnul Isus Cristos.
În biserica parohială a fost celebrată în continuare Sfânta Liturghie în cadrul căreia, după ce au făcut Profesiunea de credință, copiii - Ilinca Maria, Răzvan-Alin, Matei-Sorin, Giorgiana Roberta, Iris Teodora, Ștefania-Maria, Tudor-Andrei, Mateo-Georgian -, au primit, din mâna Episcopului, pentru întâia oară Trupul și Sângele Domnului. Diaconi, subdiaconi și studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca au ajutat la celebrare. Pricesnele de la împărtășanie au fost cântate de tânăra artistă Ariana Sandor.
Cuvântul de învățătură rostit de Preasfinția Sa Claudiu:
Pr. Marius Cîmpean a rostit cuvântul său de mulțumire la încheierea Sfintei Liturghii. A mărturisit că a reușit să depășească problema sa de sănătate, care l-ar fi putut opri să celebreze în această zi, fiindcă și-a amintit că „Isus a venit să treacă cu noi prin suferință și moarte; nu ne învață să evităm suferința și moartea, ci ne învață să trecem prin ea”, și astfel, a spus, „ne-am putut bucura împreună de rodul pastorației din această comunitate, de acești copii minunați”.
Într-un „an al schimbărilor”, a continuat, împreună cu Preasfinția Sa Claudiu au ales această zi pentru a-și exprima recunoștința față de toți cei care i-au fost alături și l-au susținut, atât material și cu rugăciunea, cât și participând, ajutând efectiv, cu tot ce a fost nevoie, pentru programul pastoral al parohiei, și, de asemenea, „să putem face din Casa lui Dumnezeu un locaș de cult frumos”.
Ca urmare, din partea Preasfinției Sale Claudiu, „Diploma de Aleasă cinstire, ca semn al prețuirii și binecuvântării pentru râvna și dărnicia arătată față de Biserică” a fost acordată: D-lui Sorin Ranga, Primar al Comunei Cojocna, D-nei Anca Marcu, Viceprimar și Primar ales al Comunei Cojocna; D-lui Teodor Alin Miron, Prim-curator și membrilor Consiliului parohial, D-nei Viorica Gavrea, Administrator Remedium Farm SRL – pentru ajutorul constant acordat și D-nei Aurelia Timofte – membră de bază a parohiei, care a ajutat chiar și cu „bănuțul văduvei”, și a sprijinit la restaurarea icoanei Preasfintei Fecioare Maria, moștenire prețioasă rămasă de la ctitorul din 1902 al bisericii, pr. Ioan Hațieganu.
Pr. Marius a dorit să aducă un cuvânt de gratitudine și surorilor „care de mic m-au crescut și mi-au fost alături” - a mărturisit -, atât Surorilor din Congregația Maicii Domnului - mulțumind pentru prezență Pc. Maici Teodorina, Superioara generală -, cât și Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, Sorei Antonia și Sorei Maximiliana. Mulțumiri a adresat și altor credincioși – celor care au contribuit la buna organizare a evenimentului din această zi, apoi, a mulțumit copiilor, cărora le-au fost oferite cadouri și, din partea Ierarhului, diplome de Amintire de la Prima Sf. Împărtășanie. Mulțumiri au fost adresate, de asemenea, pr. Georgel, Parohul comunității ortodoxe, pr. Oliver, Paroh al comunității romano-catolice, pr. David, Părintele unitarian, Părinților reformați Piroska și Csaba. Mulțumind reprezentanților celorlalte confesiuni, pr. Marius a subliniat: „Simțeam aici în Cojocna că putem să stăm împreună și să ne numim frați”. A mulțumit, de asemenea, preoților care au concelebrat la masa Sf. Altar: pr. Vasile Tofană, Vicar general, fraților săi de sânge, pr. Traian și pr. Grigore Cîmpean, pr. Florin Chiciudean, pr. Vlad Pupăză, pr. Moldovan Daniel, diaconilor, seminariștilor, tinerei Ariana care a cântat foarte frumos la Sf. Împărtășanie.
În semn de gratitudine, din partea comunității parohiale din Cojocna, pr. Marius a oferit Preasfinției Sale Claudiu o icoană a Preasfintei Fecioare Maria, „ca Maica Sfântă să-l ia întotdeauna sub mantia ei”. De asemenea, un buchet de flori i-a oferit Ierarhului, Alexia (care în această zi și-a sărbătorit ziua de naștere).
Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit tuturor, și-a exprimat bucuria „pentru o comunitate frumoasă”, a mulțumit pr. Marius care a fost și este alături de această comunitate, și a invitat ca, mereu, „să vedem frați și surori în preajma noastră”. A continuat: „Cojocna are o lecție foarte importantă de dat tuturor. E un loc de comuniune încă din trecut, dar mă bucur că cei de astăzi continuă această tradiție. Nu întotdeauna e ușor, dar e extrem de important să dăm mărturie că putem fi împreună. Dacă în Cojocna putem fi împreună, putem fi împreună și în România, și în Europa, și în lumea aceasta. Mărturia voastră, rugăciunea voastră, contează”.
A urmat agapa fraternă, care a fost pregătită - cu o contribuție importantă din partea Kolozsi Gazdálkodók Egyesülete-Asociatia Gospodarilor din Cojocna -, în curtea casei parohiale, cu generozitate, pentru toți cei prezenți, pentru ca bucuria tuturor să fie deplină în această zi călduroasă de vară, însorită, dar, mai ales, luminoasă de lumina Domnului revărsată, cu daruri și haruri spirituale, asupra tuturor.
Viorica Sabo
.