Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: PS Claudiu în mijlocul comunității din Tihău la Sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt

 
FOTO/VIDEO: PS Claudiu în mijlocul comunității din Tihău la Sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt
  • 25 Iun 2024
  • 354

Duminică, 23 iunie 2024, în sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt – Rusaliile, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a vizitat Parohia Tihău din Protopopiatul Ileanda, onorând astfel comunitatea de credincioși păstorită de pr. Ioan Puie.

Preasfinția Sa Claudiu a fost întâmpinat cu ospitalitate tradițională de pr. paroh Ioan Puie, pr. Adrian Avram, protopop de Ileanda, și alți preoți participanți la celebrare. Copiii îmbrăcați în port popular i-au oferit Ierarhului pâine și sare, simboluri ale ospitalității.

 

ALBUM FOTO

 

Programul zilei de sărbătoare a început cu binecuvântarea crucii amplasate în fața bisericii, precum și a exteriorului bisericii care a fost recent renovat. Biserica parohială cu hramul „Coborârea Spiritului Sfânt” a fost ctitorită de pr. Nicolae Both şi pr. Ioan Călin Bot, în prezent Preasfinția Sa Ioan, Episcopul de Lugoj, originar din această localitate, și a fost sfințită de Preasfinția Sa Florentin, la 28 septembrie 2003.

 

VIDEO

 

Sfânta Liturghie a fost celebrată în biserica „Coborârea Spiritului Sfânt”, marcând serbarea de hram a comunității din Tihău. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Angeli” al Catedralei episcopale „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca. Diaconi, subdiaconi și studenți seminariști din Cluj-Napoca au ajutat la altar. În timpul Sfintei Liturghii, trei copii au primit pentru prima oară Trupul și Sângele Domnului din mâna Ierarhului.

 

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a subliniat importanța Sărbătorii Coborârii Spiritului Sfânt, menționând că, în această zi, biserica din Tihău a devenit catedrală, deoarece Episcopul celebrează în catedrală de obicei, dar de această dată a făcut o excepție pentru a răspunde invitației pr. paroh și a participa la celebrarea din Parohia Tihău. „Îi mulțumesc Domnului și părintelui paroh pentru invitație. E o zi binecuvântată și astăzi este ziua de naștere a fiecăruia dintre noi, și a noastră, a tuturor, ca Biserică. Vă aduceți aminte că Isus, atunci când se înalță la Cer, le spune ucenicilor să nu se îndepărteze de Ierusalim până va veni putere de sus, până Mângâietorul, Spiritul Sfânt, va coborî asupra lor. Acel moment în care Spiritul Sfânt se coboară asupra credincioșilor, asupra ucenicilor, și, de la ei, asupra noastră a tuturor, este momentul în care devenim Biserică.” Preasfinția Sa a accentuat importanța comuniunii în rugăciune și legătura spirituală dintre credincioși, indiferent de distanță.

 

 

A amintit că a comunicat telefonic cu Preasfinția Sa Ioan, Episcopul de Lugoj, și cu sora acestuia, Sora Ana din Congregația Surorilor Maicii Domnului, care nu au putut fi prezenți fizic, dar au transmis salutul și apropierea lor în rugăciune. Preasfinția Sa Claudiu a evidențiat cât de importantă este apropierea în rugăciune și comuniunea Bisericii.

 

La încheierea Sfintei Liturghii, conform tradiției de Rusalii, a fost făcută binecuvântarea spicelor, simbol al roadelor anului, care au fost apoi împărțite credincioșilor. Pr. paroh Ioan Puie a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu pentru prezența sa, precum și tuturor preoților și credincioșilor participanți. În semn de recunoștință, pr. Ioan Puie a oferit Preasfinției Sale Claudiu o icoană a Maicii Sfinte din partea comunității parohiale din Tihău.

 

La final, Preasfinția Sa Claudiu a miruit credincioșii, invocând harurile Spiritului Sfânt asupra lor. Copiii care au primit Prima Sfântă Împărtășanie au primit diplome și daruri din partea comunității parohiale.

 

Sărbătoarea din Tihău a fost un moment de comuniune și rugăciune, sub semnul binecuvântării Spiritului Sfânt, aducând bucurie și întărire spirituală tuturor participanților.


Sursa:eparhiaclujgherla.ro