Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Întâlnirea Inter-Eparhială a Copiilor la Beclean

 
FOTO/VIDEO: Întâlnirea Inter-Eparhială a Copiilor la Beclean
  • 28 Mai 2024
  • 930

Întâlnirea Inter-Eparhială a Copiilor, ediția 2024, a reunit pe parcursul zilei de sâmbătă, 25 mai 2024, în parohia greco-catolică Beclean, din Protopopiatul Beclean, în jur de 500 de copii din Eparhia de Cluj-Gherla și din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, în bucuria credinței și a întâlnirii unora cu alții sub ocrotirea Bisericii. Tema actualei ediții a fost „Rugăciunea, izvor de reînnoire”, iar motoul: „Iată le fac pe toate noi” (Apocalipsă 21,5). În mijlocul copiilor s-a aflat Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, care s-a adresat copiilor în cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, le-a arătat cât de importanți sunt pentru Dumnezeu și cât de mult bine pot face cu rugăciunea lor.

ALBUM FOTO 1

Organizatorii acestei întâlniri, membrii Birourilor pentru pastorația tinerilor de la Cluj și din Blaj, în parteneriat cu Primăria orașului Beclean și cu Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean, au creat în această zi amintiri de neuitat copiilor, care au sosit la orele dimineții, în grupuri, din parohiile lor, însoțiți de preoți, părinți, credincioși care s-au oferit să le fie alături, de surori din Congregația Maicii Domnului și din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare. Și elevi din ciclul primar al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca au participat la întâlnire, împreună cu învățătoarele lor.

ALBUM FOTO 2

Programul, care s-a desfășurat în incinta Colegiului Național „Petru Rareș”, a avut în centru Sfânta Liturghie arhierească, la care au concelebrat peste 35 de preoți – între care pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general eparhial; pr. Traian Radu Coste-Deak, Vicar judecătoresc; pr. Cristian Goia, protopop de Beclean, Bistrița și Rodna; pr. Radu Tălpălariu, director al Biroului pentru pastorația tinerilor și copiilor din Cluj; pr. Marius Taloș, superior local al Societății lui Isus din Cluj-Napoca; împreună cu pr. Felician Neagoș paroh și pr. Moldovan Cosmin, vicar parohial în Beclean. Au fost de față și, împreună cu preoții, l-au întâmpinat pe Preasfinția Sa Claudiu la sosirea în Beclean primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan, împreună cu Cristian Pop, directorul Colegiului „Petru Rareș”, care au participat și la Sfânta Liturghie împreună cu copiii. Răspunsurile liturgice au fost date de corul tinerilor parohiei Beclean și de grupul „Mesagerii Speranței” al Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a adresat mai întâi mulțumiri Preafericitului Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, și Preasfințitului Cristian, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, „fiindcă au fost de acord să avem aceste momente de comuniune”. Mulțumiri speciale a adresat primarului din Beclean și directorului colegiului, pentru toată disponibilitatea și sprijinul oferit în organizarea acestui eveniment. A mulțumit, de asemenea, pr. Cristian Goia, protopop de Beclean, Bistrița și Rodna, pr. Felician Neagoș, paroh în Beclean, și echipei din Biroul pentru pastorația tinerilor și a copiilor din Cluj, care de mult timp pregătesc acest eveniment. A mulțumit mai ales copiilor pentru că au acceptat invitația de a veni la întâlnire, și copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla și celor veniți din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, și însoțitorilor lor.

Preasfinția Sa Claudiu a atras atenția că în societatea actuală, deși în familii „există atenție și există iubire, copiilor nu li se oferă toată susținerea de care au nevoie, dar din perspectiva divină nu este așa. Și în vremea vieții lui Isus copiii încercau să vină înspre Mântuitorul iar ucenicii încercau să îi oprească. Și atunci, Isus îi apostrofează pe apostoli și le spune: «Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci Împărăția lui Dumnezeu este a unora ca aceștia” (Luca 18,16)»”. A amintit și de aparițiile Fecioarei Maria de-a lungul istoriei – la Fatima, Lourdes, în alte părți: „De cele mai multe ori Maica Sfântă apare copilașilor ca voi. Maica Sfântă alege să transmită cuvântul lui Dumnezeu prin copii”. Și „de multe ori Dumnezeu schimbă lumea pentru rugăciunea copiilor”. Le-a vorbit despre locurile de pelerinaj întemeiate acolo unde au existat apariții ale Maicii Sfinte, despre promisiuni făcute copiilor la aceste apariții și împlinite de Dumnezeu ca urmare a rugăciunii copiilor – un exemplu fiind acela că Franța a fost ferită în acest fel de comunism.

Pornind de la acest adevăr, Episcopul a arătat valoarea simplității, a spontaneității și a sincerității caracteristice copiilor, care ar trebui să îi caracterizeze pe toți fiii lui Dumnezeu, fiindcă toți „îl numim pe Dumnezeu Tatăl nostru”. A arătat, astfel, că și această întâlnire este importantă, este un moment pentru a redescoperi harul lui Dumnezeu care „se dă celor mici, celor neînsemnați, celor pe care lumea de astăzi nu îi consideră așa cum îi consideră Dumnezeu”. „Aș vrea să punem întâlnirea de astăzi sub semnul prezenței lui Dumnezeu în viața noastră prin copii.” Preasfinția Sa Claudiu a îndemnat copiii să se roage pentru a susține ei, prin rugăciunea lor, societatea de astăzi: familiile lor, Biserica, orașul și țara lor, întreaga lume. „Să știți că Dumnezeu, Isus, Maica Sfântă, ascultă rugăciunile voastre! Să vă rugați cu credință și să fiți siguri că rugăciunile voastre urcă mult mai repede și mai direct la Cer decât ale noastre”.

La încheierea celebrării, pr. Cristian Goia a mulțumit lui Dumnezeu pentru această zi, în care sunt sărbătoriți copiii, și-a exprimat bucuria de a găzdui Întâlnirea Inter-Eparhială a Copiilor în Protopopiatul Beclean, parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Beclean. Părintele protopop a adresat la rândul său mulțumiri Preasfinției Sale Claudiu pentru comuniunea în rugăciune, primarului Nicolae Moldovan și autorităților locale din Beclean, care au susținut acest frumos eveniment. A mulțumit, de asemenea, inspectorului general din Bistrița, Cristian Nicula, și directorului Cristian Pop, care au pus la dispoziția copiilor spațiul generos al Colegiului Național „Petru Rareș”. A mulțumit invitaților, preoților din Beclean, echipei din Birourile pentru pastorația tinerilor și copiilor care s-au implicat în organizare, corurilor care au adus bucurie cu cântecul lor. După Sfânta Liturghie, copiii au primit masa de prânz; a urmat cateheza, ținută de pr. Marius Taloș SJ, care i-a călăuzit pe copii în universul credinței.

Membri ai Biroului pentru pastorația tinerilor și copiilor din Cluj, precum pr. Marius Cîmpean, sora Maximiliana OSBM, sora Dominica CMD, au animat activitățile care au precedat și urmat celebrării liturgice, împreună cu voluntarii, între ei cercetași din Beclean, membri ASTRU Cluj și Ziléos. Un mare succes, în momentele de recreere, l-au avut cele două tobogane gonflabile aduse special pentru copii. În cursul după-amiezii ei au participat la activități tematice, s-au recreat ascultând muzică, au luat parte la jocuri, s-au bucurat de spațiul verde, primitor, și de vremea frumoasă, însorită, reînnoindu-și în suflete bucuria, o bucurie care a înflorit sub raze luminoase de har izvorâte din Lumina și Viața mereu nouă și înnoitoare a Domnului Isus Cristos înviat.Sursa:eparhiaclujgherla.ro