Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Vizita PS Claudiu în parohia „Sf. Gheorghe” din Cluj-Napoca

 
FOTO/VIDEO: Vizita PS Claudiu în parohia „Sf. Gheorghe” din Cluj-Napoca
  • 23 Apr 2024
  • 334

Vizita Preasfinției Sale Claudiu, serbare de hram și binecuvântarea împlinirii mandatului de paroh a pr. Gheorghe Florea în parohia „Sf. Gheorghe”, cart. Gheorgheni, Cluj

Duminică, 21 aprilie 2024, a 5-a din Postul Mare, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a vizitat parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din cart. Gheorgheni, Cluj-Napoca, din protopopiatul Cluj I, anticipând serbarea de hram a acestei parohii. Celebrarea a avut un caracter de sărbătoare și prin faptul că a marcat o trecere mai departe, nu o despărțire: recunoștință și mulțumire a fost adusă pr. Gheorghe Florea la împlinirea mandatului său de paroh și păstor al comunității parohiale din cart. clujean Gheorgheni: din luna iunie 2024 pr. Florea – care se află la vârsta pensionării -, își va continua misiunea de preot al Eparhiei de Cluj-Gherla rămânând la dispoziția Episcopului său.

ALBUM FOTO

În dimineața însorită de primăvară Ierarhul a fost primit cu multă bucurie de păstorii comunității, pr. Gheorghe Florea, paroh și de pr. Sabin Brudașca, vicar parohial, de preoții prezenți și de credincioșii din cart. Gheorgheni. Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată în capela spațioasă de la parterul casei parohiale (de pe str. Slănic, nr. 2), lângă care este înălțată – încă în lucru – viitoarea biserică parohială. Împreună cu Păstorul Eparhiei și preoții parohiei, au concelebrat la masa altarului: pr. Vasile Tofană, Vicar general, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, pr. Cristian David, rector al Mănăstirii Maicii Domnului, pr. Ioan Mătieș din cart. Iris, Cluj-Napoca, pr. Sorin-Aurel Roșca, paroh în Iclod, pr. Patriciu Sălăjan, paroh la Nicula. Au diaconat pr. dc. Lucian Ovidiu Marișca, cancelar eparhial și pr. dc. Romulus Bebe Iușan. Răspunsurile liturgice le-au oferit studenții Seminarului eparhial greco-catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”, care au ajutat și la altar, în timp ce s-au unit în rugăciune cu credincioșii prezenți în număr mare.

Ca în fiecare an, în timpul celebrării, la Sf. Împărtășanie, un moment de înălțare sufletească, acum, în Postul Mare, l-a prilejuit priceasna interpretată de doamna muzicii populare românești, Sava Negrean Brudașcu.

* * *

În cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa Claudiu a reafirmat ce presupune viețuirea în Familia lui Dumnezeu, în care, „la fel ca în oricare familie fiecare își are rolul și misiunea lui”. Este ceea ce relevă, a spus, și Evanghelia acestei duminici, a 5-a din Postul Mare (Mc 10,32-45), din care se poate înțelege „că nu suntem în Biserică, nici în familie, unii mai mari decât alții și dacă suntem mai mari ceilalți trebuie să ne slujească, ci suntem cu misiuni diferite, cu roluri diferite”, dar fiecare după calitățile sale specifice, „important este să fie plin cu harul lui Dumnezeu, și atunci ne-am împlinit sfințenia”. Este o viziune diferită obiceiului lumii în care trăim, a arătat, iar ucenicii din Evanghelie au reacționat „în spiritul lumii”: ei „par surzi la cuvintele Mântuitorului” care le vorbea despre suferința, patima și moartea Lui ce erau aproape – dar ei doreau doar să șadă de-a dreapta și de-a stânga lui Isus în Împărăția Sa. Isus avea nevoie de ajutor, de prieteni, se afla în fața patimilor și a morții, dar ucenicii doreau ca ei să fie în preajma Lui după ce va deveni Împărat la Ierusalim. „Deși pe cale, ucenicii sunt încă cu o imagine a Mântuitorului după modul lumesc de a gândi”, a spus Preasfinția Sa Claudiu.

Ei își aminteau cum la intrarea în Ierusalim lumea îi strigă lui Isus «Osana, Fiul lui David». Dar „Isus le vorbește despre un altfel de rege, despre un altfel de tron: tronul Lui va fi Crucea” – iar de-a stânga și de-a dreapta Sa vor fi doi tâlhari. „De aceea, Isus le spune celor doi ucenici: «Oare știți ce cereți?…» De fapt și ucenicii îl vor urma pe Isus în acest fel de domnie. După Înviere vor înțelege pe deplin ceea ce le spunea Isus.” Preasfinția Sa Claudiu a arătat că acest cuvânt al Evangheliei „ne privește și pe noi”, și noi îi spunem lui Dumnezeu, „vrem să ne faci așa cum noi dorim, deci voia noastră înainte de voia Ta”. Dar Mântuitorul ne spune: „«Dacă cineva vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia Crucea și să-mi urmeze» – par cuvinte dure pentru noi, dar, „dacă vrem să mergem după Isus, nu trebuie să îi spunem noi pe unde să meargă”, ci „trebuie să îi vedem spatele, trebuie să îl urmăm: El este Calea, Adevărul și Viața. … Doar Isus știe calea care duce spre Împărăția Cerurilor și care evită toate pericolele. Și dacă avem încredere în El, e normal să mergem după El, pe urma Lui.” Preasfinția Sa Claudiu a chemat la a se împlini voia lui Dumnezeu, mai presus de voința proprie.

* * *

În încheierea celebrării liturgice, Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla a invitat credincioșii să poarte în suflet acest hram, al Sfântului Gheorghe numit și Purtătorul de biruință, pentru că, a spus, „poate astăzi mai mult decât oricând simțim nevoia ca Dumnezeu să biruiască în viața noastră, în familiile noastre, în societatea noastră, în lumea în care trăim. Iar Dumnezeu poate birui dacă Îl lăsăm să biruie în sufletele noastre”, și atunci, „prin noi, lumina lui Cristos va lumina tuturor”.

Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit „în mod cu totul special părintelui Gheorghe”, pentru că „și-a împlinit misiunea de preot în primul rând, și de paroh, în ascultare față de părinții lui spirituali și față de Episcop”. A subliniat: „Aș vrea să știți că un preot nu este niciodată la pensie, el continuă, dar altfel”, pentru că și în Sfânta Scriptură „lucrurile nu se încheie niciodată, ci ele se împlinesc”. În Scriptură apare deseori expresia: „Când s-au împlinit zilele…” A spus: „Sunt convins că așa este și pentru părintele Gheorghe și pentru noi toți, fiindcă toți suntem pe o cale în care Dumnezeu are un plan și o profeție pentru noi”. A mărturisit cum și cu ocazia întâlnirilor periodice pe care le-a avut cu preoții la Seminarul Teologic eparhial, a avut ocazia să descopere mult „din bogata și frumoasa misiune pe care pr. Gheorghe Florea a împlinit-o, și, mai ales despre felul în care, așa ca în Evanghelia din această zi, a încercat după putințele sale să împlinească voința lui Dumnezeu”.

Păstorul Eparhiei și-a exprimat convingerea că așa va fi și în continuare, a reafirmat că dorește să rămână „în strânsă legătură cu toți preoții de pe teritoriul Episcopiei de Cluj-Gherla și aș vrea să îl asigur pe el – pe pr. Gheorghe -, și pe voi toți, că lucrurile nu se opresc, ci continuă într-o altă formă”. A adăugat: „Știu că viața e dificilă, că lucrurile nu merg întotdeauna așa cum am vrea”, dar a amintit dificultățile cu care s-au confruntat preoții și credincioșii în anii de persecuție și după anii de persecuție a Bisericii. A spus: „Cât de greu a fost atunci unora dintre preoții care sunt aici, și, poate nu am știut de plânsul lor, de lacrimile lor, de suferința lor, au știut doar ei și familiile lor. Aș vrea să ne gândim la ei, la preoții noștri, fiindcă ei duc dorurile voastre, suferințele voastre, încercările voastre, mulțumirile voastre, bucuriile voastră, la Altarul ceresc, în taină, simplu și vă poartă în rugăciune.” A invitat: „Să mulțumim Domnului că avem încă preoți care pot să transmită cuvântul lui Dumnezeu, harurile Sale, iubirea Sa, îndurarea Sa, iertarea Sa, în viețile noastre”.

Preasfinția Sa Claudiu a oferit pr. Gheorghe Florea „Diploma de aleasă cinstire”, ca „semn al prețuirii pentru slujirea statornică și îndeplinirea cu zel a misiunii preoțești în Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj Gherla”.

* * *

Primind acest semn de recunoștință din partea Bisericii cu multă emoție, pr. Gheorghe Florea a mărturisit: „M-a cuprins emoția, dar plâng de bucurie. În primul rând, vreau să îi mulțumesc lui Dumnezeu fiindcă m-a creat, m-a chemat, exist și îl slujesc.” A mulțumit Preasfințitului Părinte Claudiu pentru tot ce a făcut pentru comunitatea pe care o păstorește, i-a mulțumit ca unui tată, „pentru că asta sunteți: tatăl a toți, și în tată trebuie să avem încredere că dorește numai binele fiilor și mântuirea lor”. A adăugat: „Aș vrea să îi mulțumesc la Dumnezeu pentru toate: pentru harul și darul Său, totul am făcut prin El și spre cinstea Lui”.  A arătat cum, „pe un deal de spini”, acest spațiu al mun. Cluj-Napoca în care și-a împlinit slujirea și unde și-a făcut doar datoria, există azi un locaș al lui Dumnezeu. Acest locaș, înainte să fie într-o formă văzută, prin biserica parohială înălțată în apropiere, a fost clădit printr-o biruința continuă asupra celui rău prin rugăciune, după modelul Sfântului Gheorghe, față de care pr. Gheorghe Florea are o deosebită venerație.

Parohul comunității parohiei „Sf. Gheorghe” din cart. Gheorgheni a mulțumit „tuturor colaboratorilor”, o mulțumire specială a adresat soției sale, Tudorița Florea, care îi este alături, și „a fost trup și suflet”. Nu în ultimul rând, pr. Gheorghe și-a cerut iertare, a spus: „din cauză că sunt coleric, ironic, caustic, poate nu am avut răbdare cu voi, dar nu din ciudă pe voi, ci din ciudă pentru păcate”. A mărturisit: „În mine a fost pusă o disciplină de mic copil și am ținut-o și o țin până mor. De aceea, îmi cer iertare de la toți. Vă rog să mă iertați și să știți că vă iubesc.” S-a adresat și celor care l-au dușmănit într-un fel sau altul: „Vă iert pe toți și vă iubesc și am să mă rog pentru voi”. Apoi, preotul care, după ieșirea la lumină a Bisericii Române Unite, din 1997, timp de peste 27 de ani a slujit în parohia clujeană „Sf. Gheorghe”, a cerut Preasfințitului Părinte Claudiu: „Stăpâne, slobozește pe fiul tău, eu, păcătosul și ca un stăpân și tată, cu fiască supunere vă cer: dați-mi dezlegare” și, îngenunchind, a primit dezlegarea și binecuvântarea Ierarhului său. În ziua de mare sărbătoare, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit și doamnei Sava Negrean Brudașcu a cărei voce în rugăciune și cântare a răsunat în biserică, a mulțumit preoților, seminariștilor, credincioșilor.

* * *

Pr. Sabin Brudașca, vicarul parohiei „Sfântul Gheorghe”, în nume personal, în numele curatorilor și a comunității parohiale, a mulțumit pr. Gheorghe Florea „pentru acești ani de slujire”. L-a asigurat că nu îl va uita niciodată în rugăciunile personale. A mulțumit Preasfinției Sale Claudiu și confraților preoți, seminariștilor, invitaților prezenți și tuturor, „pentru participare, pentru rugăciune, pentru susținere”. Pr. vicar parohial a oferit Ierarhului un semn de amintire și un simbol al perioadei pe care o traversează Biserica, Postul Paștelui: un crucifix.

Pentru că în 2024 se împlinesc 10 ani de la începerea construcției bisericii parohiale, a prezentat pe scurt etapele lucrării începute la 19 mai 2014, realizată în cea mai mare parte din donații ale unor binefăcători și ale credincioșilor. A cerut tuturor sprijin și susținere pentru ca lucrarea începută să poată fi încheiată cât mai curând. A încheiat invitând la comuniune și agapă în acest ceas aniversar, în care, preoții împreună cu curatorii au hotărât să deschidă porțile bisericii în construcție, pentru ca toți credincioșii să poată intra în biserica nouă din care, după ce va fi finalizată, se va revărsa peste întreaga zonă, prin rugăciune și închinare, harul și ocrotirea lui Dumnezeu.Sursa:eparhiaclujgherla.ro