Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

UE. Comece: Avortul nu poate să fie niciodată un drept fundamental

 
UE. Comece: Avortul nu poate să fie niciodată un drept fundamental
  • 12 Apr 2024
  • 399

Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (Comece) a publicat o Notă înaintea votului din 11 aprilie de la Bruxelles privind includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE. Carta însăși, se spune în document, "nu poate include drepturi care nu sunt recunoscute de toți și care creează diviziuni".

La o zi după publicarea declarației Dignitas infinita, documentul Departamentului pentru doctrina credinței care enumeră avortul printre încălcările demnității umane ca fiind o practică "gravă și deplorabilă", episcopii din toată Europa au criticat întreruperea sarcinii, care "nu poate fi niciodată un drept fundamental" și care merge "în direcția opusă promovării reale a femeii și a drepturilor sale".

Luarea de poziție a fost exprimată de episcopii europeni printr-o declarație a Comece, organizația care reunește Conferințele episcopale din Uniunea Europeană, intitulată Da promovării femeii și a dreptului la viață, nu avortului și impunerii ideologice, publicată înainte de votul programat la Bruxelles pe 11 aprilie a.c. privind includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE.

Rezoluția prezentată în iulie 2022
După includerea dreptului la avort în Constituția franceză, dezbaterea privind introducerea întreruperii de sarcină printre drepturile fundamentale ale UE a fost redeschisă la nivel european. Rezoluția fusese deja depusă pe 7 iulie 2022 și trezise opoziția unor state membre, iar acum eurodeputații au decis să relanseze propunerea, astfel că ea va fi votată din nou poimâine.

O societate în care a fi mamă nu este o limitare
În preajma votului, liderii Comece se adresează membrilor Parlamentului European și cetățenilor europeni și reiterează, în primul rând, că "promovarea femeilor și a drepturilor lor nu este legată de promovarea avortului". "Să lucrăm pentru o Europă în care femeile să își poată trăi maternitatea în mod liber și ca pe un dar pentru ele și pentru societate, și în care a fi mamă să nu fie în niciun caz o limitare pentru viața personală, socială și profesională", afirmă prelații.

Dreptul la viață
"Avortul", se spune în continuare, "nu poate fi niciodată un drept fundamental. Dreptul la viață este pilonul fundamental al tuturor celorlalte drepturi ale omului, în special dreptul la viață al celor mai vulnerabili, fragili și lipsiți de apărare precum copilul nenăscut în sânul mamei, migrantul, bătrânii, persoanele cu dizabilități și bolnavii". În continuare, se citează gândirea Bisericii, care a gândit întotdeauna "în mod "consecvent" că "apărarea vieții pe cale de a se naște este strâns legată de apărarea oricărui alt drept al omului". Aceasta implică convingerea că ființa umană este întotdeauna sacră și inviolabilă, în orice situație și în orice stadiu de dezvoltare".

Nu impunerilor ideologice asupra persoanei umane
Documentul se încheie prin citarea aceleiași declarații Dignitas infinita privind demnitatea umană: "Ființele umane sunt scopuri în sine și niciodată mijloace pentru a rezolva alte probleme. Dacă se pierde această convingere, se pierde și baza solidă și durabilă pentru apărarea drepturilor omului, iar acestea vor fi mereu supuse capriciilor trecătoare ale celor puternici". Conferințele episcopale din UE cer, prin urmare, Uniunii Europene să "respecte diferitele culturi și tradiții ale statelor membre și competențele lor naționale" și să nu "impună altora", în interiorul și în afara granițelor sale, "poziții ideologice privind persoana umană, sexualitatea și genul, căsătoria și familia etc.".

Respectul pentru diversitatea culturilor și tradițiilor
"Carta drepturilor fundamentale a UE", se spune în document, "nu poate include drepturi care nu sunt recunoscute de toți și care creează diviziuni. Nu există un drept recunoscut la avort în dreptul european sau internațional, iar modul în care această problemă este tratată în constituțiile și legile statelor membre variază foarte mult". Într-adevăr, chiar Carta drepturilor fundamentale, în preambulul său, face apel la respectarea "diversității culturilor și tradițiilor popoarelor Europei", precum și a "tradițiilor constituționale și obligațiilor internaționale comune ale statelor membre".

Nota a fost semnată de Comitetul permanent al Comece: președintele Mariano Crociata, episcop de Latina (Italia); prim-vicepreședintele Antoine Hérouard, arhiepiscop de Dijon (Franța); și vicepreședinții Nuno Brás da Silva Martins, episcop de Funchal (Portugalia), Czeslaw Kozon, episcop de Copenhaga (Scandinavia), Rimantas Norvila, episcop de Vilkaviškis (Lituania).Sursa:vaticannews.va.ro