Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cardinalul Pizzaballa: Vrem să trăim, să suferim și să acționăm cu Isus și pentru Isus

 
Cardinalul Pizzaballa: Vrem să trăim, să suferim și să acționăm cu Isus și pentru Isus
  • 27 Mar 2024
  • 299

În Duminica Floriilor, când se amintește intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Pătimirea sa, patriarhul latin de Ierusalim, cardinalul Pierbattista Pizzaballa, a participat la tradiționala procesiune care, duminică, 24 martie, în cursul după-amiezii, a traversat Orașul Sfânt, de la sanctuarul Betfage, urcând partea orientală a Muntelui Măslinilor pentru a coborî pe versantul opus, până la Biserica Sfânta Ana, aflată în apropiere de Poarta Sfântului Ștefan.

 

Tradiționalul eveniment religios care reunește mii de pelerini și creștini locali s-a desfășurat în acest an cu o participare foarte redusă, "fără pelerini și fără atât de mulți dintre frații și surorile noastre din atâtea părți ale diecezei noastre, care nu au putut să ni se alăture" - așa cum a spus cardinalul Pierbattista Pizzaballa, în Mesajul prilejuit de Duminica Floriilor. Însă, patriarhul latin de Ierusalim a adăugat: "Acest lucru nu ne descurajează! Puțini sau mulți, este important să fim aici și să strigăm cu forță și credință că persoana noastră de referință este Isus Cristos. Că nu suntem singuri și nu suntem abandonați, și mai ales că nu ne este frică!

În timp ce intrăm cu el în Ierusalim, ne reînnoim angajamentul de a-l urma, de a merge cu el pretutindeni. Știm că a-l urma pe Isus înseamnă și acceptarea drumului crucii. Un drum pe care, din păcate, îl cunoaștem bine, pentru că viața noastră obișnuită este adesea o via crucis, un drum dureros, presărat cu multe obstacole, neînțelegeri, respingeri, ostilitate de tot felul. Dar acest lucru nu ne descurajează."

Deși majoritatea creștinilor locali nu au putut lua parte la procesiune din cauza restricțiilor israeliene impuse după 7 octombrie 2023, cardinalul Pizzaballa a spus: "De fapt, ne aflăm aici pentru a reafirma încă o dată iubirea noastră față de Isus, iubirea noastră față de orașul său, căruia îi aparținem și pe care îl iubim, față de Țara sa, care este și a noastră. Un Pământ care este Sfânt, dar care este astăzi rănit, pentru că este invadat de atâta ură și ranchiună. Dar vai nouă dacă ne vom lăsa contaminați de toate acestea. Vrem să-i cerem, aici, lui Dumnezeu să ne ferească inimile de aceste sentimente de dușmănie. Pentru că nu putem rămâne prieteni ai lui Isus, dacă cultivăm dușmănia în inimile noastre. Nu-l putem iubi pe Isus, dacă nu ne iubim unii pe alții și dacă nu avem curajul de a ne face aproapele tuturor, chiar și în circumstanțele tragice în care trăim. Vrem să trăim, să suferim și să acționăm cu El și pentru El."

Îndreptându-și gândul către Orașul Sfânt, Ierusalim, patriarhul Pizzaballa a spus: "Este un oraș sacru pentru toți, dar adesea profanat de noi, locuitorii săi. Este locul în care slujirea lui Dumnezeu și slujirea omului ar trebui să coincidă. În schimb, ele par a fi două extreme care nu se întâlnesc niciodată. Este orașul în care lumina Mielului ar trebui să lumineze privirea tuturor, o privire răscumpărată și liberă. În schimb, relațiile noastre sunt adesea marcate de posesie și excludere.

Să ne rugăm, așadar, pentru orașul nostru și pentru pacea Ierusalimului. O pace care să fie o primire cordială și sinceră a celuilalt, o voință tenace de a asculta și de a dialoga, drumuri deschise în care frica și suspiciunea să lase locul cunoașterii, întâlnirii și încrederii, unde diferențele să fie o oportunitate pentru însoțire reciprocă și nu un pretext pentru respingerea reciprocă".

În Mesaj, gândul patriarhului s-a îndreptat către cei care - a spus - "nu pot fi astăzi aici cu noi, în special către frații și surorile noastre din Gaza. Dragii mei, nu sunteți singuri. Întreaga Biserică din Ierusalim este unită cu voi, vă îmbrățișează și vă mulțumește pentru mărturia voastră de putere și curaj. Împreună cu noi, toate bisericile, toți frații și surorile noastre din întreaga lume, se roagă pentru voi și cu voi. Știm bine cât de greu este, după aproape șase luni, să rămâi în interiorul acelei nopți teribile care pare să nu se mai termine niciodată, să rămâi unit și neclintit, în interiorul violenței care vă înconjoară și al foametei. Dar vă asigurăm că facem și vom face tot ce putem pentru a vă sprijini și, împreună cu voi, ne rugăm ca această noapte să treacă cât mai curând posibil. Nu vă descurajați. Și pentru voi, ca și pentru toți, va veni zorii celei de-a treia zile, vestirea Învierii".

"Gândurile mele" - a continuat -  "se îndreaptă apoi către numeroșii pelerini din întreaga lume, care poate că ar fi dorit să fie alături de noi astăzi, dar nu au putut. Dragii mei, vă așteptăm. Nu vă fie teamă, întoarceți-vă la Ierusalim și în Țara Sfântă! Prezența voastră este întotdeauna o prezență de pace, iar noi avem atâta nevoie de pace astăzi, veniți și fiți purtători ai păcii.Sursa:vaticannews.va.ro