Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

COMECE către UE: Nu supuneţi valorile creştine intereselor politice şi naraţiunilor rasiale

 
COMECE către UE: Nu supuneţi valorile creştine intereselor politice şi naraţiunilor rasiale
  • 22 Mar 2024
  • 261

de Adriana Masotti

Readucerea valorilor creştine în centrul dezbaterii despre viitorul Europei, în faţa schimbărilor şi a provocărilor asupra cărora instituţiile europene sunt chemate să se confrunte. Este apelul episcopilor membri ai COMECE (Comisia Conferinţelor Episcopale din Uniunea Europeană), conţinut într-un text semnat şi de Conferinţa Bisericilor Europene, de Adunarea interparlamentară despre ortodoxie şi de "Together for Europe. Împreună pentru Europa".

"Europa, fii tu însăţi!"

Ocazia mesajului adresat instituţiilor europene, candidaţilor la Parlamentul European şi partidelor politice o reprezintă următoarele alegeri ale Parlamentului European programat de la 6 la 9 iunie 2024. "Europa, fii tu însăţi!" este titlul. Punctul de plecare este preocuparea semnatarilor faţă de "consecinţele crizelor succesive economice, migratoare, sanitare şi energetice în Europa şi în lume, şi războaiele devastatoare care ne înconjoară". Provocări care pun în discuţie valorile în cadrul spaţiului european, instituţiile şi principiile sale democratice.

Actuala marginalizare a valorilor creştine

Semnatarii subliniază "importanţa vitală" a conceptului de democraţie participativă şi a participării ample a cetăţenilor la procesul decizional şi la gestionarea afacerilor europene, în timp ce evidenţiază că o mare parte dintre ei, care se recunosc în valorile creştine, trăiesc astăzi un sentiment de marginalizare, "pentru că nu au posibilitatea de a exprima poziţiile şi opiniile lor în mod autonom şi distinct". Membrii COMECE şi ai celorlalte organizaţii denunţă şi excluderea referinţelor la valorile creştine în textele de la UE, confirmă o neatenţie faţă de tradiţia creştină ca izvor al valorilor europene. "Observăm cu regret - se citeşte în text - că valorile, odinioară considerate sigure, precum pacea, stabilitatea şi prosperitatea, şi mai degrabă statul de drept decât dominaţia puterii, acum au fost smulse", în timp ce din cauza unui sentiment răspândit de frică şi de nesiguranţă se face apel la aşa-numitele "valori tradiţionale" instrumentalizându-le adesea ca în cazul conceptelor de "patrie" şi de "religie" care "sunt înarmate şi figuri istorice dubioase sunt transformate în eroi".

A lucra împreună pentru o nouă agendă politică europeană

În faţa acestei realităţi apelul adresat instituţiilor şi forţelor politice este de a ţine cont în politica europeană de valorile creştine "împărtăşite de mare parte dintre cetăţenii europeni", care "pot garanta o abordare sigură a schimbărilor şi a provocărilor pe care trebuie să le înfruntăm". COMECE şi ceilalţi semnatari reafirmă apoi angajarea lor de a colabora pentru promovarea "unei agende europene pozitive care să se inspire din valorile creştine" şi sintetizează gândirea lor în trei cereri precise adresate grupurilor politice şi candidaţilor: "să recunoască valorile creştine ca fundament principal al proiectului european, realizând un dialog deschis, transparent şi obişnuit cu Bisericile şi asociaţiile religioase; să lupte împotriva instrumentalizării valorilor creştine pentru interese politice şi în perspectiva naraţiunilor etno-rasiale" şi, în sfârşit, "să promoveze valorile creştine în programele politice şi în campaniile pre-electorale".

(După Vatican News, 20 martie 2024)

Traducere de pr. Mihai PătraşcuSursa:ercis.ro

Știri din aceeași categorie