Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

”Dar voi, cine spuneți că sunt Eu?”: predicile de Postul Mare în Cetatea Vaticanului

 
”Dar voi, cine spuneți că sunt Eu?”: predicile de Postul Mare în Cetatea Vaticanului
  • 21 Feb 2024
  • 527

Prefectura Casei Pontificale a anunțat tema și data predicilor de Postul Mare din Cetatea Vaticanului. Acestea vor avea ca temă întrebarea pe care Isus o adresează apostolilor cu privire la identitatea sa (Mt 16,15) și vor fi prezentate în fiecare vineri din Post de predicatorul Casei Pontificale, cardinalul Raniero Cantalamessa.

 

Întrebarea lui Isus adresată discipolilor ”Dar voi, cine spuneți că sunt eu?” (Mt 16,15) este tema predicilor din Postul Mare în Cetatea Vaticanului, care vor fi prezentate în fiecare vineri a Postului (cu excepția primei vineri, 16 februarie a.c.) de predicatorul Casei Pontificale, cardinalul italian Raniero Cantalamessa, din Ordinul Franciscan al Fraților Minori Capucini.

Potrivit unei notificări transmisă de Prefectura Casei Pontificale, predicile vor fi prezentate în Aula Paul al VI-lea și vor începe la ora 9.00. Au posibilitatea să participe cardinalii, episcopii, superiorii și lucrătorii Departamentelor din Curia Romană, seminariștii Colegiilor din Urbe, studenții universităților pontificale, precum și toți cei care doresc.

”Considerând întrebarea pe care Isus o adresează apostolilor ca o întrebare adresată personal, acum și aici, fiecăruia dintre noi”, afirmă cardinalul Cantalamessa, ”vom căuta să vedem cine este Isus pentru noi în lumina a ceea ce El spune despre sine însuși în Evanghelia după Sfântul Ioan, cu afirmațiile ei solemne: 1. Eu sunt pâinea vieții; 2. Eu sunt lumina lumii; 3. Eu sunt păstorul cel bun; 4. Eu sunt învierea și viața; 5. Când îl veți fi înălțat pe Fiul Omului, atunci veți cunoaște că eu sunt.”

”Privirea”, precizează predicatorul, ”nu va fi îndreptată către exterior, la problemele lumii și chiar ale Bisericii – după cum suntem constrânși să o facem în alte situații – ci către interiorul fiecăruia dintre noi. Va fi o privire introspectivă, o evanghelizare a propriei persoane înainte de a-i evangheliza pe alții, o umplere a minții și a inimii cu Isus pentru a vorbi apoi despre El dintr-o profundă convingere și din experiență, nu doar din datorie sau din auzite”.

Predicile vor fi prezentate vinerea 23 februarie, 1 martie, 8 martie, 15 martie și 22 martie – și pot fi urmărite în direct pe canalul YouTube Vatican Media.

În 2024, urmând respectivele tradiții liturgice, credincioșii romano-catolici încep Postul Mare miercuri, 14 februarie, iar credincioșii greco-catolici și ortodocși pe 18 martie, astfel că sărbătoarea Învierii are loc după ritul roman sau latin pe 31 martie, iar după ritul bizantin pe 5 mai. Sursa:vaticannews.va.ro