Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Iubirea de aproapele, mai mult decât un selfie de moment

 
Iubirea de aproapele, mai mult decât un selfie de moment
  • 12 Feb 2024
  • 621

Duminică, 11 februarie a.c., papa Francisc a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului” de la fereastra apartamentului pontifical. Au luat parte peste 20 de mii de romani și pelerini, în ciuda vremii ploioase și reci din aceste zile. Papa a vorbit despre Evanghelia vindecării leprosului (Mc 1,40-45), a amintit canonizarea primei Sfinte argentiniene, Maria Antonia a Sfântului Iosif, și a menționat Ziua mondială a bolnavului.

 

Iubirea are nevoie de concretețe, prezență și întâlnire pentru că nu poate fi redusă la cuvinte frumoase, la imaginile de pe un ecran, la un selfie de moment sau la mesaje pripite”: a spus papa Francisc în alocuțiunea rugăciunii ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 11 februarie a.c., de la fereastra apartamentului pontifical împreună cu aproximativ 20 de mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru.

Vorbind pe larg despre Evanghelia duminicii, cu vindecarea unui lepros (Mc 1,40-45), papa a remarcat că la rugămintea celui bolnav, Isus îi răspunde: ”Vreau, curăță-te!" (v. 41). Isus, a evidențiat pontiful, ”pronunță o frază foarte simplă, pe care o pune imediat în practică. Într-adevăr, "îndată lepra a dispărut și el s-a vindecat" (v. 42). Acesta este stilul lui Isus cu cei care suferă: cuvinte puține și fapte concrete”.

”De multe ori, în Evanghelie”, a continuat papa, ”îl vedem [pe Isus] comportându-se astfel cu cei care suferă: surdo-muți (cf. Mc 7,31-37), paralitici (cf. Mc 2,1-12) și mulți alții nevoiași (cf. Mc 5). Întotdeauna procedează astfel: vorbește puțin, iar cuvintele sunt urmate imediat de fapte: se apleacă, prinde de mână, vindecă. Nu întârzie cu discursuri sau întrebări, cu atât mai puțin cu pietism și sentimentalism. Dimpotrivă, el dă dovadă de sensibilitatea delicată specifică celui care ascultă cu atenție și acționează cu solicitudine, de preferință fără a se face remarcat”.

”Acesta este un mod minunat de a iubi, și ce bine este pentru noi să ni-l imaginăm și să-l asimilăm!”, a reluat Sfântul Părinte. ”Să ne gândim, de asemenea, când întâlnim oameni care se comportă în acest fel: sobri în cuvinte, dar generoși în acțiune; reticenți în a se da în spectacol, dar gata să se facă utili; eficienți în a ajuta pentru că sunt dispuși să asculte. Prieteni și prietene pe care îi putem întreba: Vrei să mă asculți? Vrei să mă ajuți?, cu încrederea de a primi un răspuns care, mai mult sau mai puțin, amintește de cuvintele lui Isus: Da, vreau, sunt aici pentru tine, sunt aici ca să te ajut! Această concretețe este cu atât mai importantă într-o lume, cum este a noastră, în care pare să câștige teren din ce în ce mai mult o virtualitate evanescentă a relațiilor”.

”Să ascultăm, în schimb, cum ne provoacă Cuvântul lui Dumnezeu: Dacă un frate sau o soră nu are cu ce se îmbrăca și-i lipsește hrana zilnică, iar unul dintre voi îi spune: Du-te în pace, încălziți-vă și săturați-vă, dar nu-i dai cele necesare trupului, ce folos? ( Iac 2,15-16). Aceasta o spune apostolul Iacob. Iubirea are nevoie de concretețe, iubirea are nevoie de prezență, iubirea are nevoie de întâlnire, iubirea are nevoie de timp și spațiu dăruit: nu poate fi redusă la cuvinte frumoase, la imaginile de pe un ecran, la un selfie de moment sau la mesaje pripite. Acestea sunt mijloace utile, care pot ajuta, dar nu sunt suficiente pentru iubire, nu pot înlocui prezența concretă.

Să ne întrebăm, așadar, în această zi: știu eu să îi ascult pe oameni, sunt eu disponibil la cererile lor bune? Sau îmi inventez scuze, amân, mă ascund în spatele unor cuvinte abstracte și inutile? Concret, când a fost ultima dată când am mers să vizitez o persoană singură sau bolnavă - fiecare să răspundă în inima sa - sau când a fost ultima dată când mi-am schimbat planurile pentru a veni în întâmpinarea nevoilor celor care mi-au cerut ajutorul?”

La finalul alocuțiunii, papa a invocat ajutorul Sfintei Fecioare Maria, ”cea grabnic îngrijitoare”, ca să ne ajute ”să fim disponibili și concreți în iubire”.

După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a amintit că în cursul dimineții, la Sfânta Liturghie din bazilica San Pietro, a fost canonizată Maria Antonia, prima sfântă argentiniană.

Primul apel lansat duminică de papa Francisc a avut în vedere Ziua mondială a bolnavului, pe care Biserica catolică o marchează anual pe 11 februarie, în comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, cu un mesaj special care, anul acesta, ”atrage atenția asupra importanței relațiilor în caz de boală. Primul lucru de care avem nevoie atunci când suntem bolnavi”, a evidențiat papa în apelul său, ”este apropierea celor dragi, a personalului medical și, în inimile noastre, de apropierea lui Dumnezeu. Cu toții suntem chemați să fim aproape de cei care suferă, să îi vizităm pe cei bolnavi, așa cum ne învață Isus în Evanghelie. Iată de ce astăzi doresc să exprim apropierea mea și a întregii Biserici față de toți cei care sunt bolnavi sau mai slabi”.

În aceeași zi, papa a remarcat că nu putem trece cu vederea peste faptul că ”există atât de mulți oameni cărora li se refuză dreptul la îngrijire și, prin urmare, dreptul la viață! Mă gândesc la cei care trăiesc în sărăcie extremă; dar mă gândesc și la teritoriile de război: acolo, drepturile fundamentale ale omului sunt încălcate în fiecare zi! Este intolerabil. Să ne rugăm pentru chinuita Ucraină, pentru Palestina și Israel, să ne rugăm pentru Myanmar și pentru toate popoarele devastate de război”.

La saluturile finale, papa a menționat grupurile de romani și pelerini din diferite țări, în special pe cei din Spania, Portugalia și Italia, precum și grupul ”Radio Mater”, la 30 de ani de la înființare.

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro