Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Isus care iese în întâmpinarea umanității rănite ne arată fața Tatălui

 
Isus care iese în întâmpinarea umanității rănite ne arată fața Tatălui
  • 06 Feb 2024
  • 598

Isus în mișcare, despre care ne relatează Evanghelia duminicii a 5-a de peste an, după calendarul roman sau latin, s-a aflat în centrul alocuțiunii papei Francisc care a însoțit rugăciunea antifonului marian "Angelus", rostită de pontif de la fereastra Palatului Apostolic, împreună cu credincioșii adunați în Piața San Pietro.

Evanghelia după sfântul Marcu, capitolul 1, ni-l prezintă pe Isus în mișcare, când tocmai a terminat de predicat și – amintește pontiful – după ce a ieșit din sinagogă, merge la casa lui Simon Petru, unde o vindecă pe soacra acestuia de febră; apoi, spre seară, iese din nou la poarta orașului, unde întâlnește mulți bolnavi și posedați pe care îi vindecă; a doua zi dimineață, se trezește devreme și iese să se retragă pentru a se ruga; în sfârșit, pornește din nou prin Galileea (cf. Mc 1,29-39).

Papa Francisc a explicat că acest a fi în mișcare în mod continuu, din partea lui Isus, ne comunică ceva important despre Dumnezeu și, în același timp, ne provoacă cu unele întrebări privitoare la credința noastră.

Sfântul Părinte a evidențiat că Isus care iese în întâmpinarea umanității rănite ne arată fața Tatălui, deși în noi ar putea încă exista ideea unui Dumnezeu distant, rece și indiferent la soarta noastră.

Inspirându-se tot din Evanghelia după sfântul Marcu, capitolul 1, pontiful a evidențiat și un alt aspect: faptul  că Isus, după ce predică în sinagogă, merge printre oameni, pentru ca Cuvântul pe care l-a predicat să ajungă la ei, să le atingă inima și să-i vindece.

Făcând acest lucru – a explicat – Isus ne dezvăluie că Dumnezeu nu este un stăpân detașat care ne vorbește de sus, ci dimpotrivă, este un Tată plin de iubire care se face aproapele nostru, care vizitează casele noastre, care vrea să salveze și să elibereze, să vindece de orice rău trupesc și sufletesc.

Pontiful a evidențiat că, după o astfel de zi intensă, Isus se retrage în rugăciune, pentru a aduce totul și pe toți la inima Tatălui; iar rugăciunea îi dă forța de a se întoarce din nou la frații săi.

Papa Francisc ne-a îndemnat să ne gândim dacă modul în care Isus este mereu în mișcare ne face să descoperim chipul lui Dumnezeu ca Tată al milostivirii sau dacă, dimpotrivă, credem și proclamăm un Dumnezeu rece și distant; dacă ne transmite neliniștea de a fi pe cale sau este asemenea unei consolări intimiste care ne lasă liniștiți; dacă ne rugăm doar pentru a ne simți liniștiți, sau Cuvântul pe care îl auzim și îl vestim ne face, asemenea lui Isus, să mergem la alții pentru a răspândi mângâierea lui Dumnezeu. Îndemnul pontifului este de a privi calea lui Isus și de a ne amintim că prima noastră lucrare spirituală este convertirea, în fiecare zi, la Dumnezeul pe care Isus ni-l prezintă în Evanghelie, Tatăl iubirii și al compasiunii. Și, când descoperim adevăratul chip al Tatălui, credința noastră se maturizează: nu mai rămânem "creștini de sacristie", sau "creștini de salon", ci ne simțim chemați să devenim purtători ai speranței și ai vindecării lui Dumnezeu – a mai spus pontiful.

Fie ca Maria Preacurată, Femeia aflată pe cale, să ne ajute să ieșim din noi înșine pentru a-l vesti și mărturisi pe Domnul – s-a rugat Sfântul Părinte la finalul alocuțiunii care a însoțit rugăciunea antifonului marian "Angelus", de duminică, 4 februarie 2023.

După rugăciunea "Angelus", papa Francisc ne-a îndemnat să continuăm să ne rugăm pentru cei care suferă din cauza războiului, în special în Ucraina, Palestina și Israel.

De asemenea, a amintit că duminică, 4 februarie, în Italia se marchează Ziua pentru viață, cu tema "Puterea vieții ne surprinde", spunând: "Mă alătur episcopilor italieni în dorința de a depăși viziunile ideologice pentru a redescoperi că fiecare viață umană, chiar și cele mai marcate de limitări, are o valoare imensă și este capabilă să dăruiască ceva celorlalți".

Pontiful i-a salut pe tinerii din multe țări care au venit la Roma cu ocazia Zilei mondiale de rugăciune și reflecție împotriva traficului de persoane, care se va marca la 8 februarie, în comemorarea liturgică a sfintei Jozefina Bakhita, călugărița sudaneză care a fost sclavă când era copilă. "Chiar și astăzi, mulți frați și surori sunt înșelați cu promisiuni false și apoi sunt supuși la exploatare și abuzuri. Să ne unim cu toții pentru a lupta împotriva fenomenului global și dramatic al traficului de persoane" – a îndemnat, de asemenea, papa Francisc.

Pontiful ne-a cerut să ne rugăm și pentru cei morți și răniți în incendiile devastatoare din Chile, din centrul țării.

Papa Francisc i-a salut pe toți cei care au venit de la Roma, din Italia și din multe părți ale lumii, în special persoanele consacrate, bărbați și femei, din peste 60 de țări care participă la întâlnirea "Pelerini ai speranței pe drumul spre pace", promovată de Departamentul pentru Institutele de viață consacrată și Societățile de viață apostolică.



Sursa:vaticannews.va.ro