Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Isus ne eliberează de diavol, care vrea să ne pună inima în lanțuri

 
Isus ne eliberează de diavol, care vrea să ne pună inima în lanțuri
  • 29 Ian 2024
  • 420

”Isus are puterea de a-l pune pe fugă pe diavol, ne eliberează de sub puterea răului, dar El nu dialoghează niciodată cu diavolul”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 28 ianuarie a.c., în Piața Sfântul Petru, împreună cu vreo 20 de mii de romani și pelerini. În alocuțiunea sa, papa a vorbit despre pagina Evangheliei din această duminică, după ritul roman sau latin, iar la finalul rugăciunii, a făcut mai multe apeluri referitoare la situația internațională.

Vă oferim aici, în traducerea noastră de lucru, alocuțiunea papei Francisc de la rugăciunea ”Îngerul Domnului” din 28 ianuarie 2024.

«Evanghelia de astăzi ni-l prezintă pe Isus în timp ce eliberează o persoană posedată de un "duh necurat" (cf. Mc 1,21-28), care o chinuia și o făcea să strige încontinuu (cf. v. 23.26). Iată ceea ce face diavolul: vrea să ne stăpânească pentru a ne "înlănțui sufletele". Să ne pună sufletul în lanțuri, iată ceea ce vrea diavolul. Iar noi trebuie să ne păzim de "lanțurile" care ne sufocă libertatea, pentru că diavolul îți răpește libertatea, întotdeauna. Să încercăm, așadar, să dăm un nume câtorva dintre aceste lanțuri care ne pot strânge inima.

Mă gândesc la formele de dependență, care ne fac sclavi, mereu nemulțumiți, și ne devorează energiile, bunurile și afecțiunile; mă gândesc la modelele dominante, care ne împing la un perfecționism imposibil, la consumism și hedonism, care îi transformă pe oameni în mărfuri și le deteriorează relațiile. Și la alte lanțuri: sunt ispitele și condiționările care subminează stima de sine, seninătatea și capacitatea de a alege viața și de a o iubi; un alt lanț este frica, care ne face să vedem viitorul cu pesimism, și intoleranța, care dă mereu vina pe alții; mai există un lanț foarte urât, idolatria puterii, care generează conflicte și recurge la arme care ucid sau se folosește de injustiția economică și de manipularea gândirii. Atât de multe lanțuri sunt în viața noastră.

Isus a venit să ne elibereze de toate aceste lanțuri. Și astăzi, la provocarea diavolului care îi strigă: "Ce vrei [...]? Ai venit să ne distrugi?" (v. 24), el îi răspunde: "Taci și ieși din el!" (v. 25). Isus are puterea de a-l pune pe fugă pe diavol, eliberează de sub puterea răului, dar nu dialoghează niciodată cu diavolul! El îl alungă pe diavol, dar nu dialoghează cu el. Isus nu a dialogat niciodată cu diavolul, iar atunci când a fost ispitit în pustiu, răspunsurile lui erau cuvinte din Biblie, niciodată un dialog. Frați și surori, cu diavolul nu se dialoghează. Fiți atenți, cu diavolul nu se dialoghează pentru că dacă începi să dialoghezi cu el, el câștigă întotdeauna. Fiți atenți!

Ce să facem atunci când ne simțim ispitiți și asupriți? Să negociem cu diavolul? Nu, cu el nu se negociază. Trebuie să-l invocăm pe Isus: să-l invocăm acolo unde simțim că lanțurile răului și ale fricii se strâng cel mai tare. Domnul, cu puterea Spiritului său, vrea să-i repete și astăzi Celui rău: "Pleacă, lasă acea inimă în pace, nu diviza lumea, familiile, comunitățile; lasă-le să trăiască în pace, pentru ca acolo să înflorească roadele Spiritului meu, nu ale tale – așa spune Isus - pentru ca în mijlocul lor să domnească iubirea, bucuria și blândețea, iar în locul violenței și al strigătelor de ură să existe libertate și pace".

Să ne întrebăm atunci: eu chiar vreau să mă eliberez de aceste lanțuri care îmi leagă inima? Și apoi, știu cum să spun NU ispitelor răului, înainte ca ele să se strecoare în sufletul meu? În sfârșit, îl invoc pe Isus, îl las să acționeze în mine, să mă vindece în interior? Sfânta Fecioară să ne ocrotească de rău!»

***
După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a făcut mai multe apeluri privind situația internațională, primul dintre acestea fiind în favoarea populației din Myanmar, solicitând ”tranzitul ajutoarelor umanitare pentru a garanta necesarul fiecărei persoane”. Papa a cerut, apoi, același lucru în Orientul Mijlociu și în Ucraina, cerând să fie respectate respectivele populații, care sunt epuizate de violență și își doresc încetarea războiului, ”un dezastru pentru popoare și o înfrângere pentru omenire”.

Pontiful a salutat eliberarea călugărițelor și a celorlalte persoane care au fost răpite în Haiti și a cerut încetarea oricărei forme de violență în această țară.

Sfântul Părinte a transmis, de asemenea, apropierea sa față de comunitatea bisericii Sfânta Maria Draperis din Istanbul (”Biserica Italiană”) care, în timpul Sfintei Liturghii, a suferit un atac cu arme, în urma căruia o persoană și-a pierdut viața și mai multe au fost rănite.

În Ziua internațională a bolnavilor de lepră, papa a încurajat eforturile celor angajați în ajutorarea și reintegrarea socială a persoanelor afectate de această boală care, deși este în retragere, este în continuare ”una dintre cele mai temute și lovește în cei mai săraci și marginalizați”.

După saluturile adresate romanilor și pelerinilor, papa a lăsat microfonul la dispoziția copiilor din asociația Acțiunea Catolică din Roma care, la finalul manifestării Caravana Păcii, au lansat un apel la pace între popoare și armonie între oameni și natură.

La încheierea rugăciunii ”Îngerul Domnului”, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.Sursa:vaticannews.va.ro