Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Pruncul din Betleem să vă lumineze pe toți și Evanghelia să vă inspire acțiunile

 
Pruncul din Betleem să vă lumineze pe toți și Evanghelia să vă inspire acțiunile
  • 29 Dec 2023
  • 632

Necesitatea de a fi păzitorii propriei inimi s-a aflat în centrul catehezei de la ultima audiență generală din acest an, desfășurată în Aula Paul al VI-lea din Vatican.

Papa Francisc a început un nou ciclu de cateheze, intitulat "Vicii și virtuți", dedicând introducerea importanțe de a fi păzitorii propriei inimi.

"Astăzi, aș dori să încep un nou ciclu de cateheze pe tema viciilor și virtuților" – a spus pontiful, explicând că, pentru abordarea ei, putem să ne inspirăm chiar din prima Carte a Bibliei, cea a Genezei, unde – prin istoria protopărinților noștri, Adam și Eva – este prezentată dinamica răului și a ispitei. Pontiful amintește că, în peisajul idilic reprezentat de  Grădina Edenului, apare un personaj care devine simbolul ispitei: șarpele, un animal insidios care "se mișcă încet, alunecând pe jos, și uneori nici nu i se observă prezența" și care reușește să se confunde bine cu mediul înconjurător, de aceea fiind periculos.

Pontiful observă că șarpele, când își începe dialogul cu Adam și Eva, "arată că este și un dialectician rafinat", pornind conversația printr-o întrebare răutăcioasă: "A spus cu adevărat Dumnezeu să nu mâncați din niciun pom al grădinii?" (Gen 3:1), când, de fapt, Dumnezeu a oferit bărbatului și femeii toate fructele din grădină, cu excepția celor dintr-un pom anume: pomul cunoașterii binelui și răului.

Explicând că această interdicție nu este menită să interzică omului folosirea rațiunii, așa cum se interpretează uneori greșit, ci este o măsură a înțelepciunii, pontiful a evidențiat că această interdicție reprezintă de fapt un îndemn al lui Dumnezeu de a ne recunoaște limitele și de a nu ne simți stăpâni peste toate, "pentru că trufia este începutul tuturor relelor".

Așadar – a reliefat – Dumnezeu îi plasează pe protopărinții noștri ca stăpâni și gardieni ai creației, dar vrea să-i ferească de prezumția de atotputernicie, de a se face stăpâni pe bine și pe rău. Aceasta este capcana cea mai periculoasă pentru inima omului, de care trebuie să ne ferim în fiecare zi!

Amintind că Adam și Eva nu au putut rezista ispitei șarpelui, deoarece s-a strecurat în mintea lor ideea unui Dumnezeu nu atât de bun, care dorea să-i țină în supunere, pontiful a explicat că astfel a început căderea lor.

Sfântul Părinte a evidențiat că, prin aceste relatări, Biblia ne explică faptul că răul nu începe în om într-un mod răsunător, atunci când un act s-a manifestat deja, ci mult mai devreme, atunci când cineva începe să îl accepte în imaginație și în gânduri, sfârșind prin a fi prins în capcană de ispitele lui. Uciderea lui Abel – a explicat – nu a început cu o piatră aruncată, ci cu ranchiuna pe care Cain a nutrit-o cu răutate, făcându-l să devină, în interiorul său, un monstru. Și în acest caz, nu se ține cont de sfatul lui Dumnezeu.

Pontiful a reluat reflecția, exprimată în diferite ocazii, potrivit căreia cu diavolul nu trebuie dialogat niciodată, deoarece este șiret, isteț și răzbunător, spunând: "Cu diavolul, dragi frați și surori, nu se dialoghează. Niciodată! Nu trebuie să se discute niciodată. Isus nu a dialogat niciodată cu diavolul, ci l-a alungat. Iar când, în pustiu, a fost ispitit nu a răspuns cu dialog; a răspuns pur și simplu cu cuvintele Sfintei Scripturi, cu Cuvântul lui Dumnezeu. Fiți atenți: diavolul este un seducător. Nu dialogați niciodată cu el, pentru că el este mai deștept decât noi toți și se răzbună. Când vine ispita, nu dialogați niciodată. Închideți ușa, închideți fereastra, închideți-vă inima. Și astfel, ne apărăm de această seducție, pentru că diavolul este viclean. El este și inteligent. A încercat chiar să-l ispitească pe Isus cu citate biblice! Devenise atunci asemenea unui mare teolog. Cu diavolul nu se conversează. Ați înțeles bine acest lucru? Fiți atenți. Cu diavolul nu se dialoghează, iar cu ispita trebuie să fim mereu atenți. Când vine ispita, închidem ușa. Să ne păzim inima!"

În cadrul saluturilor adresate pelerinilor, Sfântul Părinte a adresat un gând special tinerilor, bolnavilor și cuplurilor de soți de curând căsătoriți. "Fie ca Pruncul din Betleem să vă lumineze pe toți, pentru ca în noul an Evanghelia să inspire acțiunile voastre zilnice."

De asemenea, pontiful a îndemnat la rugăciune pentru toți cei care suferă consecințele teribile ale violenței și ale războiului, în special pentru Ucraina atât de chinuită și pentru populațiile din Palestina și Israel.



Sursa:vaticannews.va.ro