Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

De la Fecioara Maria, să învățăm uimirea! Anunțul unei Zile mondiale a copiilor

 
De la Fecioara Maria, să învățăm uimirea! Anunțul unei Zile mondiale a copiilor
  • 08 Dec 2023
  • 319

 

Vineri, 8 decembrie 2023 – solemnitatea ”Neprihănita Zămislire” – papa Francisc a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului”, din nou – după inflamația la plămâni - de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic. Pontiful a vorbit despre uimirea și fidelitatea Fecioarei Maria față de darul unic pe care l-a primit. La finalul rugăciunii, papa a anunțat înființarea unei Zile mondiale a copiilor.

O meditație despre două atitudini definitorii ale Preacuratei Fecioare Maria – uimirea și fidelitatea – anunțul unei Zile mondiale a copiilor, în luna mai a anului viitor, și pelerinajul din cursul după-amiezii la bazilica papală Sfânta Maria și în Piazza di Spagna pentru un omagiu adus Neprihănitei Fecioare Maria au marcat întâlnirea de rugăciune a papei Francisc de la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, pe care vineri, 8 decembrie a.c., a condus-o din nou, după întreruperea datorată inflamației la plămâni, de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic. În ciuda vremii friguroase din aceste zile, au luat parte la întâlnirea spirituală a acestei solemnități aproximativ zece mii de persoane.

Vorbind pe larg în alocuțiunea sa despre Evanghelia solemnității (Luca 1,26-38), papa Francisc a remarcat că aceasta arată două atitudini ale Sfintei Fecioare care ne ajută să înțelegem felul în care ”ea a păstrat darul unic pe care l-a primit, acela al unei inimi de deplin libere de păcat”: uimirea pentru faptele lui Dumnezeu și fidelitatea în lucrurile simple.

În ceea ce privește uimirea, papa a evidențiat faptul că după ce îngerul îi spune Fecioarei Maria ”Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine!” (v. 28), evanghelistul notează că Fecioara s-a simțit răvășită în sufletul său și se întreba ce sens putea să aibă un asemenea salut (cf. v. 29). ”Ea a fost surprinsă, impresionată, tulburată”, a reluat papa Francisc, ”se uimește când aude că este numită plină de har, copleșită de iubirea lui Dumnezeu”.
Papa Francisc: ”Această atitudine este importantă, a avea capacitatea de a se uimi în fața darurilor Domnului, a nu le considera scontate niciodată, a aprecia valoarea lor, a se bucura de încrederea și blândețea pe care ele le aduc cu sine. Dar este important, de asemenea, a da mărturie despre această uimire în fața celorlalți, vorbind cu smerenie despre darurile lui Dumnezeu și despre binele primit, nu doar despre problemele de fiecare zi. Ne putem întreba: sunt eu capabil să mă uimesc pentru lucrările lui Dumnezeu, mi se întâmplă câteodată să simt uimire pentru acestea și să le împărtășesc cu cineva?”.

Cât privește a doua atitudine, fidelitatea în lucrurile simple, papa a remarcat că Evanghelia, mai înainte de momentul Bunei Vestiri, nu spune nimic despre Fecioara Maria. O prezintă ca pe o tânără simplă, aparent la fel ca multe altele care trăiau în satul ei, Nazaret, un sat care nu este menționat niciodată înainte în Sfânta Scriptură. ”O tânără care”, a spus papa, ”chiar datorită simplității ei, a păstrat curată acea Inimă Neprihănită cu care, prin harul lui Dumnezeu, a fost zămislită. Este important și acest fapt, pentru că pentru a primi marile daruri ale lui Dumnezeu este decisiv să avem capacitatea de a le păstra ca o comoară pe cele mai zilnice și mai puțin arătoase”. Fecioara Maria, cu alte cuvinte, a cultivat darul imens al Neprihănitei sale Zămisliri prin simplitatea cu care a primit ocaziile zilnice de creștere obișnuite pentru timpul său: Cuvântul lui Dumnezeu - pe care-l cunoștea bine, după cum apare din puținele fraze pe care le rostește în Evanghelii - credința, la care o educaseră părinții săi, bunătatea și amabilitatea cu care se comporta.
Papa Francisc: ”Fecioara Maria i-a permis darului lui Dumnezeu să crească în ea prin fidelitatea cotidiană în bine. Acesta este felul în care s-a antrenat să-i răspundă Domnului, să-i spună DA prin toată viața sa”.

Papa a oferit, la finalul alocuțiunii, o serie de întrebări cu privire la cele două atitudini importante pentru viața și credința Fecioarei Maria: suntem pregătiți să credem că este importantă fidelitatea față de Dumnezeu în situațiile de fiecare zi? În caz afirmativ, ne găsim timp pentru a citi Evanghelia, pentru rugăciune, pentru a lua parte la Sfânta Liturghie și a primi iertarea sacramentală, pentru a face un gest concret de slujire gratuită? Acestea, a evidenția papa, ”sunt acele mici decizii decisive pentru a primi prezența Domnului”. ”Maria Neprihănită”, a încheiat papa alocuțiunea sa, ”să ne ajute să ne uimim pentru darurile lui Dumnezeu și să-i răspundem cu generozitatea credincioasă de fiecare zi”.

După rugăciunea Îngerul Domnului, papa a salutat romanii și pelerinii, amintind, printre altele, că în această solemnitate se reînnoiește, de obicei, adeziunea membrilor asociației Acțiunea Catolică. Papa a salutat, de asemenea, credincioșii diecezei de Québec, în Canada, la 350 de ani de la înființarea diecezei sub auspiciile Fecioarei Maria. Apoi, a făcut un anunț important pentru calendarul zilelor pastorale al Bisericii catolice:
Papa Francisc: ”Iar acum am bucuria să anunț că pe 25 și 26 mai de anul viitor vom sărbători la Roma prima Zi mondială a copiilor. Inițiativa, promovată de Departamentul pentru cultură și educație, răspunde la întrebarea: ce fel de lume dorim să transmitem copiilor care cresc acum? Asemenea lui Isus, vrem să-i punem pe copii în centru și să avem grijă de ei”.

Sfântul Părinte a anunțat că în cursul după-amiezii de 8 decembrie va merge să se roage în bazilica Sfânta Maria cea Mare și, succesiv, în Piazza di Spagna. ”Le cer tuturor, în special credincioșilor din Roma, să se unească spiritual cu mine în aceste gesturi de încredințare față de Maica noastră, rugându-ne în special pentru pace, pace în Ucraina, pace în Palestina și Israel, precum și în toate țările rănite de război. Să cerem pacea, ca inimile să e împace, să fie pace!”.

Dorind, în fine, tuturor un drum bun pe calea Adventului, sub călăuzirea Fecioarei Maria, papa a invocat binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.Sursa:vaticannews.va.ro