Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să ne pregătim inima pentru a-l primi pe Domnul, prin rugăciune și fapte de caritate

 
Să ne pregătim inima pentru a-l primi pe Domnul, prin rugăciune și fapte de caritate
  • 05 Dec 2023
  • 1076

«Cu acest spirit de așteptare plină de afecțiune dorim să ne pregătim și noi pentru a-l primi pe Isus: la Crăciun, pe care îl vom sărbători peste câteva săptămâni; la sfârșitul veacurilor, când se va întoarce în glorie; în fiecare zi, când vine în întâmpinarea noastră în Preasfânta Euharistie, în Cuvântul său, în frații și surorile noastre, mai ales în cei mai nevoiași.»

 

Astfel s-a evidențiat în alocuțiunea care a însoțit rugăciunea antifonului marian "Angelus", rostită de papa Francis de la reședința sa din Vatican, Casa Sfânta Marta, și nu ca de obicei, de la fereastra Palatului Apostolic, pentru a evita fluctuațiile de temperatură. Starea pontiful este în curs de ameliorare, după inflamația la plămâni din ultimele zile.

Textul alocuțiunii a fost citit de mons. Paolo Luca Braida, pontiful spunând: "Nici astăzi nu voi putea citi totul: mă simt din ce în ce mai bine, dar vocea mea este încă afectată".

Reflecția din prima duminică din Advent a avut la bază Evanghelia din liturgia duminicii , după sfântul Marcu, capitolul 13, în care Isus ne adresează, de trei ori, un îndemn simplu și direct: "Vegheați" (v. 33,35,37).

Dar cum trebuie să înțelegem tema vigilenței, centrală în fragmentul din Evanghelia duminicii. «Uneori ne gândim la această virtute ca la o atitudine motivată de teama unei pedepse iminente, ca și cum un meteorit ar fi pe punctul de a plonja din cer și ar amenința, dacă nu ne ferim la timp, să ne lovească. Dar cu siguranță nu acesta este sensul vigilenței creștine!

Isus ilustrează acest lucru printr-o parabolă, vorbind despre un stăpân care se întoarce și despre servitorii săi care îl așteaptă (cf. v. 34). În Biblie, servitorul este "persoana de încredere" a stăpânului, cu care există adesea o relație de colaborare și de afecțiune. Să ne gândim, de exemplu, că Moise este definit robul lui Dumnezeu (cf. Numeri 12,7) și că și Maria spune despre sine: "Iată roaba Domnului" (Lc 1,38). Așadar, vigilența slujitorilor lui Dumnezeu nu este dictată de frică, ci de dorință, în așteptarea întâlnirii cu stăpânul lor care vine. Ei sunt mereu gata pentru întoarcerea lui pentru că îl iubesc, pentru că au în vedere ca el să găsească, atunci când va sosi, o casă primitoare și ordonată: sunt fericiți să-l revadă, până într-acolo încât așteaptă întoarcerea lui ca pe o sărbătoare pentru toată marea familie din care fac parte. »

Îndemnul pontifului este ca, în aceste săptămâni de așteptare a sărbătorii Nașterii Mântuitorului, să pregătim cu atenție casa inimii, pentru ca ea să fie ordonată și primitoare. Vigilența, de fapt, înseamnă a păstra inima pregătită. Este atitudinea paznicului care, în timpul nopții, nu se lasă ispitit de oboseală, nu adoarme, ci rămâne treaz în așteptarea luminii care vine. «Domnul este lumina noastră și este bine să pregătim inima pentru a-l primi cu rugăciune și a-l găzdui cu caritate, cele două atitudini care, ca să spunem așa, îl fac să se simtă confortabil. În acest sens, se spune că Sfântul Martin de Tours, om de rugăciune, după ce a dat jumătate din mantia sa unui sărac, l-a visat pe Isus îmbrăcat tocmai în acea parte a mantiei pe care o dăruise. Iată un frumos program pentru Advent: să-l întâlnim pe Isus care vine în fiecare frate și soră care are nevoie de noi și să împărțim cu ei ceea ce putem: ascultare, timp, ajutor concret. »

De asemenea, pontiful ne îndeamnă să ne întrebăm cum putem pregăti o inimă primitoare pentru Domnul. «Putem face acest lucru apropiindu-ne de Iertarea Sa, de Cuvântul Său, de Masa Sa, găsind spațiu pentru rugăciune, mergând în întâmpinarea Celui aflat în nevoie. Să cultivăm așteptarea Sa fără a ne lăsa distrași de atâtea lucruri inutile și fără a ne plânge tot timpul, ci păstrându-ne inima în stare de alertă, adică nerăbdătoare să-L aștepte, trează și gata, nerăbdătoare să-L întâlnim.Fie ca Fecioara Maria, femeia așteptării, să ne ajute să îl primim pe Fiul său care vine. »

După rugăciunea "Angelus", pontiful a făcut un însuflețit apel legat de situația din Israel și Palestina, definită "gravă". În apel se spune: "Ne doare faptul că armistițiul a fost încălcat: acest lucru înseamnă moarte, distrugere, lipsuri extreme. Mulți ostatici au fost eliberați, dar mulți sunt încă în Gaza. Ne gândim la ei, la familiile lor care au văzut o lumină, o speranță de a-i reîntâlni pe cei dragi. Există atât de multă suferință în Gaza; există o lipsă de bunuri de primă necesitate. Sper ca toți cei implicați să ajungă cât mai curând la un nou acord de încetare a focului și să găsească alte soluții decât armele, încercând să urmeze căi curajoase spre pace."

De asemenea, pontiful a dorit să dea asigurări cu privire la victimele atacului din Filipine din această dimineață, unde o bombă a explodat în timpul celebrării unei Sfinte Liturghii. "Sunt aproape de familiile acestora, de populația din Mindanao, care a suferit deja atât de mult" – se evidențiază în apelul Sfântului Părinte.

Un alt apel s-a referit la conferința ONU dedicată climei – OP 28, spunându-se: "Deși de la distanță, urmăresc cu mare atenție lucrările COP 28 de la Dubai. Sunt aproape. Îmi reînnoiesc apelul pentru un răspuns la schimbările climatice cu schimbări concrete ale politicilor:  să ieșim din strâmtorarea particularismului și a naționalismului, modele ale trecutului, și să îmbrățișăm o viziune comună, angajându-ne cu toții acum, fără întârziere, la o necesară convertire ecologică globală ".

Tot în cadrul apelurilor succesive recitării rugăciunii antifonului marian "Îngerul Domnului" s-a amintit că astăzi este Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, evidențiindu-se: "Acceptarea și includerea celor care trăiesc această condiție ajută întreaga societate să devină mai umană. În familii, în parohii, în școli, la locul de muncă, în domeniul sportului: să învățăm să prețuim fiecare persoană cu calitățile și capacitățile sale și să nu excludem pe nimeni".

"Îi salut cu afecțiune pe toți, romani și pelerini din Italia și din alte părți ale lumii, în special pe polonezii care participă la evenimentele promovate la Roma în onoarea familiei martire Ulma, recent beatificată. Îi salut pe toți pelerinii și grupurile parohiale din Florența, Siena, Brindisi, Cosenza și Adrano"
Vă urez tuturor o duminică frumoasă și un bun parcurs de Advent. Vă cer să nu uitați să vă rugați pentru mine (...)" – a spus pontiful în încheiere.



Sursa:vaticannews.va.ro